zaterdag 26 maart 2016

Sparen in het buitenland

Gisteren hoorde ik op de radio, en las ik ook later op internet, over het platform Duitse Raisin dat naar Nederland komt.
Via dat platform zou je bij diverse buitenlandse banken sparen, tegen een hogere rente. In Duitsland is het platform al even bezig onder de naam Welsparen, en wordt er mondjesmaat gebruik van gemaakt.
Er zou ongeveer €1 miljard gespaard worden volgens hen.

Ik heb even op de Duitse site zitten kijken en, ook al is mijn Duits niet super, het ziet er interessant uit. Wel moet je minimaal €5.000 leggen. Maar daar lijken ook leuke rentes tegenover te staan. Er is een aantal aanbieders van vrij-opneembare spaarrekeningen, maar de meeste aanbieders bieden deposito's aan.

Volgens het artikel op Z24 dat ik hierboven gelinkt heb, zitten er nog wel wat haken en ogen sommige van de aangesloten banken. Slechte ratings van kredietbeoordelaars, rente pas helemaal aan het einde uitgekeerd in plaats van ieder jaar (bij meerjarig vastzetten).

Die drempel van €5.000 kan voor veel mensen nog wel eens een drempel zijn. Zeker na het IceSave-drama, kan ik me voorstellen dat niet iedereen gelijk zo happig is om een aanzienlijk bedrag via een nieuw platform in een ander land te stallen.
Voordat ik gelezen had over dat minimumbedrag had ik zelf wel het idee om het eens met €1.000 te gaan proberen, maar €5.000 is voor ons een veel te groot deel van ons spaargeld om "zomaar" in iets nieuws te stoppen. En ik zag nog wel een leuk deposito van 1,7% voor een half jaar vastzetten.

Zouden jullie in het buitenland willen sparen? Of vinden jullie de risico's daar te hoog voor?


5 opmerkingen:

 1. Ik zou geen groot bedrag sparen in het buitenland, en die drempel van 5000 Euro vind ik ook wat hoog. Maar ja zo'n deposito van een half jaar klinkt wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben lang getwijfeld, maar toch besloten een deel van ons spaargeld bij Argenta onder te brengen. Hoewel zij een bijkantoor in Nederland hebben, is het een Belgische bank dat valt onder het Belgische garantiestelling. Het andere deel staat bij een Nederlandse bank. Zodra de deposito's daar eindigen, kijken wij weer verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook Argenta, volgens mij vallen ze onder het NL garantiestelsel. Dat heb ik toen nog nagekeken.

   Verwijderen
  2. Daar sparen wij nu ook trouwens..

   Verwijderen
  3. @Mom4life: ik heb het in december nog nagezocht voordat ik de rekening opende. Ze vallen onder het Belgische garantiestelsel. Veel verschil maakt het niet uit. In plaats van bij Jeroen moet je bij zijn Belgische collega aankloppen :-)

   Verwijderen