Doorgaan naar hoofdcontent

Verborgen armoede bij ons in de straat

Toen ik gisteren (M) uit werk kwam stonden er twee containers aan het begin van de straat. Ook waren er diverse mannen bezig met de huisraad van één woning daarin aan het zetten. Ik dacht heel naïef dat er een grote klus gedaan zou worden en dat alles tijdelijk opgeslagen moest worden.

Niets bleek minder waar. Volgens V was eerder de politie erbij geweest en was de deurwaarder naar binnen gegaan. Geen idee of de bewoners ook echt thuis waren.

Nu kennen wij bij lange na niet alle mensen in de straat en deze mensen ook niet maar we hadden niet het idee dat we in een arme straat wonen. Ook niet in een rijke trouwens.
Maar blijkbaar kun je van buiten niet alle leed zien en gaat er achter de gordijnen soms toch nog een heleboel ellende schuil.

Ik kan daar soms toch wel een beetje triest van worden. Daarom kijk ik dit soort programma's ook eigenlijk nooit.

Hebben jullie wel eens zoiets meegemaakt?

Reacties

 1. Ik zie op mijn werk regelmatig loonbeslagen langskomen bij mensen van wie je het totaal niet zou verwachten. Mensen die op het oog verstandig en welvarend lijken kunnen vaak diep in de schulden zitten. Laatst nog stond een collega in de kantine vol trots over zijn nieuwe auto te vertellen, terwijl ik weet dat die persoon een flinke betalingsachterstand heeft. Mensen nemen vaak toch verkeerde financiële beslissingen. Dan nog een beetje pech erbij en voor je het weet kan de deurwaarder voor de deur staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het aantal miljonairs is daarentegen ook weer fors gestegen. Ik heb het gevoel dat we steeds meer naar een Amerikaanse samenleving toegaan, met extreem armen en extreem rijken. De middenklasse wordt zowel in Nederland als in Amerika steeds minder welvarend en zal grotendeels verdwijnen in de toekomst door de voortschrijdende automatisering.

   Verwijderen
 2. Gelukkig heb ik het nog nooit van dichtbij zien gebeuren. Echter ben ik het met BescheidenBeurs eens dat je van een afstandje niet kan bepalen hoe iemand er financieel voor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je kijkt erop niet erin, zei mijn oma altijd en dat klopt precies.
  Wel heel erg triest als je zoiets ziet gebeuren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, dat lijkt me inderdaad wel een triest beeld....

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nooit meegemaakt, echter op een of andere manier blijven die TV programma's wel trekken. Misschien is dit soort vermaak toch spannend om te zien (en bij jezelf te denken dat je het zelf beter doet)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet meegemaakt. Maar als je bij dubbeltje op zn kant kijkt komt het regelmatig voor dat een van de twee volwassenen financieel adviseur oid is. Blijft me wel verbazen. En inderdaad ik denk dat je het bij het merendeel van de mensen niet kunt zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg triest inderdaad.
  Ik snap trouwens niet helemaal waarom je een link zou delen van iets waarvan je zelf zegt nooit naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat anderen het misschien wel interessant vinden..

   Verwijderen
 8. Het is altijd erg schrijnend als dit soort dingen gebeuren. Maar als het in je eigen straat gebeurd... dan komt het erg dichtbij.

  In mijn directe omgeving heb ik er gelukkig nog nooit mee te maken gehad. Al weet ik wel dat we het vroeger als kind echt niet breed hebben gehad maar, uit huiszetting is bij ons nooit gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…