Doorgaan naar hoofdcontent

Gebruik maken van rente extraatje

Begin deze week kregen wij een deeltje van de erfenis van een tante van M. Zij is in maart overleden en nu haar huis door haar man verkocht is, wordt een deel van haar erfenis verdeeld onder haar zussen en neefjes. Haar man doet dat via schenkingen en zodanig dat er geen schenkbelasting betaald hoeft te worden. Dit zijn inkomsten die je liever niet krijgt, maar die we, nu we ze krijgen zo goed mogelijk willen gebruiken.
We kregen dus alledrie een schenking van hem. Voor dochterlief komt dat op haar eigen rekening en staat dat tot haar 18e vast, voor ons werd dat op onze eigen rekeningen gestort.

Tegenwoordig is de reflex bij ons altijd gelijk, en wat gaan we met dat extra geld doen? We hebben besloten om het bedrag in tweeën te splitsen. De ene helft zetten we nu op een spaarrekening bij M.oneyou, en zullen we rond de jaarwisseling gaan gebruiken om de laatste aflossing op de restschuld te doen. We kunnen op deze manier gelijk gebruik maken van het rente-extraatje dat ze bieden. Daarvoor zullen we er nog een paar honderd euro bij moeten sparen, maar dat mag geen probleem zijn. Verder volgen we gewoon het aflosplan dat we hiervoor al hadden bedacht.

De ander helft zetten we op de bufferrekening. Wanneer de tuin klaar is zullen we nog zelf een schuurtje gaan bouwen, die kan daar vandaan komen. Verder gaan we met dit bedrag op dit moment over ons jaardoel voor de buffer heen. Door het schuurtje zulle we er weer net onder komen, maar er wacht ons ook nog de teruggaaf van de belastingdienst en natuurlijk nog een half jaar sparen...

Reacties

 1. Vervelende omstandigheden, maar wel fijn om zo wat extra financiële ruimte te krijgen. Uiteraard is er altijd een besteding voor te vinden met een koophuis en plannen te over. Hoe vordert je tuin?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ga zo weer aan de slag. Vrije dag vandaag. Hoop vandaag de voortuin af te krijgen..

   Verwijderen
 2. Een overlijden is altijd ingrijpend. Wat fijn dat aan jullie is gedacht; dit geeft extra financiële ruimte. Ruimte die, zoals Mom4Life al aangeeft, met een koophuis altijd wel ingevuld kan worden. Een verstandige keuze om het enerzijds in de restschuld te stoppen en anderzijds de buffer te spekken.

  In het verleden hebben wij ook wel eens gebruik gemaakt van het rente extraatje van MY. Nu een groot gedeelte van ons spaargeld bij een andere bank staat, doen wij dat niet. Overigens klinkt het leuker dan het is, het gaat om dubbeltjes werk. Maar goed, elk dubbeltje is er weer één :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…