Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom wij nog steeds niet aan crowdfunding doen

Het is al bijna een jaar geleden dat wij accounts aanmaakten bij twee crowdfundplatformen. Tot nu toe hebben we echter nog geen cent geïnvesteerd. Daar zijn meerdere redenen voor.
We hebben accounts bij duurzaaminvesteren.nl en bij horecacrowdfunding.nl. Bij het eerste platform worden vooral projecten aangeboden op het gebied van wind- en zonne-energie en heel soms in een waterkrachtcentrale. Het minimale bedrag dat je per keer moet investeren is €500, maar bij veel projecten is het ook €1.000. Dat vind ik forse bedragen voor iets waar we nog geen ervaring mee hebben.

Bij het tweede platform twijfelen we vooral of we überhaupt wel moeten investeren. Horeca is over het algemeen erg conjunctuurgevoelig, dus nu het goed gaat met de economie schieten nieuwe zaken als paddestoelen uit de grond. Maar als het wat slechter gaat gaan mensen al snel een keertje minder uit eten en zullen zaken met weinig vet op de botten weer net zo snel omvallen. Dat risico vind ik te groot.

Maar wat me het meeste stoort aan beide platforms is de korte beslissingstijd die je hebt voor een investering. Vaak krijgen we een mailtje dat er een nieuw project aan zit te komen en dat die de volgende dag open gaat. Soms krijgen we dat mailtje pas als het project al open staat.
En omdat wij niet willen investeren zonder dat we ons goed verdiept hebben in een bedrijf, vissen we dus eigenlijk vaak achter het net. Het gezochte bedrag is vaak al bij elkaar gesprokkeld voordat wij goed en wel door alle bijgevoegde stukken heen zijn.

Investeren jullie via crowdfundinge? En via welke platformen doe je dat? Ervaren jullie ook die korte beslissingstijd?

Reacties

 1. Ik zou eens kijken of je niet in plaats daarvan kunt en wilt gaan beleggen via de ASN bank. Ik denk vooral aan hun "Small and midcap fonds" en
  "Milieu en water fonds" voor jullie. Zie https://www.asnbank.nl/beleggen/beleggingsrekening/beleggingsfondsen.html

  PS. Het groenprojectenfonds zou misschien ook een optie zijn, ware het niet dat er momenteel niet belegd kan worden in dit fonds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij beleggen ook, zowel in een aantal fondsen als in individuele aandelen, maar wilden eigenlijk ook crowdfunding eens een kans geven. DAt komt er zo echter niet echt van.

   Verwijderen
 2. Die korte beslissingstijd is inderdaad wel wat apart. Lijkt me inderdaad dat je goed wilt onderzoeken waarin je investeert.

  Wij laten crowdfunding bewust links liggen om in te investeren. Als je dan toch geld in andere bedrijven stopt, liever in een paar die al lang(er) bestaan. Wij doen dat via aandelen, maar trackers (ETF's) zijn natuurlijk ook een goede optie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij beleggen ook, zie mijn antwoord hierboven..

   Verwijderen
 3. Ik heb in het verleden als administrateur voor diverse horecabedrijven gewerkt en heb voor mezelf toen besloten om nooit, maar dan ook nooit in een horeca onderneming te investeren. De kans dat je je investering niet meer terugziet is echt heel groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit ook niet de beste platformen zelf, doe ik defensief investeren bij samen in geld en geld voor elkaar. Ik investeer alleen als er grote overwaarde op de panden is of een ondernemer die andere voldoende zekerheden kan hebben. Horeca en starters is in principe no go. Heb nu een twigital projecten, geen defalds en gemiddeld rendement van 6,5%. Kies voor de crouwd en doe het beleggen afbouwen, omdat ik aandelen veel te duur vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van de eerste nog nooit gehoord, de tweede wel.. Zal eens kijken..

   Verwijderen
 5. wat betreft trouwens beslistijden wordt in de nabije toekomst aangepakt. Dan moet het project van te voren geplaats worden en kan dan nog niet geïnvesteerd worden een aantal dagen later op tijd x gaat die open. Daarnaast heb je ook altijd je bedenktijd en kan je inverstering terug intrekken. Bedenktijd wisselt per platform, maar is altijd een paar dagen. Dus ik ervaar dat probleem met tijd niet. Mijn tip is wel investeer met een laag risico en dat doe je door te beoordelen of de lener voldoende zekerheden inbrengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een poosje terug geschreven over mijn crowdfunding-ervaring:

  http://lekkerlevenmetminder.nl/2017/06/26/crowdfunding-is-nog-goed-idee/

  Dit project sta ik nog steeds wel achter, ik geloof ook wel dat dat goed komt. De beslistijd was hier ook kort, maar ik had na het inschrijven nog de kans om af te haken. De ondernemer bracht zelf echter veel geld mee en de risicowaardering was zeer laag, dus vandaar dat ik het wel aandurfde. Bovendien geloof ik wel in die formule.

  Maar: ik ben niet zo geneigd om dit weer te doen. Het brengt toch een hoop risico met zich mee en het rendement is een stuk lager dan in de eerste instantie lijkt. Mooi als je anders niets hebt, maar je kunt bijvoorbeeld ook nog beleggen tegen vrijwel hetzelfde rendement (tenminste, zo doet mijn portfolio het op het moment) en dan kun je wél op elk moment bij je geld.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…