Doorgaan naar hoofdcontent

Levensstandaard in Frankrijk

Tijdens  de vakantie doen wij vaker per week boodschappen dan dat we thuis doen. Waar we in Nederland 1x per week naar de supermarkt gaan, doen we dat tijdens de vakantie om de dag. Daarnaast gingen we dagelijks naar de bakker voor vers brood. Dat scheelde ook best wat ten opzichte van thuis.
Dit heeft vooral te maken met de grootte van onze elektrische koelbox. Daar krijgen we, naast de waterflessen die we erin hebben, voor twee dagen avondeten in opgeslagen.
Nu kijken we ook in het buitenland naar de prijzen van producten, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat boodschappen doen in Frankrijk toch een stukje duurder is dan in Nederland. En natuurlijk koop je tijdens de vakantie wat vaker dan normaal we extra's lekkers dan dat we thuis zouden doen.

In Nederland besteden wij voor ons drieën rond de 40 euro per week aan levensmiddelen. In Frankrijk waren we dat bijna het dubbele per week uit. Waar zit dat dan in? Voor het grootste gedeelte ligt het verschil toch wel in vlees en vis. Maar daar staat tegenover dat er we ook eigenlijk geen plofkipfilets in de schappen hebben zien liggen. Ook heeft bijna elke supermarkt gewoon nog een verse vis afdeling en een slager die het vlees voor je snijdt als je niet de verpakte spullen wilt kopen. In tegenstelling tot Nederland kun je nog bijna zien waar het vlees vandaan komt wat je koopt.

Ook vinden wij het op vakantie leuk om bij de plaatselijke makelaars te kijken naar wat de huizen in de buurt kosten. Dat scheelde in het gebied waar wij zaten toch behoorlijk met Nederland in het algemeen en zeker met de Randstad.
In de dorpen waren de prijzen voor huizen nog wel enigszins vergelijkbaar met Nederland buiten de Randstad, maar de huizen buiten de dorpen waren echt heel goedkoop.
Voor €211.000 kocht je daar een perceel van 1,6 hectare, waarop 5 gebouwen stonden inclusief een geheel gerenoveerd woonhuis en een gastenhuisje. Een ideale woning om een B&B te beginnen (niet dat we dat van plan zijn)

Hebben jullie ook die "tic" om naar huizenprijzen te kijken als je ergens anders bent?

Reacties

 1. Ja hoor, ik kan het ook niet laten. Het liefst van al neem ik dan nog een gratis vastgoedbrochure mee ook, om thuis nog eens in te bladeren en bij weg te dromen.

  Vlees is inderdaad een stuk duurder in Frankrijk, als je kwaliteit wil. Andere zaken zijn in de supermarkt dan weer een stuk goedkoper (stokbrood!, verse groenten en fruit, ...).

  Als we in Frankrijk op reis gaan, dan neem ik mijn boodschappenbudget van thuis + 40% voor de extra's (BBQ, ijsjes, chips en nootjes, aperitief, ...). Vakantie blijft voor ons genieten, ook op culinair vlak. En zo is het al ingerekend in je budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig om te lezen, ik woon in Frankrijk en ik vind de boodschappen in Nederland altijd veel duurder. Ik krijg natuurlijk wel altijd de folders in de brievenbus met de aanbiedingen, bovendien heb je hier een veel grotere keuze. Wij kochten ons huis 14 jaar geleden voor 33.000 euro, het is een 200 jaar oude boerderij, ik heb nog geen dag spijt gehad.
  Groet Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig om te lezen. En dat is helemaal weinig geld voor een huis. Vooral brood liep op bij ons. Twee stokbroden per dat voor ca. 3 euro terwijl we in nederland aan 2 broden voor 4 euro genoeg hebben

   Verwijderen
  2. Ik heb elke dag een half stokbrood voor 47 cent, een heel stokbrood is 94 cent, thuis gebracht in de winkel bij de bakker is het goedkoper. Ik woon in de Haute Marne.

   Verwijderen
 3. Ik kijk ook graag naar huizen op onze vakantieplek. Ook in Frankrijk gekeken en het viel ons op dat de huizen veel goedkoper waren en de boodschappen duurder. Overal in Frankrijk vond ik de boodschappen duurder. Landen die ik qua voedselprijzen lager vond zijn Spanje, Hongarije, Duitsland. En het lekkerste eten was in Italie, vooral groente en fruit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het ook duur in FR. Maar komt toch ook wel doordat je extra's koopt in de vorm van toetjes, kaasjes oid. Stokbrood was bij onze bakker rond de 0,95€ dus heel netjes zie ik vergeleken met jouw ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben dol op buitenlandse supermarkten, ik kan er echt uren in rondbrengen. Ik vind het heel leuk om producten te bekijken die wij niet hebben en om prijzen te vergelijken. En ja, met huizen heb ik het ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…