Doorgaan naar hoofdcontent

Afstrepen

Aan het begin van het jaar hebben we een aantal (financiële) doelen opgeschreven voor dit jaar en een aflosplan voor dit jaar gemaakt. En in maart hebben we de plannen enigszins aangepast.  Hoe staat het er nu voor met onze plannen?

In ons plan 2016 hadden we de volgende doelen opgeschreven:

 • Buffer aanvullen tot €6.000
 • €2.500 aflossen op aflossingsvrije hypotheek
 • €1.000 extra aflossen op restschuld of annuïtaire hypotheek
 • Totale vermindering van (hypotheek)schuld met €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor M
De buffer is intussen aangevuld tot ruim €7.000. Dat doel is dus behaald. Alleen verwachten we nog een wat grotere uitgave voor een tuinhuisje om de tuin helemaal af te maken.
Ook willen we in juli, ondanks de prioriteit aan de restschuld, nog een extra aflossing doen op de aflossingsvrije hypotheek. Daarop hebben we tot nu toe pas €250 afgelost. We willen dat dan aanvullen tot ons aflosdoel voor dit jaar: €2.500.

Op de annuïtaire hypotheek hebben we dit jaar pas €100 extra afgelost. Op de restschuld daarentegen al €6.700. Hier zijn we dus ruim over de doelstelling heen. Dit is onder meer mogelijk gemaakt door een schenking van de moeder van M.

Zoals jullie wellicht al gelezen hebben, zijn we op dit moment druk bezig met het vernieuwen van de tuin. Als alles dit weekend volgens planning loopt, is het tegelwerk gereed dit weekend. Daarmee mag het doel van de tuin nog niet afgestreept worden, want de beplanting en het tuinhuisje moeten dan nog.

De nieuwe fiets voor M is er al wel. Een elektrische zelfs.

Hoe vordert het met jullie doelen voor dit jaar?

Reacties

 1. Mooi bezig!
  Hier ook goed op weg. Buffer-minimum is gehaald en onze aflossing op de hypotheek was zeker 1000 Euro hoger dan we van te voren hadden ingeschat. (dankzij een paar meevallers, en zuinigheid)
  Dus wij liggen nu al op 'gehaald'.
  We stellen onze doelen wat bij. We hopen voor de buffer nog 2500 Euro erbij te sparen in de eindsprint. Als er daarboven nog geld overblijft gaan we eind van het jaar nog een aflossing doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat gaat goed met jullie doelen. Komt het overschrijden van het doel voor het aanvullen van de buffer ook door de schenking of hebben jullie hier andere maatregelen voor genomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat we er nu al zijn heeft te maken met een erfenisje. Maar we verwachten hebben ook nog de uitgaven voor een tuinhuisje gepland staan, ca. €1.000 dus dan komen we precies op ons doel uit.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…