Doorgaan naar hoofdcontent

Wijziging van onze (spaar)plannen

Voor onze laatste zomervakantie besloten we een nieuwe (tweedehands) auto te kopen, wat best wel een groot gat sloeg in zowel onze spaarbuffer als onze beleggingsportefeuille.

De afgelopen twee maanden hebben we daarom de bakens wat verzet van het geld dat we maandelijks overhouden. Voorheen gingen de grootste posten naar aflossen op de hypotheek, beleggen en reserveren voor de zorgverzekering. Pas op de vierde plek kwam het vullen van de buffer, alhoewel we de beleggingen eigenlijk ook wel zien als buffer.

Nu zijn de rollen omgedraaid. Extra aflossen op de hypotheek hebben we de afgelopen twee maanden niet gedaan en de reservering voor de zorgverzekering staat op 100%. Daarnaast hebben we een extra reservering gemaakt voor het geval de gehoorapparaatjes van onze jongste dochter haar voldoende helpen. Dan moeten we namelijk best een forse eigen bijdrage betalen. Hiervoor hebben we een reservering van €1.250 gemaakt. Wanneer onze dochter toch geopereerd zal moeten worden, en die kans is volgens de artsen zeer groot, valt deze reservering dus vrij en kunnen we dan beslissen waarvoor we dit bedrag zullen inzetten.

Waar de verdeling aan het begin voor de vakantie was:
 • Extra aflossen: €500
 • Reserveringen: €300
 • Beleggen: €300
 • Aanvullen buffer: €100
gaan we vanaf oktober voor de volgende verdeling:
 • Extra aflossen: €200
 • Reserveringen: €0
 • Beleggen: €200
 • Aanvullen buffer: €800
Doel is om zo snel mogelijk een spaarbuffer van 4 maanden netto uitgaven op te bouwen, waar dat nu, zonder de reserveringen, één maand uitgaven is. Ik vermoed dat dat, zonder tegenvallers, ca. een half jaar zal duren. Daarna gaan we kijken naar weer een andere verdeling van uitgaven.

Hoeveel spaarbuffer houden jullie aan?


Reacties

 1. Ik wil altijd wel graag minimaal 10.000 op de spaarrekening hebben. Maar nog liever 6x het bedrag dat we per maand nodig hebben.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is bij ons 5 maanden. Uiteindelijk willen we daar ook naartoe, maar dat kan dan in een wat langzamer tempo.

   Verwijderen
 2. Tussen het liefst willen en de realiteit zit een groot verschil. Haha.
  Omdat we nu meer reserveren voor auto/zorg/vervanging apparatuur houden we een relatief lage buffer aan. 2x de maand uitgaven.
  We vinden het gewoon heel jammer om teveel geld ‘werkloos’ op een spaarrekening te hebben staan. Dus lossen we liever af.
  Moet wel zeggen dat man een enorme baanzekerheid heeft, anders zouden we het anders doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat jullie je nu gaan focussen op de spaarbuffer weer aanvullen! Zelf ben ik daar kort geleden ook mee gestart, want ik had simpelweg geen buffer. Dus als er in huis iets kapot zou gaan kon ik het niet vervangen. Dat moest dus anders! Mijn eerste streefbedrag is nu 1500 euro. Om te beginnen. Daarna kijk ik weer verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij streven naar 6 maanden aan uitgaven. Nu hebben wij 2 maanden geleden ook een nieuwe (2de hands) auto gekocht wat ook een flink gat geslagen heeft. Momenteel zitten wij daarom ook veel lager in de buffer. Wij proberen maandelijks daarom ook zoveel mogelijk aan onze buffer toe te voegen, naast de maandelijkse hypotheekaflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een buffer van € 50.000. Die willen we de komende tijd gaan verhogen naar € 60.000, omdat de vrijstelling vrh naar dat bedrag is gegaan. We hebben ook een reservering van € 20.000voor een nieuwe badkamer die we volgend je willen uitzoeken. Afgelopen anderhalf jaar al € 50.000 uitgegeven voor een nieuwe auto en een grote verbouwing met nieuwe kozijnen. We moeten nog voor wat andere dingen sparen zoals een nieuwe tuin, piano en een zonnescherm. Als dat gebeurd is gaan we vol voor aflossen op de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo allemaal

  Voor degenen die failliet zijn, Interdit Bancaire, of die projecten en anderen hebben, maak je geen zorgen, want de kredietfinanciering van onze instelling kan helpen met de lening.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Rolandgadner@outlook.de
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.