zondag 14 augustus 2016

"Huizenkopers overmoedig"

Er was de afgelopen week weer wat huizennieuws te bespeuren. Eerst was er het bericht over de gestegen WOZ-waardes, later dat de kans op een restschuld bij verkoop steeds verder daalt. Dat we laatste is natuurlijk niet meer dan logisch, aangezien de huizenprijzen vlot stijgen de laatste maanden.

Het laatste bericht is dat kopers weer steeds vaker een huis kopen voordat ze hun oude woning verkocht hebben. De Telegraaf noemt dit overmoedig. Eerder viel al te lezen dat mensen steeds vaker een huis kopen zonder zekerheid over de financiering of zonder voorbehoud op financiering.
Doordat de vraag naar woningen steeds meer het aanbod overstijgt, willen mensen er snel bij zijn. Mocht dan later blijken dat de oude woning niet verkocht wordt, zit je dan minimaal met dubbele lasten. Maar het blijkt dan hypotheekverstrekkers ook minder happig zijn op het verstrekken van overbruggingskredieten.

Toen wij ons huidige huis kochten hadden wij ons oude appartement ook nog niet verkocht. Dat duurde uiteindelijk bijna 2 jaar. Een deel van die tijd hebben we de woning verhuurd gehad, maar de andere periode zaten wij met dubbele lasten. Dat ging net aan, maar het hield niet over. We zouden dat nu nooit meer doen want het heeft de reserves behoorlijk uitgeput en die zijn we nu nog aan het aanvullen.

Maar blijkbaar is de huizenmarkt op dit moment zo "hot" dat steeds meer mensen weer financiële risico's nemen om maar aan een koopwoning te komen.

Wat denken jullie, zal dit goed blijven gaan of is het wachten tot de bubbel weer barst?


7 opmerkingen:

 1. En weer goed ingeschat, dat jij hierover zou schrijven :-) Ik zou rijk worden in de TOTO ;-)

  Ik schreef onlangs ook al een blog over de grote risico's die huizenkopers nemen in deze oplevende markt. Ik blijf ook deze nieuwe trend erg onverstandig vinden. Het lijkt wat mij betreft op een herhaling van zetten, men heeft er - over het algemeen genomen - weinig tot niets van geleerd.

  Overigens, in de laatste zin van de eerste alinea staat een typefoutje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik heb het typfoutje er gelijk uitgehaald. Ik hoop niet dat ik het gras voor je voeten hebt weggehaald?

   Verwijderen
  2. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
  3. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
 2. Ik zou dat risico niet willen nemen. De financiele wereld staat er veel slechter voor dan in de media wordt voorgesteld. Ook die bankenstresstest stelde weinig voor. Ik verwacht over niet al te lange tijd een prijsdaling van de huizen. Dit zal nog versterkt worden door de strengere leenregels en er zullen de komende jaren veel 'klushuizen' op de markt komen vanwege de vergrijzing. Die huizen zijn lastiger te verkopen en zullen daarom voor lagere prijzen weggaan en daardoor ineens wel interessant zijn. Het zou me ook niet verbazen dat jonge mensen vanwege die lagere prijzen een jaar of wat genoegen nemen met een gedateerde keuken/badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wachten tot de bubbel barst. Geen idee wanneer dat gebeurt. Misschien als de mensen hun tweede huis niet verkocht krijgen en voor bodemprijs moeten wegdoen? Of wanneer de eerste voordelige rentevaste periodes aflopen en mensen het niet meer kunnen betalen? Of wanneer de overheid de regels opnieuw verandert (= tenslotte hun hobby)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het zelf echt niet aandurven en het is echt allemaal niet zo rooskleurig als ze zeggen. En dat de huizen wegvliegen zie ik bij ons echt niet terug. Je zou toch denken dat mensen leren uit het verleden maar blijkbaar zijn andere zaken als voorzichtigheid en zekerheid toch belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen