dinsdag 28 juni 2016

Hypotheek crowdsourcen toegestaan

In de Financiële Telegraaf las ik een bericht dat de AFM goedkeuring heeft gegeven voor een hypotheekvorm waarbij een deel van die hypotheek wordt gefinancierd door middel van crowdfunding.

De idee is dat bij deze hypotheek 80% van de hypotheek wordt verstrekt door een reguliere hypotheekverstrekker en dat de overige 20% met crowdfunding/crowdsourcing wordt gefinancierd. Hier kan iedereen dan een deeltje voor uitlenen.
De initiatiefnemers, jungo, stellen dat de hypotheeknemers een lagere hypotheekrente kunnen krijgen dan nu bij reguliere hypotheekverstrekkers en dat mensen die geld uitlenen een beter rendement halen dan op hun spaarrekening.
Dat laatste is natuurlijk niet heel moeilijk, maar als huizenkopers een lagere rente krijgen dan nu het geval is, kunnen de geldverstrekkers volgens mij nooit een heel hoog rendement halen. Op basis van de huidige hypotheekrentes denk ik dan aan maximaal 1,5-2% rente. Dan moet het platform er nog wat aan verdienen, dus dan blijft er niet veel rendement over vrees ik....

Maar op hun website adverteren ze met een rendement van 3,5% per jaar, dat klinkt interessant. Investeren kan al vanaf €250 met een looptijd van 7,5 jaar. Ik snap nog niet hoe ze zulke rendementen zullen behalen voor hun investeerders en daar vind ik ook geen informatie over op hun nog weinig informatieve website.

Verder ben ik best benieuwd naar overige afspraken. Wie krijgt het eerste zijn geld terug als bewoners hun hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis met verlies verkocht wordt. met andere woorden bij wie ligt het risico?

Ik zou het met de huidige informatie niet aandurven, maar wellicht dat we bij meer informatie en duidelijkheid wel eens een poging zouden doen

Zou jij investeren in een crowdfund-hypotheek?

4 opmerkingen:

 1. Ik geloof niet dat ik daar zo snel in zou investeren, want je krijgt volgens mij nooit het rendement dat ik wel eens zie op andere crowdfundingsacties. En daarbij zitten er dan idd best wat risico's. Ik weet niet of het me dat waard is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De DNB adverteer al regelmatig met aantrekkelijke rente van tot minder dan 3 procent voor hypotheken als crowdfunding of zo.
  Te weinig rendement en je zit er lang aan vast. Mij niet gezien..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had dezelfde vraag als jij met betrekking tot het genoemde rendement. Ik vind dit te onduidelijk. Ook de lange looptijd, en het risico bij wanbetaling (je bent de laatste in de rij, de bank heeft ongetwijfeld het eerste hypotheekrecht) spreken mij niet aan.

  Overigens ben je mij wéér voor :-) Echt zo leuk om te zien dat wij qua bloginspiratie zoveel gemeen hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, sorry. Ja dat eerste hypotheekrecht was ook nog een vraag voor mij...
   Ik duik ook graag, al is het alweer 2 jaar geleden.....
   /wie weet ;)

   Verwijderen