Doorgaan naar hoofdcontent

Vakantiekeuze: Tolbadge Frankrijk

Vaak gaan wij in de zomervakantie kamperen in Frankrijk. We kiezen er dan altijd voor om wel gebruik te maken van de tolwegen. De tolwegen zijn vaak goed van kwaliteit, lekker ruim en meestal (op de zwarte zaterdagen na) kun je er prima doorrijden, ook met een vouwwagen achter de auto.

Het enige nadeel , naast dat het extra geld kost, vinden wij de lange rijen die je regelmatig hebt bij de tolpoortjes. Daar stroopt het verkeer vaak op omdat er betaald moet worden. Het contante geld moet worden opgezocht, of de creditcard bijvoorbeeld. Die moet worden afgegeven aan iemand in het hokje, die ofwel de creditcard gebruiken of het wisselgeld bij elkaar moet zoeken.

Er is echter ook altijd minimaal één doorgang waar iedereen zo door kan rijden. Dat is de doorgang met een grote "t" erboven. Die doorgang is voor de mensen met een tolbadge.

Vorig jaar hebben wij via de A.NWB zelf ook een tolbadge aangeschaft. Dat hebben we gewoon in één van hun winkels gedaan. En wij zijn daar heel blij mee. Je rijdt naar de speciale doorgang, rijdt daar met ongeveer 30 km/h, de tolbadge piept en de slagboom gaat open en je rijdt weer verder.

Dit gemak brengt wel wat extra kosten met zich mee, maar wij vinden die bedragen het gemak zeker waard. Als je via de A.NWB een tolbadge aanschaft brengt dit de volgende kosten met zich mee:
 • Eenmalige aanschafkosten (€9,50 voor leden, €11 voor niet-leden)
 • Gebruikskosten (€2,50 per maand dat je de badge gebruikt)
 • Administratiekosten (€11 per jaar, allen voor jaren dat je de badge niet gebruikt)
Dus na aanschaf, en al je je vakantie zo plant dat je binnen één maand heen en terug gaat, ben je €2,50 extra kwijt aan de tol, maar ook een heleboel gedoe en afsnijwerk rondom de tolpoortjes. Het is niet zo dat wij nu heel veel haast hebben om op onze bestemming te komen, maar we besteden de bespaarde minuten liever aan het houden van een wat langere stop om de benen te strekken bijvoorbeeld.
Wij moeten zelf nog wel beter de vakantie leren plannen, want bij ons viel de vakantie vorig jaar (en ook dit jaar) in juli en augustus, dus hebben we 2x de gebruikskosten voor één vakantie.

Hoe werkt dit dan verder? Als je de badge aanvraagt bij de A.NWB-winkel vult een medewerker daar alle gegevens voor je in, direct in het systeem van het bedrijf dat de tolwegen in Frankrijk beheert. Je krijgt gelijk een badge mee naar huis.
Wel duurde het bij ons best even voordat de badge daadwerkelijk door de Fransen geactiveerd was. Dat kan ook te maken hebben gehad met de drukte rondom de vakanties, want wij hoorden pas twee weken voor onze reis van het bestaan van de badge. Uiteindelijk was de badge pas geactiveerd op de dag voordat we vertrokken. Hou daar rekening mee als nu je denkt een badge aan te schaffen en volgende week al op vakantie gaat.

Met het serienummer kun je voor de eerste keer inloggen op de site van het beheerbedrijf, en kun je je gegevens bekijken. Daar komen ook de facturen te staan, ook al krijg je die ook via de mail opgestuurd. De bedragen worden dan via automatische incasso afgeschreven.

De tolbadge plak je achter de voorruit van de auto, vlak bij de binnenspiegel. Daar zit een wat donkerder vlak waar de paslezers beter door kunnen scannen. Het belemmert je zicht helemaal niet. Zie ook de foto hiernaast.
Reacties

 1. Vooral doen als het je vakantiegevoel verhoogd :-)
  Wij zijn laatst op vakantie geweest naar Sussex, UK en zijn met de boot van Duinkerken naar Dover gevaren. We hebben in totaal voor heen en terug 24 euro extra betaald voor Priority Boarding. Wij mochten dan als eerste rij aan voord van het schip en er ook weer als eerste af. Zo relaxed was dat. Vooral ook omdat je dan op een leger schip je plekje kunt vinden. En soms is het best een gestress om aan boord te komen met de auto. Gelukkig houden ze nu ook rekening met de grootte van je auto. Ook daar moesten we iets meer voor betalen. Maar bij onze vorige bootreis moesten we zo strak inparkeren dat we de auto bijna niet meer uitkonden. Als we niet zo slank waren geweest, konden we er niet eens uit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het ergens kan/is, dan kies ik daar ook altijd voor. Tijd is ook kostbaar tijdens een vakantie, dan wil ik niet steeds tegen de bumper van m'n voor- en achterligger aankijken. Kun je hem dan wel uitschakelen trouwens, of moet je hem dan steeds opnieuw kopen? Want als je hem maar 1x gebruikt, of 1x in de 2 jaar, dan kun je beter als lid steeds een nieuwe halen van €9,50, in plaats van €11 aan administratiekosten te betalen voor het jaar waarin je 'm niet gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan hem stopzetten, maar of je hem later weer kunt activeren durf ik je niet te zeggen. Wie weet kunnen ze dat bij de ANWB wel vertellen?

   Verwijderen
 3. Wij hebben de badge ook aangeschaft, werkt prima,
  geen oponthoud en een keurige rekening in de mail.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel te duur!!! Naar zuid frankrijk heen en terug is voor mij 6x een tolpoortje (A31, A6/7, A8). Creditcard ligt klaar,pincode hoeft niet eens. Tijdverlies met automatisch poortje schat ik op 10 sec per doorgang. 1 minuut verlies dus op een reis van 24 uur. Dat is het mij echt niet waard

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh nee, 2 minuten verlies, want je moet natuurlijk eerst een kaartje pakken, en dat hoeft anders ook niet meer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is helemaal prima, maar ik was nooit gelijk aan de beurt met betalen...
   Maar ieder zijn eigen keuze toch?

   Verwijderen
  2. Ik rij altijd 's nachts. Meestal nergens een rij

   Verwijderen
 6. Ik overweeg voor mijn volgende vakantie een tolbadge aan te schaffen. Maar vind de kosten toch best hoog.
  -Eenmalig 11 euro
  -2,50 euro voor de maanden dat je hem gebruikt
  -10 euro aan administratiekosten als je de badge langer dan een jaar niet gebruikt.
  - Plus de kosten voor de tolwegen zelf.

  Bron: https://www.promovendum.nl/blog/tolbadge-frankrijk-2017-doorrijden-op-tolwegen

  Wat is jullie ervaring? De kosten waard?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja wij vinden het zeker waar voor het geld. ik kan me wel voorstellen dat het anders is als je buiten het hoogseizoen om op vakantie gaat..

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…