maandag 15 augustus 2016

Boetevrij extra aflossen

Banken mogen vanaf nu geen boete meer rekenen voor het extra aflossen van de hypotheek. Dat was vanmorgen het eerste nieuwsbericht dat ik las. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels rondom hypotheken.
Deze regels hebben tot nu toe de media nog niet gehaald, maar vandaag zag ik de berichtgeving op zowel de site van het AD als de Telegraaf.
Banken mogen wel daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening brengen, maar boetes en boeterente is dus vanaf nu niet meer toegestaan.
Er is maar één maar. Deze nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe hypotheken en niet voor bestaande. Dus wijzelf hebben er niets aan.

Ik denk op zich dat dit een goede zaak is. Maar ik ben ook bang dat de banken wel weer een truc vinden om toch hoge kosten in rekening te brengen. Een andere manier om toch te verdienen op de hypotheken is natuurlijk het verhogen van de rentes.

Wat denken jullie, zou de huizenkoper hier echt iets mee opschieten?

7 opmerkingen:

 1. Ik zie niet duidelijk staan dat het alleen voor nieuwe hypotheken gaat gelden?

  Ik zou het alleen maar goed vinden. Als je een erfenis ofzo krijgt zou je dat gewoon moeten kunnen aflossen vind ik, zonder boete. Voor ons is nu 10% per jaar voldoende, maar liever had ik 20% per jaar gehad. Voor het geval dat we toch meer kunnen aflossen dan nu. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst wel tegen de huidige maximale 10% aanlopen, wanneer onze inkomsten stijgen en de maandlasten afnemen. Dat is toch jammer dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klinkt als een goede ontwikkeling, maar in mijn opinie is een bank geen bank, als ze idd niet weten hier weer een slaatje uit te slaan. Dus of het onder de streep oplevert... ik denk alleen als je héél goed oplet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij is het niet meer nodig, want ik mag 20% aflossen en dat is ruim voldoende. We zijn ook bijna klaar met aflossen, gelukkig. Ik ben idd bang dat de banken dit gaan oplossen voor zichzelf door extra kosten in rekening te brengen, iedere keer dat er een aflossing extra word gedaan. Maar het uitgangspunt is goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de Telegraaf las ik dat het alleen geldt voor nieuwe hypotheken. Daar zit nu een lage rente op en veel mensen zullen het geld niet hebben om meteen heel veel te gaan aflossen. Ik denk dat de banken liever niet willen dat de klant weet van het kostenloos extra aflossen. Dat er dan een ander addertje onder het gras wordt verzonnen zou me niet verbazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het met de reacties hierboven eens, dat de banken ongetwijfeld iets nieuws zullen vinden om alsnog de gemaakte kosten (renteverlies) te compenseren.

  Hoewel, er is nu een nieuwe geldverstrekker (MUNT) in Nederland actie, waarbij je onbeperkt extra kunt aflossen zonder aanvullende voorwaarden. En ze hebben ook nog de meest concurrerende rentepercentages en voorwaarden. Ik zou willen dat ik nu een nieuwe hypotheek kon afsluiten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat de hypotheekrente gaat stijgen als gevolg hiervan. Ze moeten het ergens uithalen...

  BeantwoordenVerwijderen