Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste aandelen gekocht

Een tijdje terug schreef ik al dat we ons wat wilden oriënteren op beleggen. Daarom heb ik twee weken terug bij onze bank een beleggersrekening geopend. En gisteren hebben we ook daadwerkelijk onze eerste aandelen gekocht.
Voor een kleine €400 (inclusief kosten) hebben we aandelen Shell gekocht. Shell staat bekend om zijn hoge uitkering van dividend, bij de huidige koers bijna 10%. Daar kan geen spaarrekening of aflossing op de hypotheek tegenop.

Het is de bedoeling dat we een beleggingsportefeuille gaan opbouwen waardoor we uiteindelijk een leuk passief inkomen kunnen opbouwen. Maar dat zal op dit moment niet de hoofdmoot zijn waar ons-geld-dat-overblijft naartoe zal gaan. Dat zal toch vooral gaan naar aansterking van de buffer en extra aflossingen. En eens in de zoveel tijd zullen we dan weer eens wat aandelen of obligaties bijkopen.

Dat gezegd hebbende gaan we ook eens kijken naar het beleggen in profielfondsen en indexfondsen. Doordat in indexfondsen alle aandelen van een beursindex (bijvoorbeeld de AEX) zijn vertegenwoordigd, zijn die fondsen wat minder wiebelig in koersschommelingen dan individuele aandelen kunnen zijn.

Onze bank biedt ook proefielfondsen aan. Dit zijn fondsen met een opbouw via een bepaald risicoprofiel. Dat risicoprofiel hebben we zelf bepaald bij het invullen van een vragenlijst toen we de beleggingsrekening aanvroegen. Afhankelijk van dat profiel is een fonds opgebouwd uit verschillende percentages obligaties, aandelen en vastgoed. 

Voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is dat je ook periodiek geld kunt inleggen, al vanaf €50 per maand. En er is geen minimum startbedrag nodig. En bij deze periodieke inleg worden ook geen transactiekosten gerekend.

Beleggen jullie ook? En zo ja, hoe doen jullie dat?

Reacties

 1. Vind je Shell niet juist heel erg eng met de huidige oliemarktcrisis?
  10% dividend is leuk, maar als de aandelen kelderen verlies je het daar weer op.

  (ik ben sowieso geen belegger hoor, heb er de zenuwen niet voor)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom nu juist wat gekocht, veel slechter kan bijna niet..

   Verwijderen
  2. Vanmorgen stond mijn vrees dus toevallig een artikel in de mailing iex:

   Quote:Olieconcerns beginnen nu ook aan hun onaantastbaar gewaande dividendbeleid te morrelen.

   Verwijderen
  3. Tja, dat zul je altijd zien... Ik zal er updates over blijven geven...

   Verwijderen
 2. wow.... Shell... is dat niet dat bedrijf dat de grootste olievervuiling ooit veroorzaakt (tegenwoordige tijd)... ?

  Je moet het natuurlijk zelf weten... maar straks zit je met al je geld, is de wereld kapot...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee eigenlijk, is een beetje met alle oliebedrijven wel zo. En zolang iedereen gewoon in benzine auto's blijft rijden zal dat nog wel zo blijven ook...
   Maar ik zal het compenseren met een investering in windenergie ;)

   Verwijderen
 3. Wijn denken er wel eens over om gaan beleggen. Maar durven het nog altijd niet goed. Misschien wel op zoek naar te veel zekerheid :-) Als we het doen, dan wordt het index beleggen.
  Individuele aandelen lijken mij te riskant. Waarom hebben ju,le voor Shell gekozen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt als een mooie investering! Ik beleg zelf niet, ik heb er ook niet de zenuwen voor. Bovendien ben ik ook nog niet op een punt dat ik geld heb dat ik kwijt kan raken. Niet zolang ik gewoon nog een hypotheek af te lossen heb, en een autolening. Bovendien heb ik er nu ook niet eens echt tijd voor om me erin te verdiepen, dan lijkt het me sowieso niet slim.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook nog niet echt veel over hoor, maar ik wil nu met kleine bedragen wat ervaring opdoen voor als die hypotheek wel is afgelost.

   Verwijderen
 5. Ben je niet bang je inleg van 400€ kwijt te raken? En dan te bedenken dat je het ook in een extra aflossing kon stoppen?
  Gewoon benieuwd hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, bedrijf gaat niet zo maar failliet. En dit is iets voor de lange termijn

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom. Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden. Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen.  Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000 Hypotheekrente: 2% Looptijd 30 jaar De basis We beginnen met deze gegevens in te vullen. Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit kom

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....