Doorgaan naar hoofdcontent

Savings rate: januari 2016

Ruim een week geleden schreef ik hoe ik mijn savings rate ga berekenen. Intussen heb ik op die manier onze savings rate voor januari uitgerekend. In januari bedroeg onze savings rate 49,7%.

Wat hebben wij die maand dan zoal gespaard of geïnvesteerd? In januari hadden wij extra inkomsten door een schenking, maar ook extra uitgaven aan de auto. Daarnaast hebben we regulier en extra afgelost op onze hypotheek en hadden we de reguliere aflossing op de restschuld.


Reacties

 1. Is een mooie rating. Houden jullie nog verschil tussen reserveringen voor onderhoud en afschrijving en sparen?
  Maar ja, als je aflost, dan valt het sparen weg natuurlijk. Zo was het bij mij wel het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat doen we niet. We kijken gewoon wat de toename van het saldo van de spaarrekeningen is. Als we dan moeten vervangen, zal dat die maand dus een behoorlijke tik op de savings rate zijn. Maar op de lange termijn gemiddelde genomen komt het uiteindelijk allemaal op hetzelfde uit...

   Verwijderen
 2. Zo, dat is wel erg netjes, ervan uitgaande dat die schenking (extra inkomsten) en de uitgaven aan de auto nagenoeg gelijk zijn. Anders vertekent het wat deze maand. Maar zoals je zelf al zegt moet je het over een langere periode bekijken. Bij mij staat het ook op de planning om hier eens mee aan de slag te gaan. Immers, er moet ook een plan na het aflossen liggen (hoewel dat nog ver weg is).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…