Doorgaan naar hoofdcontent

Financieel halfjaaroverzicht 2016
Het eerste halfjaar van 2016 zit er alweer op. Tijd om de balans op te maken en kijken of we op schema liggen. En ik kan al vast verklappen, dat zit wel goed.
Voor 2016 hadden we de volgende doelen opgesteld:

 • Buffer aanvullen tot €6.000
 • Extra aflossen op aflossingsvrije hypotheek: €2.500
 • Extra aflossen op annuïteitenhypotheek of restschuld: €1.000
 • Totale (hypotheek)schuld verminderen met €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor M.
Dit zijn normaal gesproken zeer ambitieuze doelen voor ons. Dit jaar hebben we echter een aantal financiële meevallers gehad, die een heleboel geholpen hebben met het realiseren van deze doelen. 

Wat is er van deze doelen tot nu toe terecht gekomen?

Van alle doelen hebben we eigenlijk alleen het aanvullen van de buffer nog niet gehaald. We hebben de buffer pas met €1.000 verhoogd ten opzichte van januari. Dat is een bewuste keuze geweest. We waren een stuk verder met het vullen van de buffer, maar we hebben ervoor gekozen om deze maand een extra aflossing op de aflossingsvrije hypotheek te doen om daarmee dit doel te kunnen afstrepen. Het geld op de spaarrekenng brandde als het ware in onze zakken zolang ons aflosdoel nog niet gehaald was.

Speciale aandacht is er toch wel voor de tuin. Want ondanks dat we alles zelf hebben gedaan, is dit toch een behoorlijke uitgave geweest. Bij elkaar, tuin opnieuw aanleggen plus de bouw van een schuurtje, een kleine €4.000 gekost. In de komende week zal ik over de tuin nog een blogje schrijven om het eindresultaat te laten zien.

De overige doelstellingen hebben dus al wel gehaald. Hieronder heb ik op een rij gezet hoe onze financiële situatie er nu uitziet.
Eerst de bezittingen:


1-1-2016
1-7-2016
Verschil
Buffer
€2.500
€3.500
+€1.000
Spaardepot hypotheek
€20.200
€21.400
+€1.200
Beleggingen
€0
€1.700
+€1.700
WOZ-waarde
€191.000
€191.000
+€0
Totaal
€213.700
€217.600
+€3.900


Dan de schulden:

1-1-2016
1-7-2016
Verschil
Hypotheek
€199.500
€196.500
-€3.000
Restschuld
€13.500
€5.400
-€8.100
Totaal
€213.000
€201.900
-€11.100
In dit eerste half jaar is ons netto vermogen met €15.000 toegenomen vanaf bijna 0. Daar zijn we best blij mee. En natuurlijk is dit niet de totale netto waarde, want dan zouden we ook zaken als auto en inboedel moeten meenemen, maar dit geeft al wel een goed beeld..

Hoe is jullie financiële halfjaar verlopen?

Reacties

 1. Goed bezig! Ik dacht datonze buffer van 5000,- laag was, maar die van jullie is nog een stukje krapper.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar gaan we komend jaar aan werken, bewuste keuze geweest. Binnenkort meer daarover..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn tevreden met hoe het gegaan is :-) Het aflossen ligt op schema, we hebben wat extr uitgaven. Maar op de afrekening van de energierekening zullen we flink terug krijgen en we zijn net terug van vakantie en hebben nauwelijks geld uitgegeven. Honderd pond in een week ofzo eaarvan het grootste deel voor voeding was. Het museum was met korting en verder vooral gewandeld en dat kostte niks.
  Onze buffer ligt flink hoger dan die van jullie. Het is altijd ons streven geweest om minimaal voor een halfjaar inkomen op de bank te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons gaat het goed. Afgelost boven verwachting en buffer was al snel op peil. We gaan nu streven naar een hogere buffer en hopen nog meer af te lossen in de loop van het jaar. Ook wij hadden financiële meevallers, dat helpt enorm. We hopen nog extra te kunnen aflossen om daarmee alsnog een gat te slaan in de aflossingsvrije hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie zijn goed bezig zeg! Bij ons gaat het ook goed; ik heb hier recent al over geblogt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de eerste paar maanden van het jaar lagen we goed op schema. Daarna kwam een forse financiële meevaller, nu zijn we aan het kijken hoe we die het beste kunnen besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat ziet er goed uit! Ik herken het wel, dat je eerst wil aflossen voor je je buffer verhoogt. Ik heb er ook last van, het plan was nu de buffer flink verhogen, maar we hebben toch maar een bergje afgelost. Voelt toch goed he. Leuk dat je dit zo laat zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat ziet er netjes uit!! Ik heb op zich een heel goed halfjaar achter de rug. Ik heb mijn autolening afgelost (was nog dik €10.000 toen ik daaraan begon), ik heb mijn bufferdoel van €25.000 nu voor ongeveer 80% behaald en ik heb mijn huis verkocht, waardoor mijn maandlasten straks aanzienlijk dalen en er meer gespaard kan worden. Dat is wel weer nodig voor een volgend huis (ik ga eerst met vriend in zijn huis wonen, maar op de termijn willen we samen iets), maar geeft uiteraard ook een hoop vrijheid. Na de overdracht en vakantie ga ik alles weer op een rijtje zetten en mijn doelen bijstellen n.a.v. de verkoop van mijn huis.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…