Doorgaan naar hoofdcontent

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse overwaarde hebben, zijn de huizen die aan onze wensen zouden voldoen ook dusdanig in prijs gestegen dat we dat er niet voor over hebben.
Daarom hebben we besloten om onze hypotheek nog wat structureler te gaan aflossen.

We hebben daarom ons aflossingsvrije hypotheekdeel laten omzetten in een annuïteiten hypotheek. Onze lasten stijgen daarmee met €156 per maand en daarom komen we dus weer op dezelfde maandlasten uit als waar we ooit mee begonnen zijn bij dit huis. Nu is het wel een kleiner deel van het inkomen, aangezien ik, ondanks een dag minder werken, nu meer inkomen heb dan 5 jaar geleden.


Reacties

 1. Hele begrijpelijke keus! Hadden wij ook als optie staan, maar wij zijn toch maar verhuisd: van het midden van het land naar het noorden van het land. Met een flinke overwaarde van het huis dat we konden meenemen, waardoor we nu in ons droomhuis kunnen wonen. Voor de zelfde lasten als in ons vorig huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom deze keuze? Door structureel af te lossen kan je het toch ook gewoon een aflossingsvrije hypotheek laten? De flexibiliteit van een aflossingsvrije hyp vind ik juist heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral om de discipline weer aan te (moeten) halen. We kunnen ons nu verder geheel focussen met extra aflossingen op ons duurste hypotheekdeel en dit hypotheekdeel lost nu "vanzelf" af en zal als eerste afgelost zijn..

   Verwijderen
  2. Ik dacht bij het lezen je jouw blog precies hetzelfde als anoniem.

   Als de maandlasten nu (bijna) weer gelijk zijn als in het begin, hoe ga je je dam focussen op het aflossen van het duurste leningdeel?

   - Barry (aka BespaarBalans)

   Verwijderen
  3. Dank voor je reactie, discipline is inderdaad een argument.

   Daar staat tegenover wat Barry aangeeft: je maandlasten zijn nu hoger (wat je ook zelf had kunnen aflossen) en bij annuïteiten betaal je in het begin verhoudingsgewijs ook nog meer rente.

   Maar in ieder geval goed dat er focus is op de hypotheek :)

   Groet,
   Peter

   Verwijderen
  4. Ik begrijp het ook niet. Terwijl je de huidige annuitaire hypotheek van 4.15% sneller had kunnen aflossen, ga je jezelf dwingen om om de aflossingsvrije hypotheek van 2.7% af te lossen.
   als je jezelf een stok achter de deur had willen geven, dan had ik die annuitaire hypotheek van 4.15% ingekort, dan krijg je ook hogere maandlasten

   Verwijderen
  5. De huidige annuïteitenhypotheek is op dit moment nog 3,56%. Aflossen zal nog steeds lukken, lukte ervoor ook.
   We weten nu in ieder geval zeker dat we aan het einde van de looptijd alles hebben afgelost.

   Verwijderen
 3. Ik woon in Amsterdam in een bijna afbetaalde flat. Ik kan binnen Amsterdam niet verhuizen, alhoewel de verkoop prijzen van flats in mijn gebouw met 40% gestegen zijn. De nieuwbouw flats met parkeerplek waarin ik interesse heb kan ik niet betalen, ook niet met 200K overwaarde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gevoelsmatig misschien terug bij af, maar wel een hele verstandige keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad domme keuze en zonde van het geld. Ga maar eens uitrekenen hoeveel extra rente je nu betaald over de looptijd. Tegenwoordig kan je bij de meeste banken ook maandelijks kleine bedragen aflossen op je lening.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. U bent op zoek naar een groot bedrag om uw bedrijf nieuw leven in te blazen of bent op zoek naar een lening om uw huis te kopen.
  Wij kunnen u deze lening verstrekken.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.