Doorgaan naar hoofdcontent

Boven de vraagprijs bieden bijna noodzakelijk

Gisteren las ik op diverse plaatsen dat huizen steeds vaker op of boven de vraagprijs verkocht worden. Intussen wordt, gemiddeld over heel Nederland, meer dan een kwart van de huizen zo verkocht. Dit percentage is een stuk hoger dan voor de crisis toen nog geen 10% van de huizen op of boven de vraagprijs verkocht wordt.

Nu worden in absolute aantallen nog steeds vooral in de Randstad de huizen boven vraagprijs verkocht. In Amsterdam moet er bijna wel wat mis zijn met je huis als je het niet boven de vraagprijs verkoopt, daar wordt 80% gelijk of hoger verkocht. En zo is er nog een aantal gemeenten waar het merendeel van de huizen zo verkocht wordt. Ook in onze regio is het een gekkenhuis\ op dit moment op de woningmarkt, zoals ik al eerder schreef.

Over de gehele linie stijgen de huizenprijzen ook, Zelfs in gebieden waar de huizenmarkt nog geen bubbel is, zoals Limburg, liggen de prijzen nu zo'n 5% hoger dan vorig jaar.

Hoe gek is de huizenmarkt bij jullie in de buurt?

Reacties

  1. nou, "niet" volgens mij. (Hier in het oosten.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij kochten ons huis type bouwval voor 175.000 in 2014. In 2015 ging een huis in het zelfde huizen blok voor 145.000. Afgelopen week werd er in dit rijtje weer een huis verkocht voor 247.500. Dit betreft wel een huis wat bij de tijd is. Ik ben dan ook heel benieuwd wat dit gaat doen met onze woz waarde. En de daarbij behorende rekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier helemaal niet, in onze gemeente zijn de huizen relatief goedkoop en wordt de vraagprijs zelfs geregeld verlaagd en staan diverse huizen nog steeds jarenlang te koop. Vind dit raar want wij wonen in Zuidoost-Brabant, niet ver van Eindhoven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Euh? Hier doe je een bod, tegenbod, bod , tegenbod.
    Onze buren zitten nu al twee weken in onderhandeling.
    164000, en dan halen jullie de bijgebouwen allemaal weg, de vloeren eruit en geen raambedekking laten hangen, de vraagprijs is 167000 en de verkopers willen de versleten vloerbedekking, asbestbijgebouwen en velours gordijnen laten zitten.
    Hier gaan deze huizen al jaren voor 160000/170000 euro weg, afhankelijk van hoek of rijtje, keuken en badkamer, tuininrichting en zonnepanelen.

    Het is maar net hoe gek je mekaar maakt. De huizenmarkt is hier stabiel, afgelopen jaren stonden huizen misschien 7 maanden te koop in plaats van 6.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een flat waar ik in 2013 naar gekeken had toen ik op zoek was, was toen 150000, en in dat zelfde gebouw staat er nu een te koop voor 235000. In mijn gebouw staat er nu niets te koop, maar is afgelopen week een flat verkocht voor 45000 meer dan ik betaald heb in 2013. Dit zijn flats uit 1963 van 80m2 in een achterstandswijk in Amsterdam

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb geen flauw idee, wij zitten hier goed. Wel zie ik dat een soortgelijk huis als waar wij 179.000 voor hebben betaalt nu op Funda staat voor 225.000. Dus als wij nu zouden verkopen dan zouden we waarschijnlijk 'winst maken'. Maar we zitten hier heel goed en ik denk ook niet dat we momenteel voor dit bedrag iets soortgelijks terug zouden kunnen kopen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij wonen wij niet heel veel bij elkaar vandaan als ik me jouw blog over de sinterklaasintocht van vorig jaar goed kan hierinneren. Dus het zal wel ongeveer hetzelfde zijn schat ik in..

      Verwijderen
  7. Bij ons vaak boven de vraagprijs. Er wordt ook vaak 'gelokt' met een vrij lage vraagprijs en dan bieden vanaf. Mensen vroegen 235 voor hun huis en toen verkochten 37,5 erboven!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In de stad waar wij wonen (midden Nederland) is de markt zeker oververhit. Waar eerst nog in specifieke wijken tegen opbod verkocht werd, is dat nu gemeengoed. Binnen een paar dagen zijn huizen verkocht.

    Wij hebben laatst een waardebepaling ons huis laten uitvoeren (wij willen overigens niet verhuizen; waren gewoon erg benieuwd). Er werd een vanaf prijs van € 250.000,00 geadviseerd, waarbij de opbrengst ligt tegen de € 260.000,00.

    Het huis kochten wij begin 2005 voor € 219.000,00. Op het dieptepunt was de waarde € 199.000,00 en nu dus (op het hoogtepunt) € 250.000,00. Het punt is dat als je verkoopt en koopt in dezelfde regio je ook weer een naar mijn mening te duur huis terug koopt.

    Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling, een ontwikkeling waarvan wij in het verleden blijkbaar niet veel geleerd hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb net een appartement gekocht in regio Utrecht en ja ook in heb boven vraagprijs geboden. Utrecht zelf is nog meer overspannen.

    In de stad waar ik keek is het proces momenteel een beetje als volgt:

    Er zijn 2 a 3 bezichtigingsdagen, daarna kan je een openingsbod doen, vervolgens ga je door in het "proces" en mag je een eindbod doen.

    Ik heb voor dit huis een bod op een ander huis gedaan (in de tussentijd meerdere huizen bekeken uiteraard), en daar waren in 2 dagen 12 bezichtigingen waarvan er 11 een bod deden.
    Het is dus eigenlijk gewoon 1 groot gokspel.

    Het appartement wat ik nu gekocht heb ging net iets anders. In dit geval wilde de erfgenamen iemand in de woning die er echt in wil. Dus zij zijn voornamelijk afgegaan op wat de makelaar ze ook vertelde.

    Ik kom zelf nu uit Lelystad (vrije sector huur) maar als ik het hier zie en hoor staat er ook bij de huizen een vanaf prijs, en bieden eronder heeft geen zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier een hotspot in de randstad en daar gaan ze als warme broodjes.. Komt geen bord in de tuin aan te pas en boven de vraagprijs. Wij blijven nog wel even zitten..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben 10 maanden geleden ons huis gekocht voor 350.000. Deze maand is een soort gelijk huis in onze straat verkocht voor 469.000. Deze was wel iets meer van deze tijd qua inrichting maar ik stond echt versteld van dit in mijn ogen grote verschil.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....