
Waar banken eerder niet zo happig waren op extra aflossen (want minder rente inkomsten), lijkt het er nu op dat ze opeens het beste met hun klanten voorhebben en beginnen met het wijzen op de risico's van een aflossingsvrije hypotheek.
Waar waarschuwen de banken dan zoal voor? Na het aflopen van de aflossingsvrije hypotheek kan de lening worden omgezet in een hypotheek waarbij verplicht moet worden afgelost. Daarnaast kan de hypotheekrenteaftrek verdwijnen wanneer een hypotheek meer dan 30 jaar heeft gelopen. Dan houdt het recht van de renteaftrek namelijk op. De bruto lasten worden dan ineens ook de netto lasten.
Ook kan natuurlijk je inkomen dalen door bijvoorbeeld pensionering.
Allemaal valide redenen om wat aan de hoogte van je aflossingsvrije hypotheek te doen. Maar waarom komen de banken er nu mee?
Ik denk dat het te maken heeft met de nieuwe regels over de zogenaamde leverage ratio waar de banken zich moeten gaan houden volgens de Bazel III akkoorden.
Die leverage ratio is simpel uitgelegd de hoeveelheid eigen vermogen gedeeld door de som van de uitstaande leningen. De meeste Nederlandse banken zitten enigszins onder, of net boven die eisen.
Om aan deze eisen te kunnen voldoen kun je twee dingen doen. Je kunt je eigen vermogen verhogen, waardoor de ratio stijgt, of je kunt zorgen dat de uitstaande leningen minder worden. Daardoor stijgt de ratio ook.
Blijkbaar zien de banken onvoldoende mogelijkheden om het eigen vermogen te vergroten en proberen ze klanten aan te sporen om hun schulden af te lossen.
Banken zijn er niet zo happig op om meer dan 3% eigen vermogen aan te houden. Blijkbaar is dit dan een mooi instrument om consumenten 'voor te lichten'. Ik denk echter dat banken op termijn (een deel van) deze type leningen wellicht zullen securitiseren (verkoop).
BeantwoordenVerwijderenen dan begint de ellende weer van voor af aan ben ik bang. Dat gebeurde natuurlijk ook bij de vleet.
VerwijderenJa, dat zie je goed. Helaas hebben 'ze' er nog altijd niet van geleerd. Het is de harde realiteit...
Verwijderen