Doorgaan naar hoofdcontent

Vakantiekeuze: Tolbadge Frankrijk

Vaak gaan wij in de zomervakantie kamperen in Frankrijk. We kiezen er dan altijd voor om wel gebruik te maken van de tolwegen. De tolwegen zijn vaak goed van kwaliteit, lekker ruim en meestal (op de zwarte zaterdagen na) kun je er prima doorrijden, ook met een vouwwagen achter de auto.

Het enige nadeel , naast dat het extra geld kost, vinden wij de lange rijen die je regelmatig hebt bij de tolpoortjes. Daar stroopt het verkeer vaak op omdat er betaald moet worden. Het contante geld moet worden opgezocht, of de creditcard bijvoorbeeld. Die moet worden afgegeven aan iemand in het hokje, die ofwel de creditcard gebruiken of het wisselgeld bij elkaar moet zoeken.

Er is echter ook altijd minimaal één doorgang waar iedereen zo door kan rijden. Dat is de doorgang met een grote "t" erboven. Die doorgang is voor de mensen met een tolbadge.

Vorig jaar hebben wij via de A.NWB zelf ook een tolbadge aangeschaft. Dat hebben we gewoon in één van hun winkels gedaan. En wij zijn daar heel blij mee. Je rijdt naar de speciale doorgang, rijdt daar met ongeveer 30 km/h, de tolbadge piept en de slagboom gaat open en je rijdt weer verder.

Dit gemak brengt wel wat extra kosten met zich mee, maar wij vinden die bedragen het gemak zeker waard. Als je via de A.NWB een tolbadge aanschaft brengt dit de volgende kosten met zich mee:
 • Eenmalige aanschafkosten (€9,50 voor leden, €11 voor niet-leden)
 • Gebruikskosten (€2,50 per maand dat je de badge gebruikt)
 • Administratiekosten (€11 per jaar, allen voor jaren dat je de badge niet gebruikt)
Dus na aanschaf, en al je je vakantie zo plant dat je binnen één maand heen en terug gaat, ben je €2,50 extra kwijt aan de tol, maar ook een heleboel gedoe en afsnijwerk rondom de tolpoortjes. Het is niet zo dat wij nu heel veel haast hebben om op onze bestemming te komen, maar we besteden de bespaarde minuten liever aan het houden van een wat langere stop om de benen te strekken bijvoorbeeld.
Wij moeten zelf nog wel beter de vakantie leren plannen, want bij ons viel de vakantie vorig jaar (en ook dit jaar) in juli en augustus, dus hebben we 2x de gebruikskosten voor één vakantie.

Hoe werkt dit dan verder? Als je de badge aanvraagt bij de A.NWB-winkel vult een medewerker daar alle gegevens voor je in, direct in het systeem van het bedrijf dat de tolwegen in Frankrijk beheert. Je krijgt gelijk een badge mee naar huis.
Wel duurde het bij ons best even voordat de badge daadwerkelijk door de Fransen geactiveerd was. Dat kan ook te maken hebben gehad met de drukte rondom de vakanties, want wij hoorden pas twee weken voor onze reis van het bestaan van de badge. Uiteindelijk was de badge pas geactiveerd op de dag voordat we vertrokken. Hou daar rekening mee als nu je denkt een badge aan te schaffen en volgende week al op vakantie gaat.

Met het serienummer kun je voor de eerste keer inloggen op de site van het beheerbedrijf, en kun je je gegevens bekijken. Daar komen ook de facturen te staan, ook al krijg je die ook via de mail opgestuurd. De bedragen worden dan via automatische incasso afgeschreven.

De tolbadge plak je achter de voorruit van de auto, vlak bij de binnenspiegel. Daar zit een wat donkerder vlak waar de paslezers beter door kunnen scannen. Het belemmert je zicht helemaal niet. Zie ook de foto hiernaast.
Reacties

 1. Vooral doen als het je vakantiegevoel verhoogd :-)
  Wij zijn laatst op vakantie geweest naar Sussex, UK en zijn met de boot van Duinkerken naar Dover gevaren. We hebben in totaal voor heen en terug 24 euro extra betaald voor Priority Boarding. Wij mochten dan als eerste rij aan voord van het schip en er ook weer als eerste af. Zo relaxed was dat. Vooral ook omdat je dan op een leger schip je plekje kunt vinden. En soms is het best een gestress om aan boord te komen met de auto. Gelukkig houden ze nu ook rekening met de grootte van je auto. Ook daar moesten we iets meer voor betalen. Maar bij onze vorige bootreis moesten we zo strak inparkeren dat we de auto bijna niet meer uitkonden. Als we niet zo slank waren geweest, konden we er niet eens uit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets meer betalen voor een heleboel rust en gemak...

   Verwijderen
 2. Als het ergens kan/is, dan kies ik daar ook altijd voor. Tijd is ook kostbaar tijdens een vakantie, dan wil ik niet steeds tegen de bumper van m'n voor- en achterligger aankijken. Kun je hem dan wel uitschakelen trouwens, of moet je hem dan steeds opnieuw kopen? Want als je hem maar 1x gebruikt, of 1x in de 2 jaar, dan kun je beter als lid steeds een nieuwe halen van €9,50, in plaats van €11 aan administratiekosten te betalen voor het jaar waarin je 'm niet gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan hem stopzetten, maar of je hem later weer kunt activeren durf ik je niet te zeggen. Wie weet kunnen ze dat bij de ANWB wel vertellen?

   Verwijderen
 3. Wij hebben de badge ook aangeschaft, werkt prima,
  geen oponthoud en een keurige rekening in de mail.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel te duur!!! Naar zuid frankrijk heen en terug is voor mij 6x een tolpoortje (A31, A6/7, A8). Creditcard ligt klaar,pincode hoeft niet eens. Tijdverlies met automatisch poortje schat ik op 10 sec per doorgang. 1 minuut verlies dus op een reis van 24 uur. Dat is het mij echt niet waard

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh nee, 2 minuten verlies, want je moet natuurlijk eerst een kaartje pakken, en dat hoeft anders ook niet meer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is helemaal prima, maar ik was nooit gelijk aan de beurt met betalen...
   Maar ieder zijn eigen keuze toch?

   Verwijderen
  2. Ik rij altijd 's nachts. Meestal nergens een rij

   Verwijderen
 6. Ik overweeg voor mijn volgende vakantie een tolbadge aan te schaffen. Maar vind de kosten toch best hoog.
  -Eenmalig 11 euro
  -2,50 euro voor de maanden dat je hem gebruikt
  -10 euro aan administratiekosten als je de badge langer dan een jaar niet gebruikt.
  - Plus de kosten voor de tolwegen zelf.

  Bron: https://www.promovendum.nl/blog/tolbadge-frankrijk-2017-doorrijden-op-tolwegen

  Wat is jullie ervaring? De kosten waard?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja wij vinden het zeker waar voor het geld. ik kan me wel voorstellen dat het anders is als je buiten het hoogseizoen om op vakantie gaat..

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…