dinsdag 9 augustus 2016

Bevestiging rentemiddelen

Een paar dagen terug schreef ik al over het overzicht van de spaarhypotheek die we tijdens onze vakantie hadden binnengekregen. De twee envelop van de bank betrof ons verzoek tot rentemiddelen. De bevestiging daarvan is tijdens onze vakantie ook verstuurd.

We hebben rentemiddeling maar op één van onze 3 hypotheekdelen toegepast. Voor de spaarhypotheek is rentemiddelen niet handig (en niet mogelijk bij onze bank) en voor het aflossingsvrije deel zou de rente hoger uitkomen dan het nu is (door de toegepaste rekenregels).

Alleen voor onze annuïteitenhypotheek hebben we dus rentemiddeling toegepast. Daar schreven we al eerder over.
We krijgen van de bank 4 cent per maand bonuskorting lijkt het. Op basis van de berekende rente kwam ik voor dit hypotheekdeel op een bedrag van €300,15 uit, maar de bank rekent "maar" €300,11.
De totale verlaging van het maandbedrag van de annuïteitenhypotheek is €20,67. Als we dat bij de oude rente hadden willen bereiken door extra af te lossen dan hadden we daarvoor een extra aflossing van ruim €4.000 voor moeten doen. Nu kost het alleen €250 afhandelingskosten.
Met de verlaging van rente komen de maandlasten van de hypotheek op €630,41 uit. Dit is voor de rente van alle hypotheekdelen plus de aflossing op het annuïteitendeel. De totale bruto hypotheeklasten van komen uit op €792,13. Hiermee hebben een mooie mijlpaal bereikt door de hypotheeklasten onder de €800 te krijgen. Nu op naar onder de €700. Maar dat zal dan pas in 2017 zijn, want onze focus blijft om eerst onze restschuld geheel af te lossen.

Met de rente en aflossing van de restschuld komen de totale maandlasten, zonder extra aflossen, uit op € 896,28, mooi onder de €900.  Dat is ook een heel stuk lager dan de bijna €1.080 waarmee we begonnen nadat we het oude huis verkocht hadden en de ruim €1.200 toen we nog beide huizen hadden.

Hoeveel hebben jullie je hypotheeklasten al laten zakken?

5 opmerkingen:

 1. Ik heb een annuitaire hypotheek 20 jaar vast, op papier nog 16 jaar te gaan. Ik heb sinds het begin extra 10% betaald en mijn lasten zijn van 395€ p maand naar 271€ gegaan. In januari betaal ik weer 10% en dan zak ik naar ongeveer 240€ - ik zou dit nooit in salaris verhoging zien, en ben er heel blij mee. Als alles het zelfde blijft qua werk en gezondheid ben ik over ongeveer 4.5/5 jaar hypotheek vrij. Ik hoop dat ik dan een dag minder per week kan gaan werken. Gr. M.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is al een mooie besparing op de lasten zeg..

   Verwijderen
 2. Onze eerste hypotheek was aflossingsvrij en bedroeg 725 per maand pure rente. Plus nog een beleggingsinleg van 80 euro.

  Vorig jaar over gesloten naar een annuiteit. Na een aflossing van 6k in 2014 en de vrijval van de belegging van 9k bij de omzetting zien weer nu op €652 per maand + €10 ORV. En dit is inclusief aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Wij zijn door rentemiddeling op onze annuïteitenhypotheek toen (mei) ruim 50€ gezakt volgens mij. Alle beetjes helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Netjes hoor!!
  Bij ons zijn ze in de loop der jaren met zo'n 100 euro gedaald.

  BeantwoordenVerwijderen