Doorgaan naar hoofdcontent

"Huizenkopers overmoedig"

Er was de afgelopen week weer wat huizennieuws te bespeuren. Eerst was er het bericht over de gestegen WOZ-waardes, later dat de kans op een restschuld bij verkoop steeds verder daalt. Dat we laatste is natuurlijk niet meer dan logisch, aangezien de huizenprijzen vlot stijgen de laatste maanden.

Het laatste bericht is dat kopers weer steeds vaker een huis kopen voordat ze hun oude woning verkocht hebben. De Telegraaf noemt dit overmoedig. Eerder viel al te lezen dat mensen steeds vaker een huis kopen zonder zekerheid over de financiering of zonder voorbehoud op financiering.
Doordat de vraag naar woningen steeds meer het aanbod overstijgt, willen mensen er snel bij zijn. Mocht dan later blijken dat de oude woning niet verkocht wordt, zit je dan minimaal met dubbele lasten. Maar het blijkt dan hypotheekverstrekkers ook minder happig zijn op het verstrekken van overbruggingskredieten.

Toen wij ons huidige huis kochten hadden wij ons oude appartement ook nog niet verkocht. Dat duurde uiteindelijk bijna 2 jaar. Een deel van die tijd hebben we de woning verhuurd gehad, maar de andere periode zaten wij met dubbele lasten. Dat ging net aan, maar het hield niet over. We zouden dat nu nooit meer doen want het heeft de reserves behoorlijk uitgeput en die zijn we nu nog aan het aanvullen.

Maar blijkbaar is de huizenmarkt op dit moment zo "hot" dat steeds meer mensen weer financiële risico's nemen om maar aan een koopwoning te komen.

Wat denken jullie, zal dit goed blijven gaan of is het wachten tot de bubbel weer barst?


Reacties

 1. En weer goed ingeschat, dat jij hierover zou schrijven :-) Ik zou rijk worden in de TOTO ;-)

  Ik schreef onlangs ook al een blog over de grote risico's die huizenkopers nemen in deze oplevende markt. Ik blijf ook deze nieuwe trend erg onverstandig vinden. Het lijkt wat mij betreft op een herhaling van zetten, men heeft er - over het algemeen genomen - weinig tot niets van geleerd.

  Overigens, in de laatste zin van de eerste alinea staat een typefoutje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik heb het typfoutje er gelijk uitgehaald. Ik hoop niet dat ik het gras voor je voeten hebt weggehaald?

   Verwijderen
  2. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
  3. Mee hoor! Ik heb bewust over iets anders geschreven ;-)

   Verwijderen
 2. Ik zou dat risico niet willen nemen. De financiele wereld staat er veel slechter voor dan in de media wordt voorgesteld. Ook die bankenstresstest stelde weinig voor. Ik verwacht over niet al te lange tijd een prijsdaling van de huizen. Dit zal nog versterkt worden door de strengere leenregels en er zullen de komende jaren veel 'klushuizen' op de markt komen vanwege de vergrijzing. Die huizen zijn lastiger te verkopen en zullen daarom voor lagere prijzen weggaan en daardoor ineens wel interessant zijn. Het zou me ook niet verbazen dat jonge mensen vanwege die lagere prijzen een jaar of wat genoegen nemen met een gedateerde keuken/badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wachten tot de bubbel barst. Geen idee wanneer dat gebeurt. Misschien als de mensen hun tweede huis niet verkocht krijgen en voor bodemprijs moeten wegdoen? Of wanneer de eerste voordelige rentevaste periodes aflopen en mensen het niet meer kunnen betalen? Of wanneer de overheid de regels opnieuw verandert (= tenslotte hun hobby)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zou het zelf echt niet aandurven en het is echt allemaal niet zo rooskleurig als ze zeggen. En dat de huizen wegvliegen zie ik bij ons echt niet terug. Je zou toch denken dat mensen leren uit het verleden maar blijkbaar zijn andere zaken als voorzichtigheid en zekerheid toch belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…