zondag 5 juni 2016

Zwitser stemmen over basisinkomen

Vandaag stemmen de Zwitsers in een referendum over de invoering van een basisinkomen. Het voorstel waarover gestemd zal worden bestaat uit een onvoorwaardelijk inkomen voor elke volwassene van €2.250 en €560 per kind per maand.
Nu weet ik niet wat de kosten voor levensonderhoud in Zwitserland zijn, maar met €4.500 voor een stel zonder kinderen zou je in Nederland eenvoudig rond moeten kunnen komen.

De peilingen geven aan dat het voorstel het zeer waarschijnlijk niet gaat halen. Maar het idee blijf ik een hele charmante vinden, vooral omdat het heel veel mensen keuzevrijheid geeft...

Hoe staan jullie tegenover het idee van een basisinkomen?

7 opmerkingen:

 1. De Zwitserse regering luistert naar de wens van het volk. In Nl is dat anders

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt mij een onbetaalbaar plan die de inflatie hard zal aanwakkeren. Verder houd ik mijn hart vast dat de landen met een basisinkomen een nog sterkere magneet zullen zijn voor economische vluchtelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het idee is best charmant maar of het een slimme keus is weet ik niet.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow wat een inkomen heb je dan. Lijkt me niet dat dit plan het kan halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is echt niks, hoor in Zwitserland. 1000 frank ziektekosten verzekering per volwassene per maand, iets huren voor minder dan 1000 frank/maand is ongeveer onmogelijk. Dan blijft er van 2250 frank/maand nog maar bar weinig over voor andere dingen. :-) Ook dit gras lijkt alleen maar groener zo van een afstandje... :-)
   Inte

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een pond sperziebonen of een bloemkool kost daar omgerekend wel € 8,-

  BeantwoordenVerwijderen