vrijdag 6 mei 2016

Nederlanders lossen nog steeds extra af

Gisteren kwam ik een artikel tegen van bijna een maand oud. Daarin werd geschreven dat de Nederlanders nog steeds "massaal" extra aan het aflossen zijn op hun hypotheek. Zo werd er bij Rabobank in 2015 €3,4 miljard extra afgelost, en bij ABNAMRO €2,4 miljard. 
Bij deze twee grootbanken werd samen dus bijna 1% van onze Nederlandse hypotheekschuld (€650 miljard) extra afgelost.

Wel werd de totale hypotheekschuld in 2015 weer wat groter. Dit had vooral te maken met de oplevende huizenmarkt waardoor er meer nieuwe hypotheken zijn afgesloten.

De extra aflossingen zijn wel wat minder dan in 2014, toen werd er bij de Rabobank en ABNAMRO in totaal €6,7 miljard extra afgelost. Verschil is wel dat in 2014 er de ruime schenkingsregeling was waarbij er €100.000 belastingvrij geschonken mocht worden om in het huis te stoppen.

Nu lossen wij zelf wel extra af en waarschijnlijk veel lezers van dit blog ook. Volgens mijn is dat ook verstandig en maakt je dat financiële situatie in kleine stapjes steeds robuuster. Toch kom je zo nu en dan ook nog columns tegen waarin wordt gesteld dat extra aflossen niet (altijd) verstandig is. 
Wellicht dat dat in hele specifieke gevallen achter de komma niet helemaal het meeste rendement oplevert, maar minder vaste lasten lijkt me altijd een prima streven.

Wat vinden jullie? Aflossen of niet?

5 opmerkingen:

 1. Aflossen is niet per definitie de beste oplossing, er zijn inderdaad 1001 situaties te bedenken waarbij aflossen geen goed idee is. Het gaat mij te ver om ze hier allemaal op te noemen, ze zijn al op zoveel plaatsen uitvoerig aan bod gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het artikel in je link geeft echter wel een zeer gebrekkige voorbeeldberekening. Hij vergeet namelijk mee te nemen dat als je de hypotheek niet aflost je nog wel de rente moet betalen. 5000 cash - 3000 rente = 2000 winst. Ten opzichte van de 3000 winst door het wegvallen van de rentelasten bij aflossing. (uiteraard klopt het wel dat steen minder flexibel is, maar dat kan ook juist een voordeel zijn).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de meeste gevallen aflossen natuurlijk!

  Misschien niet direct bij een bankspaarhypotheek en alleen met geld dat je missen kunt. (Een minimale buffer achter de hand houden.)

  Gelijk even 2 vragen over de lay-out van je blog en dan specifiek over de kolom "lekker leesvoer":
  1) hoe krijg je het voor elkaar dat de meest recent opgedate blog bovenaan komt te staan? en
  2) de titel van de laatste blogpost ook afgebeeld wordt?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor beide geldt dat ik eigenlijk het standaardblokje van blogger gebruikt heb. De gadget heet lijst met blogs. Dan voeg je zelf de algemene adressen van de blogs in die je wilt laten zien en klaar is Kees.

   Verwijderen
 4. ben dankzij blogs juist een groot voorstander voor aflossen. maar we hebben zelf pas sinds februari een hypotheek dus nog niet kunnen beginnen met extra aflossen (eerst nog wat flinke wensen in t huis en eerst alles op orde krijgen.. deze maand de laatste dubbele lasten van t vorige huis.. eindafrekening gas/water/licht enz, eindafrekening van het huurhuis (wat kosten omdat paar kleine dinagen niet goed waren bij de oplevering) enz. en weer overzicht krijgen van wat er binnenkomt. 3 mnd de helft van ons spaargeld uitgegeven aan t koophuis, aan klussen, notaris, enz.. ;) dus nu weer langzaam alles op orde krijgen en dan wel eens kijken of extra aflsosen nu al kan of pas na andere verbouwingen/klussen.. ;) maar zeker wel iets wat we willen doen!

  BeantwoordenVerwijderen