Doorgaan naar hoofdcontent

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel uiteindelijk de balans op een caravan. Grootste nadeel daarvan was dat we dan sowieso een nieuwe auto nodig zouden hebben. Ander nadeel was dat we voor een caravan ook nog wat langer zouden moeten doorsparen. Geld voor zowel een auto als een caravan die aan onze wensen voldoen hadden we namelijk niet.

In de luie campingstoel keken we eens wat rond op internet om te kijken welke auto's in aanmerking zouden komen. De auto moest dus voldoende trekkracht hebben om een medium sized caravan te trekken, bij voorkeur een trekhaak, voldoende ruimte voor een kinderwagen in de kofferbak en voldoende jong zijn om zeker 6 jaar mee te kunnen doen. Dat laatste betekent voor ons dat de auto niet ouder dan 4 jaar mocht zijn, wij hanteren als vuistregel maximaal 10 jaar. Volkomen arbitrair, maar dat hebben we ooit zo bedacht. Oh ja, en natuurlijk bij voorkeur niet te duur natuurlijk.

Uiteindelijk kwamen we uit bij een Skoda Octavia. En even zoeken op internet leerde ons dat de dealer bij ons om de hoek er één te koop had staan die aan alle wensen voldeed, en nog wat meer ook kwa luxe.

Nadat we terugwaren van vakantie hebben we contact opgenomen met de dealer en die was na wat onderhandelen bereid om ons nog een mooi bedrag voor onze oude auto terug te geven.

Wel moesten we nog een aardig bedrag bijbetalen na de inruilprijs. Zo veel geld hadden we niet in onze spaarbuffer zitten, dus hebben we die betaald door een zo'n 60% van onze beleggingen te verkopen.

Nu is het dus zaak om weer flink te gaan sparen, zodat we onze buffer weer voller krijgen en daarnaast geld opzij kunnen zetten voor de caravan.

Oh ja, de auto rijdt heerlijk en we hebben er al spijt van dat we niet veel eerder een dergelijke auto gekocht hadden...

Reacties

 1. Leuk voor je savingsrate, maar genieten is ook belangrijk!
  Koop je de caravan in het najaar? Seizoens producten zoals cabrio en tuinstoelen zijn vaak aan het einde van het seizoen goedkoper. De vouwwagen dan weer in het voorjaar verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee nog niet. En dan zijn ze het duurst, dan komen de 2019 modellen al op de markt.. Maar eerst moet er nog flink gesaved worden om die caravan te kunnen kopen.. ;)

   Verwijderen
  2. Een nieuwe caravan is dan inderdaad op z'n duurst, maar willen jullie beslist een 2019 model kopen? De 2018 modellen die nog bij de caravanverkoper staan worden dan vaak flink afgeprijsd. En tweedehands caravans zijn dan ook het goedkoopst, omdat mensen graag hun caravan verkopen voordat deze weer terug in de winterstalling moet. De mensen die een 2019 model kopen, krijgen deze in het voorjaar afgeleverd, en door dan in het najaar hun "oude" caravan te verkopen, besparen ze de kosten voor de winterstalling.

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd met jullie nieuwe auto. Fijn dat hij zo bevalt, dan doet het allemaal wat minder zeer. ;-) Veel rijplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met de aankoop, dat zijn fijne auto's!! Jammer dat je je beleggingen er voor moest aanspreken, heb je wel winst gemaakt met die verkochte beleggingen, anders is het dubbel jammer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja gemiddeld 10% winst in anderhalf jaar tijd dus niet dubbel jammer :)

   Verwijderen
 4. Blijft eigen keuze die jaartallen hier net een gekocht gaat ook nog wel 8 jaar mee en dan is ie ruim 20 :-)

  Wel een gekocht met juiste motor ? Zijn mooie auto,s die Octavia,s,:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch heel nieuwsgierig wat de auto gekost heeft? Skoda rijdt fijn en zuinig :) wij hebben een simpele skoda fabia, was 6 jr oud toen we m 6,5 jr geleden kochten Nog steeds heel blij mee! Klein maar zuinig en weinig onderhoud eigenlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd! Is jullie aandelenpotje juist voor dit soort dingen bedoeld? Neem je in je berekeningen ook het verlies van eventueel toekomstig rendement op je aandelen mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja de beleggingen horen voor ons gewoon bij de buffer. Uiteindelijk kost zo'n aankoop altijd geld, maar toekomstige beleggingswinsten hebben we niet meegenomen.

   Verwijderen
 7. Gefeliciteerd en ik herken het gevoel van de aanschaf van een auto met comfort. Ondanks dat wij onze huidige auto veel minder nodig hebben, genieten we er enorm van als ook onze snappcar huurders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd! Het is een mooie auto waar jullie zeker lang plezier van zullen gaan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie bak. Wel een flinke uitgave. Lijkt me lastig, je aandelen hiervoor aanspreken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt mee hoor moet ik zeggen. Het had toch een keer gemoeten het was nu alleen wat eerder dan origineel gepland..

   Verwijderen
  2. Wat een mooie auto! Daar ga je vast jaren plezier van hebben.

   Verwijderen
 10. Mooie auto! Een vriendin van mij heeft zo eentje vorig jaar gekocht en die is er nog steeds erg blij mee. Fijn dat je in ieder geval de mogelijkheden had om deze nu al te kopen. De caravan zou ik idd als het even kan op een gunstig moment kopen, misschien voor ze weer de stalling in moeten (bij tweedehands) en anders inderdaad net na de komst van de nieuwe collectie? Tenzij je natuurlijk nieuwe collectie wilt, dan mooi wachten tot die weer ouder is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo allemaal

  Voor degenen die failliet zijn, Interdit Bancaire, of die projecten en anderen hebben, maak je geen zorgen, want de kredietfinanciering van onze instelling kan helpen met de lening.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Rolandgadner@outlook.de
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heeft u financiële problemen? ZO JA! Neem contact op met Kvithyll Finance and Mortgments Limited® Voor kleine en grote leningen. Wij bieden allerlei soorten leendiensten om aan uw financiële behoeften te voldoen, zoals persoonlijke lening, schuldconsolidatielening, risicokapitaal, bedrijfslening, onderwijslening, woninglening tegen een lage rente van 2%. Neem vandaag nog contact met ons op via e-mail: kvithyllfinance@gmail.com Uw tevredenheid en financieel succes is ons doel en uw samenwerking zal een goede ervaring zijn. WhatsApp: +17816567138 het tegoed staat open voor iedereen, ongeacht de nationaliteit.

  E-mail: kvithyllfinance@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Snelle financiële hulpaanbieding aan het einde van het jaar.

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze deelname gedurende 10 jaar teruggebracht tot 2%. Voorheen was dit 3,7%. We zijn in juli 2018 begonnen met 2 leningen voor een totaalbedrag van € 900.000.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…