Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekrenteaftrek afgeschaft?

Nu de hypotheekrente zo laag staat beginnen er steeds meer stemmen op te gaan dat dit het ideale moment zou zijn om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. De redenering daarachter is als volgt. Voor nieuwe huizenkopers is het nu zo goedkoop om te lenen dat, wanneer zij geen hypotheekrenteaftrek meer zouden ontvangen de kosten nog steeds niet heel hoog zijn. Het "verlies" door het niet hebben van de hypotheekrenteaftrek zou dan wel gecompenseerd moeten worden door een lagere inkomstenbelasting.

En dat als we de hypotheekrenteaftrek nu ongemoeid laten, de huizenmarkt oververhit raakt en de prijzen voor de huizen weer ouderwets de pan uit zullen rijzen. Eigenlijk een beetje wat je nu al ziet met de woningmarkt in Amsterdam.

Voor huidige woningbezitters zou de hypotheekrente gefaseerd moeten worden afgeschaft. Voornamelijk omdat huidige woningbezitter nog een rente betalen van voordat de sterke daling van die rente inzette.

Na het lezen en horen van berichten over dit onderwerp heb ik zitten denken of dat voor ons ernstige gevolgen zou hebben.
Wij zouden nog prima rond kunnen komen zonder hypotheekrenteaftrek. Wij maken nu geen gebruik van de voorlopige teruggave en ook dan kunnen wij in de maand sparen en zelfs extra aflossen op de hypotheek. De jaarlijkse teruggave van een deel van de betaalde hypotheekrente is een leuke extra, die we kunnen gebruiken om extra te sparen of om extra extra af te lossen op de hypotheek of de restschuld.
Wel kan ik me voorstellen dat als we geen jaarlijkse belastingteruggaaf zouden hebben, dat w de verhouding tussen sparen en aflossen wat zouden verschuiven, zodat we meer zouden sparen en wat minder zouden aflossen. Althans, totdat de buffer op de gewenste hoogte is. Het aflossen zou dus een stukje langzamer gaan dan nu het geval is.

Ik ken echter ook mensen die maandelijks de voorlopige teruggaaf laten storten. Niet iedereen daarvan heeft dat bedrag nodig om rond te kunnen komen elke maand, maar ook die mensen zitten ertussen. En die mensen zouden wel een probleem hebben bij het afschaffen van hypotheekrenteaftrek met alle bijkomende ellende.

Hoe zit het bij jullie? Zou het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek lijden tot problemen? Laten jullie de voorlopige teruggaaf maandelijks uitkeren en heb je die ook nodig om rond te komen? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden...


Reacties

 1. We laten het maandelijks uitkeren. We hebben het niet nodig om van te leven, maar wel om iets te kunnen blijven sparen/aflossen.
  Ik begrijp wel dat het afgeschaft moet gaan worden, en ben daar in principe ook voor. Alleen wel gefaseerd voor huidige huiseigenaren lijkt me op z'n plek idd. (Zo gaat het nu natuurlijk al, elk jaar 0,5% minder HRA) Want wij betalen nog een vrij hoge rente, vergeleken met de nieuwe huizenbezitters.
  Ik vind wel dat ook voor bedrijven etc dit soort regelingen dan ook afgeschaft moet gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij laten de voorlopige teruggave maandelijks uitbetalen. Ook wij hebben het niet nodig om van te lezen en zouden dan ook zonder kunnen. Wij gebruiken het bedrag om extra af te lossen / te sparen.

  Ik ben het met Mom4Life eens dat het begrijpelijk is dat het op termijn zal worden afgeschaft. Voor nieuwe situaties zou dat inderdaad gezien de lage rente nu een mooi moment zijn; de pijn is dan het minst. Voor bestaande situaties moet over langere periode afgebouwd worden (en dan wellicht in een sneller tempo dan nu het geval is). Zo lang het er is, gebruiken wij het in ons voordeel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij laten de voorlopige teruggave binnenkort niet meer maandelijks uit betalen omdat de aftrek en het huurwaardeforfait erg dicht bij elkaar komen liggen bij ons.
  Wat betreft het afschaffen van de hypotheekrente aftrek. De aftrek ging jarenlang rechtstreeks richting de banken. In Nederland lag de hypotheekrente hoger dan in ons omringende landen. Verder vind ik dat dan het huurwaardeforfait en de OZB afgeschaft moeten worden. Maak van de gemeentelijke heffingen dan een ingezetenenheffing. Ik vind dat een eigen huis als melkkoe gebruikt wordt. De hypotheerente aftrek is al een heel stuk soberder geworden.
  Ik ben wel bang dat er een onterechte, kunstmatige prijsstijging is op de woningmarkt. Er zijn te weinig woningen en huren is erg duur omdat er in de particuliere sector ook krapte zit. Over niet al te lange tijd zullen veel huizen te koop komen van ouderen. Dus meer aanbod en die huizen zullen voor een lagere prijs aangeboden worden omdat een huis moderniseren niet meer in de hypotheek meegenomen kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij kunnen zeker zonder. Helemaal nu we net overgesloten hebben. Wij laten dit jaar dan ook voor het eerst niet maandelijks uitbetalen. Op die manier zijn we al gewend om zonder HRA te rekenen. Wat we dan krijgen voelt als een extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij krijgen het per jaar. Als we het niet meer krijgen is dat geen probleem. Wel jammer, maar verder niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.