Doorgaan naar hoofdcontent

Wijziging van onze (spaar)plannen

Voor onze laatste zomervakantie besloten we een nieuwe (tweedehands) auto te kopen, wat best wel een groot gat sloeg in zowel onze spaarbuffer als onze beleggingsportefeuille.

De afgelopen twee maanden hebben we daarom de bakens wat verzet van het geld dat we maandelijks overhouden. Voorheen gingen de grootste posten naar aflossen op de hypotheek, beleggen en reserveren voor de zorgverzekering. Pas op de vierde plek kwam het vullen van de buffer, alhoewel we de beleggingen eigenlijk ook wel zien als buffer.

Nu zijn de rollen omgedraaid. Extra aflossen op de hypotheek hebben we de afgelopen twee maanden niet gedaan en de reservering voor de zorgverzekering staat op 100%. Daarnaast hebben we een extra reservering gemaakt voor het geval de gehoorapparaatjes van onze jongste dochter haar voldoende helpen. Dan moeten we namelijk best een forse eigen bijdrage betalen. Hiervoor hebben we een reservering van €1.250 gemaakt. Wanneer onze dochter toch geopereerd zal moeten worden, en die kans is volgens de artsen zeer groot, valt deze reservering dus vrij en kunnen we dan beslissen waarvoor we dit bedrag zullen inzetten.

Waar de verdeling aan het begin voor de vakantie was:
  • Extra aflossen: €500
  • Reserveringen: €300
  • Beleggen: €300
  • Aanvullen buffer: €100
gaan we vanaf oktober voor de volgende verdeling:
  • Extra aflossen: €200
  • Reserveringen: €0
  • Beleggen: €200
  • Aanvullen buffer: €800
Doel is om zo snel mogelijk een spaarbuffer van 4 maanden netto uitgaven op te bouwen, waar dat nu, zonder de reserveringen, één maand uitgaven is. Ik vermoed dat dat, zonder tegenvallers, ca. een half jaar zal duren. Daarna gaan we kijken naar weer een andere verdeling van uitgaven.

Hoeveel spaarbuffer houden jullie aan?


Reacties

  1. Ik wil altijd wel graag minimaal 10.000 op de spaarrekening hebben. Maar nog liever 6x het bedrag dat we per maand nodig hebben.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is bij ons 5 maanden. Uiteindelijk willen we daar ook naartoe, maar dat kan dan in een wat langzamer tempo.

      Verwijderen
  2. Tussen het liefst willen en de realiteit zit een groot verschil. Haha.
    Omdat we nu meer reserveren voor auto/zorg/vervanging apparatuur houden we een relatief lage buffer aan. 2x de maand uitgaven.
    We vinden het gewoon heel jammer om teveel geld ‘werkloos’ op een spaarrekening te hebben staan. Dus lossen we liever af.
    Moet wel zeggen dat man een enorme baanzekerheid heeft, anders zouden we het anders doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed dat jullie je nu gaan focussen op de spaarbuffer weer aanvullen! Zelf ben ik daar kort geleden ook mee gestart, want ik had simpelweg geen buffer. Dus als er in huis iets kapot zou gaan kon ik het niet vervangen. Dat moest dus anders! Mijn eerste streefbedrag is nu 1500 euro. Om te beginnen. Daarna kijk ik weer verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij streven naar 6 maanden aan uitgaven. Nu hebben wij 2 maanden geleden ook een nieuwe (2de hands) auto gekocht wat ook een flink gat geslagen heeft. Momenteel zitten wij daarom ook veel lager in de buffer. Wij proberen maandelijks daarom ook zoveel mogelijk aan onze buffer toe te voegen, naast de maandelijkse hypotheekaflossing.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben een buffer van € 50.000. Die willen we de komende tijd gaan verhogen naar € 60.000, omdat de vrijstelling vrh naar dat bedrag is gegaan. We hebben ook een reservering van € 20.000voor een nieuwe badkamer die we volgend je willen uitzoeken. Afgelopen anderhalf jaar al € 50.000 uitgegeven voor een nieuwe auto en een grote verbouwing met nieuwe kozijnen. We moeten nog voor wat andere dingen sparen zoals een nieuwe tuin, piano en een zonnescherm. Als dat gebeurd is gaan we vol voor aflossen op de hypotheek.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....