Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheek crowdsourcen toegestaan

In de Financiële Telegraaf las ik een bericht dat de AFM goedkeuring heeft gegeven voor een hypotheekvorm waarbij een deel van die hypotheek wordt gefinancierd door middel van crowdfunding.

De idee is dat bij deze hypotheek 80% van de hypotheek wordt verstrekt door een reguliere hypotheekverstrekker en dat de overige 20% met crowdfunding/crowdsourcing wordt gefinancierd. Hier kan iedereen dan een deeltje voor uitlenen.
De initiatiefnemers, jungo, stellen dat de hypotheeknemers een lagere hypotheekrente kunnen krijgen dan nu bij reguliere hypotheekverstrekkers en dat mensen die geld uitlenen een beter rendement halen dan op hun spaarrekening.
Dat laatste is natuurlijk niet heel moeilijk, maar als huizenkopers een lagere rente krijgen dan nu het geval is, kunnen de geldverstrekkers volgens mij nooit een heel hoog rendement halen. Op basis van de huidige hypotheekrentes denk ik dan aan maximaal 1,5-2% rente. Dan moet het platform er nog wat aan verdienen, dus dan blijft er niet veel rendement over vrees ik....

Maar op hun website adverteren ze met een rendement van 3,5% per jaar, dat klinkt interessant. Investeren kan al vanaf €250 met een looptijd van 7,5 jaar. Ik snap nog niet hoe ze zulke rendementen zullen behalen voor hun investeerders en daar vind ik ook geen informatie over op hun nog weinig informatieve website.

Verder ben ik best benieuwd naar overige afspraken. Wie krijgt het eerste zijn geld terug als bewoners hun hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis met verlies verkocht wordt. met andere woorden bij wie ligt het risico?

Ik zou het met de huidige informatie niet aandurven, maar wellicht dat we bij meer informatie en duidelijkheid wel eens een poging zouden doen

Zou jij investeren in een crowdfund-hypotheek?

Reacties

 1. Ik geloof niet dat ik daar zo snel in zou investeren, want je krijgt volgens mij nooit het rendement dat ik wel eens zie op andere crowdfundingsacties. En daarbij zitten er dan idd best wat risico's. Ik weet niet of het me dat waard is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De DNB adverteer al regelmatig met aantrekkelijke rente van tot minder dan 3 procent voor hypotheken als crowdfunding of zo.
  Te weinig rendement en je zit er lang aan vast. Mij niet gezien..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had dezelfde vraag als jij met betrekking tot het genoemde rendement. Ik vind dit te onduidelijk. Ook de lange looptijd, en het risico bij wanbetaling (je bent de laatste in de rij, de bank heeft ongetwijfeld het eerste hypotheekrecht) spreken mij niet aan.

  Overigens ben je mij wéér voor :-) Echt zo leuk om te zien dat wij qua bloginspiratie zoveel gemeen hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, sorry. Ja dat eerste hypotheekrecht was ook nog een vraag voor mij...
   Ik duik ook graag, al is het alweer 2 jaar geleden.....
   /wie weet ;)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…