Doorgaan naar hoofdcontent

Banken waarschuwen voor aflossingsvrije hypotheek

De wereld op zijn kop. De banken waarschuwen consumenten over de risico's van de aflossingsvrije hypotheek.
Waar banken eerder niet zo happig waren op extra aflossen (want minder rente inkomsten), lijkt het er nu op dat ze opeens het beste met hun klanten voorhebben en beginnen met het wijzen  op de risico's van een aflossingsvrije hypotheek.

Waar waarschuwen de banken dan zoal voor? Na het aflopen van de aflossingsvrije hypotheek kan de lening worden omgezet in een hypotheek waarbij verplicht moet worden afgelost. Daarnaast kan de hypotheekrenteaftrek verdwijnen wanneer een hypotheek meer dan 30 jaar heeft gelopen. Dan houdt het recht van de renteaftrek namelijk op. De bruto lasten worden dan ineens ook de netto lasten.
Ook kan natuurlijk je inkomen dalen door bijvoorbeeld pensionering.

Allemaal valide redenen om wat aan de hoogte van je aflossingsvrije hypotheek te doen. Maar waarom komen de banken er nu mee?

Ik denk dat het te maken heeft met de nieuwe regels over de zogenaamde leverage ratio waar de banken zich moeten gaan houden volgens de Bazel III akkoorden.
Die leverage ratio is simpel uitgelegd de hoeveelheid eigen vermogen gedeeld door de som van de uitstaande leningen. De meeste Nederlandse banken zitten enigszins onder, of net boven die eisen.

Om aan deze eisen te kunnen voldoen kun je twee dingen doen. Je kunt je eigen vermogen verhogen, waardoor de ratio stijgt, of je kunt zorgen dat de uitstaande leningen minder worden. Daardoor stijgt de ratio ook.
Blijkbaar zien de banken onvoldoende mogelijkheden om het eigen vermogen te vergroten en proberen ze klanten aan te sporen om hun schulden af te lossen.

Reacties

  1. Banken zijn er niet zo happig op om meer dan 3% eigen vermogen aan te houden. Blijkbaar is dit dan een mooi instrument om consumenten 'voor te lichten'. Ik denk echter dat banken op termijn (een deel van) deze type leningen wellicht zullen securitiseren (verkoop).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en dan begint de ellende weer van voor af aan ben ik bang. Dat gebeurde natuurlijk ook bij de vleet.

      Verwijderen
    2. Ja, dat zie je goed. Helaas hebben 'ze' er nog altijd niet van geleerd. Het is de harde realiteit...

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....