Doorgaan naar hoofdcontent

"Huizenkopers overmoedig"

Er was de afgelopen week weer wat huizennieuws te bespeuren. Eerst was er het bericht over de gestegen WOZ-waardes, later dat de kans op een restschuld bij verkoop steeds verder daalt. Dat we laatste is natuurlijk niet meer dan logisch, aangezien de huizenprijzen vlot stijgen de laatste maanden.

Het laatste bericht is dat kopers weer steeds vaker een huis kopen voordat ze hun oude woning verkocht hebben. De Telegraaf noemt dit overmoedig. Eerder viel al te lezen dat mensen steeds vaker een huis kopen zonder zekerheid over de financiering of zonder voorbehoud op financiering.
Doordat de vraag naar woningen steeds meer het aanbod overstijgt, willen mensen er snel bij zijn. Mocht dan later blijken dat de oude woning niet verkocht wordt, zit je dan minimaal met dubbele lasten. Maar het blijkt dan hypotheekverstrekkers ook minder happig zijn op het verstrekken van overbruggingskredieten.

Toen wij ons huidige huis kochten hadden wij ons oude appartement ook nog niet verkocht. Dat duurde uiteindelijk bijna 2 jaar. Een deel van die tijd hebben we de woning verhuurd gehad, maar de andere periode zaten wij met dubbele lasten. Dat ging net aan, maar het hield niet over. We zouden dat nu nooit meer doen want het heeft de reserves behoorlijk uitgeput en die zijn we nu nog aan het aanvullen.

Maar blijkbaar is de huizenmarkt op dit moment zo "hot" dat steeds meer mensen weer financiële risico's nemen om maar aan een koopwoning te komen.

Wat denken jullie, zal dit goed blijven gaan of is het wachten tot de bubbel weer barst?


Reacties

 1. En weer goed ingeschat, dat jij hierover zou schrijven :-) Ik zou rijk worden in de TOTO ;-)

  Ik schreef onlangs ook al een blog over de grote risico's die huizenkopers nemen in deze oplevende markt. Ik blijf ook deze nieuwe trend erg onverstandig vinden. Het lijkt wat mij betreft op een herhaling van zetten, men heeft er - over het algemeen genomen - weinig tot niets van geleerd.

  Overigens, in de laatste zin van de eerste alinea staat een typefoutje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik heb het typfoutje er gelijk uitgehaald. Ik hoop niet dat ik het gras voor je voeten hebt weggehaald?

   Verwijderen
  2. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
  3. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
 2. Ik zou dat risico niet willen nemen. De financiele wereld staat er veel slechter voor dan in de media wordt voorgesteld. Ook die bankenstresstest stelde weinig voor. Ik verwacht over niet al te lange tijd een prijsdaling van de huizen. Dit zal nog versterkt worden door de strengere leenregels en er zullen de komende jaren veel 'klushuizen' op de markt komen vanwege de vergrijzing. Die huizen zijn lastiger te verkopen en zullen daarom voor lagere prijzen weggaan en daardoor ineens wel interessant zijn. Het zou me ook niet verbazen dat jonge mensen vanwege die lagere prijzen een jaar of wat genoegen nemen met een gedateerde keuken/badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wachten tot de bubbel barst. Geen idee wanneer dat gebeurt. Misschien als de mensen hun tweede huis niet verkocht krijgen en voor bodemprijs moeten wegdoen? Of wanneer de eerste voordelige rentevaste periodes aflopen en mensen het niet meer kunnen betalen? Of wanneer de overheid de regels opnieuw verandert (= tenslotte hun hobby)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het zelf echt niet aandurven en het is echt allemaal niet zo rooskleurig als ze zeggen. En dat de huizen wegvliegen zie ik bij ons echt niet terug. Je zou toch denken dat mensen leren uit het verleden maar blijkbaar zijn andere zaken als voorzichtigheid en zekerheid toch belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…