Doorgaan naar hoofdcontent

Post van de bank: phishing of identiteitsfraude

De afgelopen dagen vielen er bij ons drie enveloppen van de bank in de brievenbus. In twee enveloppen zat post die we verwachtten, maar door de inhoud van de derde envelop, schrokken we ons een hoedje en zijn we gelijk de bank gaan bellen.

Dinsdag kwam het overzicht van het gespaarde saldo van de spaarhypotheek binnen. Dit bedrag kwam overeen met wat ik verwachtte. Ik heb het saldo verwerkt in mijn excel hypotheekoverzicht, en daarna de brief netjes gearchiveerd.

Donderdag kwam de bevestiging binnen van de extra aflossing die we per 1 februari doen. Ook hier niets vreemds aan de hand. Het nieuwe maandbedrag komt mooi overeen met wat ik zelf al berekend had. Ook deze brief is netjes opgeborgen in de papieren administratie.

Beide enveloppen waren erg dun, er zat maar één A4-tje in. Dinsdag kregen we ook nog een dikke envelop van de bank. Dat kregen we in december ook, na de eerste extra aflossing op de hypotheek. Daarin stond netjes het nieuwe hypotheekoverzicht opgesomd.

Nu echter was de inhoud heel anders. Het onderwerp was namelijk: "Opheffen rekening". Met grote ogen en een hartslag van boven de 200 las ik de brief. Ik zou een aanvraag gedaan hebben om mijn rekeningen bij de bank op te heffen en de resterende saldi over te maken naar een rekening bij een andere bank. Bij de brief zat een retourenvelop en een formulier dat ik moest ondertekenen en terugsturen. Dan zou alles geregeld worden.

Ik had hier natuurlijk helemaal geen aanvraag voor gedaan. Er schiet dan gelijk van alles door je hoofd. De belangrijkste bij mij waren: phishing en identiteitsfraude.
Wel heb ik via internetbankieren gecontroleerd of het ontvangende rekeningnummer ook een bestaande rekening is. Ik kan alleen niet achterhalen op wiens naam die staat.

Ik heb dus gelijk de telefoon gepakt om met de bank te bellen. En nee, ik heb daar niet het nummer voor gebruikt dat in de brief vermeld stond, maar het nummer even opgezocht op internet en toen gebeld. Ik nam geen enkel risico.

Aan de telefoon kreeg ik een behulpzame meneer die gelijk van alles voor me ging uitzoeken. De brief die ik gekregen had was daadwerkelijk van de bank. Daarmee viel phishing gelukkig al af. Dan blijft identiteitsfraude nog over.

De afdeling die over dit soort zaken gaat werd erbij gehaald en die snapten er niets van. Ze konden in hun systeem nergens een aanvraag vinden. Er was dus geen aanvraag gedaan, en daarmee lijkt
identiteitsfraude ook niet in het spel te zijn

Hoe dit dan wel heeft kunnen gebeuren? Dat wisten ze zo niet en zouden echt diepgravender moeten gaan zoeken. Wel werd me geadviseerd om een officiële klacht in te dienen en dat heb ik dan ook gedaan.

Ik was na dit belletje wel een stuk geruster, alhoewel het me nog niet helemaal lekker zit. Ik ga daarom vandaag voor de zekerheid ook nog even langs een bankkantoor om helemaal zeker te zijn dat ik geen gevaar loop.

Wordt vervolgd

Reacties

  1. Jemig, ik kan mijn voorstellen dat je daar van schrikt! Goed gehandeld! Ik zou ook als eerste denken aan phishing of indentiteitsfraude.
    De 'oorzaak' maakt het er niet duidelijker op. Goed om even langs te gaan bij de bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo! Daar zou ik echt ontzettend van schrikken, juist als het wél van de bank komt. Want dan valt phishing (waarbij je eigenlijk niet echt wat verliest als je er niet intrapt) af en gaat het inderdaad waarschijnlijk om identiteitsfraude. Daar zou ik echt even van ondersteboven zijn. Hopelijk heeft het verder geen gevolgen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....