Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggingsaccount geopend

We zijn nu een paar maanden met een klein bedragje aan het beleggen via onze bank. En ondanks dat we er wel wat rendement opmaken snoepen de transactiekosten bij een deze kleine bedragen best een aanzienlijk deel van de gemaakte winst op. Dat is best zonde.

Daarom hebben we een account aangemaakt bij een online broker. De kosten voor beleggen zijn daar een stuk lager. Zowel voor de transacties als de jaarlijkse vaste kosten. 
Dat de transactiekosten een stuk lager zijn maakt het mogelijk om regelmatig in kleinere bedragen tegelijkertijd effecten te kopen en verkopen. 
De periodieke beleggingen blijven we wel bij onze bank doen, daar zitten namelijk geen transactiekosten aan verbonden....

Beleggen jullie ook en doe je dat dan bij een broker of je huisbank?

Reacties

 1. Wij beleggen nog niet, althans niet via deze manier. Via welke broker doe jij het?
  Wij investeren wel via Horecacrowdfunding in bedrijven met een meest defensieve rating, in ons geval het concept van La Cubanita.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij beleggen niet. Het lijkt me nu best link om geld in te leggen om te beleggen. De voorspellingen voor komende tijd zijn niet zo best en de beurzen dalen flink. De vooruitzichten voor de wereldeconomie hoor ik ook weinig positiefs over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt dat de beurzen nu dalen, maar het blijft koffiedik kijken.
   We beleggen met wat we kunnen missen en kunnen altijd nog verkopen. Maar dan nog kunnen we te laat zijn...

   Verwijderen
  2. Heb je aan b.i.t koins gedacht? Die schieten hard omhoog. Zou een risicospreiding kunnen zijn.

   Verwijderen
  3. nog niet, wel aan goud, maar daar wil ik me eerst meer in verdiepen. Kiezen tussen fysiek goud, futures, etc...

   Verwijderen
  4. Zilver heeft nog meer potentie om te stijgen dan goud omdat de verhouding goud/zilver nu erg scheef is.

   Verwijderen
  5. Dankje voor de tip, maar was er met zilver niet iets met btw bij zilver waardoor je eigenlijk het beste munten kunt kopen ipv baren...

   Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  7. Klopt, op de baren zit btw en op munten niet.

   Verwijderen
 3. Hoeveel beleg je per maand?
  En zou je niet liever dat geld 'beleggen' in je hypotheek? Of wil je naar passieve inkomsten op die manier toe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. beleg per maand 75€ vast en alles wat er per maand overblijft spaar ik op tot er weer een beetje volume is om een aankoop te doen.
   We willen en/en. dus en een passief inkomen en hypotheek aflossen/ Dat doen we buiten de reguliere aflossingen ook nog met 350€ per maand. Nu in de restschuld. Als die is afgelost gaan we €500 per maand op de hypotheek extra aflossen..

   Verwijderen
 4. Wij beleggen bij de ASN-bank. Daar viel het me een keer op dat het rendement iedere keer heel goed was. Inmiddels valt dat wat tegen (want zo gaan die dingen...). Ik vind het idee van beleggingsfondsen wel fijn, omdat het dan in ieder geval gespreid is en het risico niet zo hoog. Tenminste, dat leek me zo. En bij de ASN weet je dat ze ook in de juiste dingen investeren. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen bij een broker.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…