Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom wij nog steeds niet aan crowdfunding doen

Het is al bijna een jaar geleden dat wij accounts aanmaakten bij twee crowdfundplatformen. Tot nu toe hebben we echter nog geen cent geïnvesteerd. Daar zijn meerdere redenen voor.
We hebben accounts bij duurzaaminvesteren.nl en bij horecacrowdfunding.nl. Bij het eerste platform worden vooral projecten aangeboden op het gebied van wind- en zonne-energie en heel soms in een waterkrachtcentrale. Het minimale bedrag dat je per keer moet investeren is €500, maar bij veel projecten is het ook €1.000. Dat vind ik forse bedragen voor iets waar we nog geen ervaring mee hebben.

Bij het tweede platform twijfelen we vooral of we überhaupt wel moeten investeren. Horeca is over het algemeen erg conjunctuurgevoelig, dus nu het goed gaat met de economie schieten nieuwe zaken als paddestoelen uit de grond. Maar als het wat slechter gaat gaan mensen al snel een keertje minder uit eten en zullen zaken met weinig vet op de botten weer net zo snel omvallen. Dat risico vind ik te groot.

Maar wat me het meeste stoort aan beide platforms is de korte beslissingstijd die je hebt voor een investering. Vaak krijgen we een mailtje dat er een nieuw project aan zit te komen en dat die de volgende dag open gaat. Soms krijgen we dat mailtje pas als het project al open staat.
En omdat wij niet willen investeren zonder dat we ons goed verdiept hebben in een bedrijf, vissen we dus eigenlijk vaak achter het net. Het gezochte bedrag is vaak al bij elkaar gesprokkeld voordat wij goed en wel door alle bijgevoegde stukken heen zijn.

Investeren jullie via crowdfundinge? En via welke platformen doe je dat? Ervaren jullie ook die korte beslissingstijd?

Reacties

 1. Ik zou eens kijken of je niet in plaats daarvan kunt en wilt gaan beleggen via de ASN bank. Ik denk vooral aan hun "Small and midcap fonds" en
  "Milieu en water fonds" voor jullie. Zie https://www.asnbank.nl/beleggen/beleggingsrekening/beleggingsfondsen.html

  PS. Het groenprojectenfonds zou misschien ook een optie zijn, ware het niet dat er momenteel niet belegd kan worden in dit fonds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij beleggen ook, zowel in een aantal fondsen als in individuele aandelen, maar wilden eigenlijk ook crowdfunding eens een kans geven. DAt komt er zo echter niet echt van.

   Verwijderen
 2. Die korte beslissingstijd is inderdaad wel wat apart. Lijkt me inderdaad dat je goed wilt onderzoeken waarin je investeert.

  Wij laten crowdfunding bewust links liggen om in te investeren. Als je dan toch geld in andere bedrijven stopt, liever in een paar die al lang(er) bestaan. Wij doen dat via aandelen, maar trackers (ETF's) zijn natuurlijk ook een goede optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb in het verleden als administrateur voor diverse horecabedrijven gewerkt en heb voor mezelf toen besloten om nooit, maar dan ook nooit in een horeca onderneming te investeren. De kans dat je je investering niet meer terugziet is echt heel groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit ook niet de beste platformen zelf, doe ik defensief investeren bij samen in geld en geld voor elkaar. Ik investeer alleen als er grote overwaarde op de panden is of een ondernemer die andere voldoende zekerheden kan hebben. Horeca en starters is in principe no go. Heb nu een twigital projecten, geen defalds en gemiddeld rendement van 6,5%. Kies voor de crouwd en doe het beleggen afbouwen, omdat ik aandelen veel te duur vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van de eerste nog nooit gehoord, de tweede wel.. Zal eens kijken..

   Verwijderen
 5. wat betreft trouwens beslistijden wordt in de nabije toekomst aangepakt. Dan moet het project van te voren geplaats worden en kan dan nog niet geïnvesteerd worden een aantal dagen later op tijd x gaat die open. Daarnaast heb je ook altijd je bedenktijd en kan je inverstering terug intrekken. Bedenktijd wisselt per platform, maar is altijd een paar dagen. Dus ik ervaar dat probleem met tijd niet. Mijn tip is wel investeer met een laag risico en dat doe je door te beoordelen of de lener voldoende zekerheden inbrengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een poosje terug geschreven over mijn crowdfunding-ervaring:

  http://lekkerlevenmetminder.nl/2017/06/26/crowdfunding-is-nog-goed-idee/

  Dit project sta ik nog steeds wel achter, ik geloof ook wel dat dat goed komt. De beslistijd was hier ook kort, maar ik had na het inschrijven nog de kans om af te haken. De ondernemer bracht zelf echter veel geld mee en de risicowaardering was zeer laag, dus vandaar dat ik het wel aandurfde. Bovendien geloof ik wel in die formule.

  Maar: ik ben niet zo geneigd om dit weer te doen. Het brengt toch een hoop risico met zich mee en het rendement is een stuk lager dan in de eerste instantie lijkt. Mooi als je anders niets hebt, maar je kunt bijvoorbeeld ook nog beleggen tegen vrijwel hetzelfde rendement (tenminste, zo doet mijn portfolio het op het moment) en dan kun je wél op elk moment bij je geld.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.