donderdag 9 juni 2016

Bank overweegt bouw geldpakhuis

Op de site van de Telegraaf vond ik gisteravond een artikel over een Duitse bank die overweegt om een groot geldpakhuis te laten bouwen om miljarden euro's in te kunnen opslaan.
De reden hiervoor zijn de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) genomen heeft om banken maar te dwingen om meer geld de economie in te pompen door het uit te lenen. Banken betalen nu 0,4% rente voor het stallen van geld bij de ECB.

Bij een geldpakhuis moet ik altijd als eerste aan Dagobert Duck denken. Die had al zijn geld ook opgeslagen in een pakhuis, zodat hij er lekker in kon zwemmen, letterlijk.

Ik denk echter dat dit een voorbode is van wat we zullen zien op het moment dat de spaarrente (in Nederland) onder de 0% zal komen. Dit is de grote variant van je spaargeld thuis (of ergens anders) in de kluis stoppen.

Een tijdje terug was er al eens een onderzoekje gedaan naar wat mensen zouden doen als je rente zou moeten betalen over je spaargeld. Een derde van de beantwoorders gaf toen aan het geld in de kluis te stoppen. Andere, minder populaire antwoorden waren beleggen, schulden aflossen en uitgeven.

Wij weten nog niet wat we in een dergelijk geval zouden doen. Een klein beetje spaargeld waar je in geval van nood direct bij kunt op de bank is nooit weg, maar om over alles rente te moeten betalen gaat ons ook te ver. Of we dan meer gaan beleggen, toch geld in de kluis stoppen of investeren in andere zaken, dat weten we nog niet.

Wat zouden jullie doen bij een negatieve spaarrente?
3 opmerkingen:

  1. Ik weet het nog niet. Nu lossen we voornamelijk af en dat levert ook meer op dan sparen. We hebben 1000 euro in crowdfunding zitten, wie weet verhogen we dat dan wel. Het is vooral een luxe probleem, waarvan ik weet dat ik die een aantal jaar geleden graag had gehad en me nu dus ook echt mee bezig kan houden. Dankbaar voor dit soort afwegingen, die ik nu kán maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze mogen het geld ook stallen bij mij, voor slechts 0,3% :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat wij dan nog meer gaan aflossen. Ik verwacht niet dat het voor kleinere spaarders een negatieve rente wordt omdat de kans vrij groot is dat veel mensen hun geld dan van de bank halen.

    BeantwoordenVerwijderen