Doorgaan naar hoofdcontent

(Oude) betaalmethoden: De betaalcheque

Uit vroeger tijden kan ik me nog herinneren dat mijn ouders wel eens betaalden met een betaalcheque of Eurocheque. Dat was in de tijden voordat er pinautomaten waren, de creditcard in Nederland nog niet grootschalig zijn intrede had gedaan en er bij winkels gepind kon worden.

De betaalcheque hield een risico in voor de ontvanger. De cheque had een maximaal gegarandeerd bedrag, maar je kon er ook grotere bedragen mee betalen. Had de betaler dan niet voldoende saldo, dan kreeg de ontvanger slechts het gegarandeerde bedrag uitgekeerd.

Ik dacht dat de betaalcheque met de komst van de pinpas en de creditcard was uitgestorven, maar afgelopen vakantie heb ik diverse keren bij de supermarkt achter mensen gestaan (Fransen) die nog steeds hiermee betaalden. Zelfs voor een bedrag van 5 euro werd een cheque uitgeschreven. De betalingen duurden dus lekker lang.

Komen jullie in andere landen ook nog wel eens betaalmethoden tegen die we hier niet of nauwelijks gebruiken?

Reacties

  1. In Amerika worden ze nog volop gebruikt. Je hebt daar enorm veel banken en de infrastructuur tussen die banken is behoorlijk oud. Als EU hebben we IBAN zij gebruiken de betaalcheque. Ook omdat het een goedkoop betaalmiddel is. Inmiddels werkt de FED aan een app om het betaalsysteem efficiënter te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ook hier in Servie nog volop in gebruik en wel om de reden dat de meeste winkels met cheque betaling een uitgesteld termijn geven van soms 6 maanden en dat zonder rente. Nu boodschappen doen en over 6 maanden wordt het ge-ind.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die heb ik zelf ook nog gebruikt. Maximaal gegarandeerd bedrag was 300 gulden. Haha, nostalgie.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....