Doorgaan naar hoofdcontent

Overzicht spaarhypotheek

Bij terugkomst lagen er twee enveloppen van onze bank op de mat. Beide hadden betrekking op de hypotheek. Over de tweede envelop zal ik later deze week nog wat bloggen, maar de eerste envelop had betrekking op onze spaarhypotheek.

Ieder half jaar krijgen wij een overzicht van het saldo op de spaarhypotheek. Zo ook nu dus weer. Het overzicht is per 30 juni. Het saldo in ons spaardepot is €21.462,32. Dat is een toename van ruim €1.243 ten opzichte van eind januari en komt redelijk overeen met wat ik zelf elke maand er extra bijtel in onze overzichten in excel (en in dit blog). Ik ging uit van een toename van €200 per maand, en er is €207 per maand bijgekomen.

Deze toename per maand bestaat uit de maandelijkse inleg van €162 bruto, waarvan ongeveer €155 daadwerkelijk wordt gestort en rente over het reeds opgebouwde saldo. Zo kwam ik uit op een bedrag van iets meer dan €200 dat ik naar beneden had afgerond voor het gemak.

Op basis van het nieuwe saldo kan ik ook weer de rente per maand uitrekenen. Bij de 3,1% rente die bij dit hypotheekdeel hoort, krijgen we over het bedrag ruim €55 per maand aan rente. Met de €155 die we elke maand inleggen komen we zo op een toename van het spaarsaldo uit van €210. Dat bedrag gaan we nu opnemen in het exceloverzicht van de hypotheek.

Als ik dan goed doorreken op welk bedrag we aan het eind van het jaar zitten, dan hebben we op dat moment een kwart van de spaarhypotheek bij elkaar gespaard.

Als je een spaarhypotheek hebt, hebben jullie ook een overzicht gekregen>

Reacties

 1. Wij krijgen hem per kwartaal (rabobank). Ik vind het overigens wel bijzonder dat er geen mogelijkheid is om online de hoogte van de spaarhypotheek te bekijken. Je zou denken dat het een relatief simpele constructie zou moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat zou je zeggen. Ik denk dat het komt omdat de spaarpolis ergens anders is ondergebracht. Anders zou ik het ook niet weten.

   Verwijderen
 2. Wij kunnen het online bekijken, elke maand is het overzicht bijgewerkt. Elke dag van de maand kun je ook zien hoeveel rente er al opgebouwd is. Heel handig en leuk om te zien. We houden het verder niet bij in excel. Zie er geen reden toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik hou alles bij in excel per maand om bij te houden hoe we ervoor staan. Daarnaast kan ik dan ook makkelijk controleren of de bank geen fout maakt

   Verwijderen
 3. Wij hebben bij Florius o.a. een spaarhypotheek, hier kan je online allerlei informatie zien en aanpassingen maken o.a.:
  - Extra storting in spaarhypotheek via ideal
  - Extra aflossing op je annuiteit en aflossingsvrije hypotheek (zelfs periodiek bv een bedrag per maand)
  - Na storting is binnen 1 a 2 dagen alles online bijgewerkt
  - Je ziet je hypotheeklasten inclusief het detail per hypotheek deel (rente en spaarvedrag)
  - Vooraf uitrekenen wat het effect is (bruto/netto) van een aflossing, of rente aanpassing / rentemiddeling
  - Je rente tussentijds aanpassen (rekent boeterente uit die je dan vervolgens via ideal kan betalen)
  - je rente middelen
  etc.etc.

  Grote voordeel hiervan vind ik dat je een hele hoop zaken kan regelen zonder adviseur.

  1 x per maand werk ik mijn eigen Excel bij, zodat ik zelf goed inzicht heb wat mijn netto en bruto schuld is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het meeste hiervan kan bij ons ook online. Alleen van de spaarhypotheek niet. Extra storten mogen we niet, wel aflossen, maar dat moet offline geregeld worden tot nu toe.

   Verwijderen
  2. Handig! Extra online storten in spaarhypo. Wij kunnen alleen aflossen op de spaarhypo wel online doen. Maar of dat handig is heb ik nog niet uitgevogeld... Ik vermoed van niet.

   Verwijderen
  3. het is de enige manier om eerder van onze spaarhypo af te komen..

   Verwijderen
  4. Hoe werkt dat dan? Als je aflost op je bankhypo, dan bereik je je einddoel eerder? Of is het zo dat je dus een overwaarde creëert bij uitkering?
   Of los je af, eindbedrag gaat omlaag en gaat je maandelijkse inleg ook omlaag?

   Verwijderen
  5. Het is het laatste. Je betaalt dus minder rente over de lening omdat die kleiner is (en dus ook minder HRA) en de inleg gaat omlaag. Dat kan dan totdat de inleg 10x lager is dan de hoogste inleg (per jaar) en dan kun je de duur van de lening inkorten.
   Kan ook eerder als je dat wilt.

   Verwijderen
 4. Wij zitten bij die Oranje Leeuw en sinds kort kunnen we ook online inzien hoe groot de spaarpot is.

  Als ik wil weten hoe mijn spaarpot er over een half jaar uitziet dan gebruik ik daarvoor het tooltje van geldistijd:

  http://geld-is-tijd.blogspot.nl/2015/03/hypotheek-inkorten-een-voorbeeld.html

  Als je daar alle gegevens invoert dan komt de spaarpremie bij maandelijkse inleg te staan. Door vervolgens met de spaarpot en de maanden te schuiven kun je erachter komen wat de spaarpot over bijvoorbeeld een half jaar zal zijn.
  resterende looptijd = 6 mnd minder
  al in spaarhypotheek ophogen tot bij maandelijkse inleg dezelfde spaarpremie komt te staan dan je nu ook moet betalen.

  ING gaat het misschien ook mogelijk maken om online extra te kunnen storten. Ik heb hiervoor een idee ingediend er moeten alleen nog meer mensen liken

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kreeg 1x per jaar een stand van de spaarhypotheek. Zonder toelichting van wat rente en wat premie was (al was dat met mijn eigen bankafschriften nog na te rekenen). Blij dat ik weg ben bij die hypotheekgever. We zijn nl net verhuisd. De niuewe hypotheek gaan we rustig zien (maar is geen spaar)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…