Doorgaan naar hoofdcontent

Boetevrij extra aflossen

Banken mogen vanaf nu geen boete meer rekenen voor het extra aflossen van de hypotheek. Dat was vanmorgen het eerste nieuwsbericht dat ik las. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels rondom hypotheken.
Deze regels hebben tot nu toe de media nog niet gehaald, maar vandaag zag ik de berichtgeving op zowel de site van het AD als de Telegraaf.
Banken mogen wel daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening brengen, maar boetes en boeterente is dus vanaf nu niet meer toegestaan.
Er is maar één maar. Deze nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe hypotheken en niet voor bestaande. Dus wijzelf hebben er niets aan.

Ik denk op zich dat dit een goede zaak is. Maar ik ben ook bang dat de banken wel weer een truc vinden om toch hoge kosten in rekening te brengen. Een andere manier om toch te verdienen op de hypotheken is natuurlijk het verhogen van de rentes.

Wat denken jullie, zou de huizenkoper hier echt iets mee opschieten?

Reacties

 1. Ik zie niet duidelijk staan dat het alleen voor nieuwe hypotheken gaat gelden?

  Ik zou het alleen maar goed vinden. Als je een erfenis ofzo krijgt zou je dat gewoon moeten kunnen aflossen vind ik, zonder boete. Voor ons is nu 10% per jaar voldoende, maar liever had ik 20% per jaar gehad. Voor het geval dat we toch meer kunnen aflossen dan nu. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst wel tegen de huidige maximale 10% aanlopen, wanneer onze inkomsten stijgen en de maandlasten afnemen. Dat is toch jammer dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klinkt als een goede ontwikkeling, maar in mijn opinie is een bank geen bank, als ze idd niet weten hier weer een slaatje uit te slaan. Dus of het onder de streep oplevert... ik denk alleen als je héél goed oplet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij is het niet meer nodig, want ik mag 20% aflossen en dat is ruim voldoende. We zijn ook bijna klaar met aflossen, gelukkig. Ik ben idd bang dat de banken dit gaan oplossen voor zichzelf door extra kosten in rekening te brengen, iedere keer dat er een aflossing extra word gedaan. Maar het uitgangspunt is goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de Telegraaf las ik dat het alleen geldt voor nieuwe hypotheken. Daar zit nu een lage rente op en veel mensen zullen het geld niet hebben om meteen heel veel te gaan aflossen. Ik denk dat de banken liever niet willen dat de klant weet van het kostenloos extra aflossen. Dat er dan een ander addertje onder het gras wordt verzonnen zou me niet verbazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het met de reacties hierboven eens, dat de banken ongetwijfeld iets nieuws zullen vinden om alsnog de gemaakte kosten (renteverlies) te compenseren.

  Hoewel, er is nu een nieuwe geldverstrekker (MUNT) in Nederland actie, waarbij je onbeperkt extra kunt aflossen zonder aanvullende voorwaarden. En ze hebben ook nog de meest concurrerende rentepercentages en voorwaarden. Ik zou willen dat ik nu een nieuwe hypotheek kon afsluiten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat de hypotheekrente gaat stijgen als gevolg hiervan. Ze moeten het ergens uithalen...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…