Doorgaan naar hoofdcontent

Huizenkopers in de rij...

En dan niet alleen voor de bezichtigingen. Zondag las ik een artikel op AD.nl dat een aantal hypotheekverstrekkers de stroom aan aanvragen niet aan kan op dit moment. Hierdoor hebben kopers in sommige gevallen hun hypotheek niet op tijd rond, met mogelijke boetes of zelfs annulering van de koop tot gevolg.

Ondanks dat wij niet in een drukke periode ons huis hebben gekocht, lukt het onze hypotheekverstrekker het ook niet om de hypotheekpapieren op tijd in orde te maken. En dat ondanks bijna 4 maanden de tijd. Wij kochten het huis van een commerciële verhuurder met een behoorlijke boeteclausule voor het later dan afgesproken overdragen van de woning. Dat liep uiteindelijk op tot bijna €400 voor het drie dagen te laat passeren.
Dit geld hebben wij uiteindelijk niet zelf hoeven te betalen. We hebben een klacht ingediend bij de hypotheekverstrekker, waarbij we konden aantonen dat de vertraging niet onze schuld was aangezien wij alle gegevens ruimschoots op tijd hadden aangeleverd en we ook niet "op het randje" van de leenmogelijkheden zaten. Dit lag echt aan de hypotheekadviseur.

Wij hebben het geld daarom ook netjes teruggekregen van de bank.
De gekte op de huizenmarkt is in sommige plaatsen intussen zo groot dat er zelfs al eisen gesteld worden aan bezichtigingen las ik op de telegraaf. Je moet voor de bezichtiging al kunnen aantonen dat je een hypotheek kan krijgen voor het beoogde huis. Anders hoef je niet eens te komen. Dit schijnt vooral in Amsterdam en in mindere mate in Utrecht te spelen, maar het wijst weer eens op een overspannen huizenmarkt waar de verkopers het voor het zeggen hebben...

Reacties

 1. Zo kun je het opvatten (verkoper hebben het voor het zeggen). Anderzijds ben ik op dit moment zo'n verkoper, die haar huis net verkocht heeft. Mijn kopers hebben een dommestomme tussenpersoon die ondanks nadrukkelijk aangeven bij de verkeerde geldverstrekker heeft aangevraagd met alle vertraging van dien.
  En wat kan ik anders doen dan meeveren met alle verlenging? Als ik ze laat ontbinden kost het mij ook minstens twee maanden extra voordat ik weer iets rond heb met een koper. En dan heb ik nog het geluk dat mn huis zeer gewild is. Wat als je dat niet hebt?

  Kopers hebben anno nu veel vrijheden. Bedenktijd (alsof je dat niet gewoon kan doen voordat je zo'n beslissing neemt), financieel voorbehoud en dan nog de macht om middels verlenging de boel op je hand te houden. Wat is er mis mee dat een koper gewoon van te voren weet wat hij kan financieren? Voor alle partijen (ook voor henzelf) een prettige gedachte dat ze al die rompslomp niet voor niks opstarten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik eigenlijk ook wel. Als verkoper zit je er ook nog mee dat je in de periode van het voorbehoud eigenlijk ook nog niet de boel leeg kunt halen, want als je dat wel doet en het gaat niet door, zit jij met een halfleeg huis. Je kunt vrij veel voorwerk al doen voor je überhaupt gaat bieden. Dat scheelt daarna weer.

   Verwijderen
 2. Dat er sprake is van gekte op de huizenmarkt, zelfs buiten de grote steden, valt mij ook op, als ik collega's hoor over allerlei bied-constructies die verkopers toepassen op de huizen die mijn collega's graag willen kopen. Ik vraag mij oprecht af of men er niets van heeft geleerd. Ik ben er van overtuigd dat het een tijdelijke opleving is, vóórdat de grote daling in huizenprijzen wordt ingezet.

  Voor wat betreft de vrijheid van kopers ben ik het dus niet helemaal eens met Suzanne en LLMM eens. Hoewel het de koper siert om voorwerk te doen, zijn veel van die 'vrijheden' wettelijk opgelegd (bedenktijd). Of helaas noodzakelijk omdat de bank niet tijdig zijn administratie op orde heeft (door ondercapaciteit) met verlengingen als gevolg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit ook meer aan jouw kant geloof ik.

   Verwijderen
  2. Als een koper voldoende voorwerk zou doen en zou weten dat hij het sowieso kan betalen, zou een financieel voorbehoud niet eens nodig zijn. Deze is niet bedoeld om het volledig rond te hebben, maar om te kijken of je het rond krijgt. Het is ook niet wettelijk vastgelegd. Dat scheelt dus al weken onzekerheid.

   De bedenktijd is wettelijk en helaas gekomen omdat veel kopers schijnbaar niet genoeg nadachten van te voren. Hoewel ik het bizar vind dat je de aanschaf van een huis ondoordacht zou doen. Maar goed, daar kunnen koper en verkoper sowieso niet omheen.

   Als het overmacht is (drukke bank, moeilijke situatie) dan prima. Maar in de meeste gevallen zou voldoende voorwerk ene boel ellende schelen.

   En verkopers permanent afschilderen als de machthebbende partij vind ik zo jammer. Zij willen gewoon een huis goed verkopen om daarna als koper verder te gaan. Net als een koper graag voor een goede prijs zn toekomst regelt. We zijn allemaal mensen toch?

   Suzanne

   Verwijderen
 3. Het is al gekte in Amersfoort, vandaag nog gebeld door de makelaar van een appartement wat we willen zien, of we serieus zijn, de verkoper heeft al een bod waar ze mee verder willen en of wij desnoods de vraagprijs willen bieden als we komen kijken en dat ook kunnen beslissen. Nu afwachten of mijn afspraak blijft staan voor komende vrijdag omdat makelaar dit nog wilt terugkoppelen aan koper. Wij hebben voor ons zelf al een max bepaald, verder ga ik morgen kijken naar een woning waar ook al druk op zit. Ook daar hebben we voor onszelf een max bepaald en moeten we beslissen op gevoel. Om nu duur te doen kost nu elke maand later ook een duurdere woningprijs voor hetzelfde. Wij hebben verkocht en tot 13/7 nog onder voorbehoud dus sterk staan we ook nog niet. Zeker met deze berichtgevingen is onze positie zwak om echt goed te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannend! Hopelijk komt het met zowel verkoop als koop helemaal goed. Succes!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…