Doorgaan naar hoofdcontent

ge-/misbruik maken van je creditcard

Direct nadat mijn salaris wordt gestort maak ik het geplande bedrag aan spaargeld over naar de diverse spaarrekeningen. Dit doe ik onder het motto "beloon jezelf eerst". Echter, heb ik de spaardoelen redelijk scherp staan (vind ikzelf), en was het in het verleden zo dat de 0 op de betaalrekening te vroeg in de maand alweer in zicht kwam.

Omdat ik dan vertikte om geld van de spaarrekening terug te boeken naar de betaalrekening had ik dan twee opties: Rood staan of met de creditcard betalen. En aangezien het eerste een hoge rente heeft koos ik dan voor het tweede. En betaalde dat saldo dan zonder rentekosten aan het eind van de maand weer af.

Maar ja, het enige wat je daarmee doet is het de betaling uitstellen naar volgende maand. En als je dan weer hetzelfde riedeltje herhaalt, maakt het uiteindelijk weinig uit, met het gevaar dat de bedragen steeds verder oplopen als je niet uitkijkt.

Nu werden de bedragen die ik met de creditcard betaalde iedere maand steeds wat kleiner, maar toch zat het me niet lekker. Dus in februari heb ik dan toch eindelijk wat geld van de spaarrekening teruggeboekt naar de betaalrekening. Daarmee is het saldo op de creditcard nu wat hij hoort te zijn: €0.

Hiermee zal de savings rate van februari vermoedelijk lager zijn dan die van januari. En dat komt dan dus omdat ik kosten van januari in februari betaald heb. Maar vanaf maart zal ik dus nu een "schone" savings rate kunnen berekenen.


Reacties

 1. Ik krijg bij betalingen via mijn CC punten. Daarom doe ik dat vrijwel overal waar ik online bestel. Het is soms wel iets minder overzichtelijk, maar bij grote betalingen boek ik het dan direct van mijn betaalrekening over naar mijn CC, zodat ik daar idd niet mee in de knel kom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook slim. Welke cc is dat? Leuk spaarsysteem?

   Verwijderen
  2. De crrditkaart van Euroclix. Kost het eerste jaar niets, daarna 15 euro per jaar.
   Wij gebruiken hem hetzelfde als LLMM. Spaart zo in een aardig tempo :-)

   Verwijderen
  3. ok, die van mij zit "gratis" bij mijn betaalrekening. Haal je die €15 er makkelijk uit?

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.