Doorgaan naar hoofdcontent

Boven de vraagprijs bieden bijna noodzakelijk

Gisteren las ik op diverse plaatsen dat huizen steeds vaker op of boven de vraagprijs verkocht worden. Intussen wordt, gemiddeld over heel Nederland, meer dan een kwart van de huizen zo verkocht. Dit percentage is een stuk hoger dan voor de crisis toen nog geen 10% van de huizen op of boven de vraagprijs verkocht wordt.

Nu worden in absolute aantallen nog steeds vooral in de Randstad de huizen boven vraagprijs verkocht. In Amsterdam moet er bijna wel wat mis zijn met je huis als je het niet boven de vraagprijs verkoopt, daar wordt 80% gelijk of hoger verkocht. En zo is er nog een aantal gemeenten waar het merendeel van de huizen zo verkocht wordt. Ook in onze regio is het een gekkenhuis\ op dit moment op de woningmarkt, zoals ik al eerder schreef.

Over de gehele linie stijgen de huizenprijzen ook, Zelfs in gebieden waar de huizenmarkt nog geen bubbel is, zoals Limburg, liggen de prijzen nu zo'n 5% hoger dan vorig jaar.

Hoe gek is de huizenmarkt bij jullie in de buurt?

Reacties

 1. nou, "niet" volgens mij. (Hier in het oosten.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kochten ons huis type bouwval voor 175.000 in 2014. In 2015 ging een huis in het zelfde huizen blok voor 145.000. Afgelopen week werd er in dit rijtje weer een huis verkocht voor 247.500. Dit betreft wel een huis wat bij de tijd is. Ik ben dan ook heel benieuwd wat dit gaat doen met onze woz waarde. En de daarbij behorende rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier helemaal niet, in onze gemeente zijn de huizen relatief goedkoop en wordt de vraagprijs zelfs geregeld verlaagd en staan diverse huizen nog steeds jarenlang te koop. Vind dit raar want wij wonen in Zuidoost-Brabant, niet ver van Eindhoven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Euh? Hier doe je een bod, tegenbod, bod , tegenbod.
  Onze buren zitten nu al twee weken in onderhandeling.
  164000, en dan halen jullie de bijgebouwen allemaal weg, de vloeren eruit en geen raambedekking laten hangen, de vraagprijs is 167000 en de verkopers willen de versleten vloerbedekking, asbestbijgebouwen en velours gordijnen laten zitten.
  Hier gaan deze huizen al jaren voor 160000/170000 euro weg, afhankelijk van hoek of rijtje, keuken en badkamer, tuininrichting en zonnepanelen.

  Het is maar net hoe gek je mekaar maakt. De huizenmarkt is hier stabiel, afgelopen jaren stonden huizen misschien 7 maanden te koop in plaats van 6.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een flat waar ik in 2013 naar gekeken had toen ik op zoek was, was toen 150000, en in dat zelfde gebouw staat er nu een te koop voor 235000. In mijn gebouw staat er nu niets te koop, maar is afgelopen week een flat verkocht voor 45000 meer dan ik betaald heb in 2013. Dit zijn flats uit 1963 van 80m2 in een achterstandswijk in Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb geen flauw idee, wij zitten hier goed. Wel zie ik dat een soortgelijk huis als waar wij 179.000 voor hebben betaalt nu op Funda staat voor 225.000. Dus als wij nu zouden verkopen dan zouden we waarschijnlijk 'winst maken'. Maar we zitten hier heel goed en ik denk ook niet dat we momenteel voor dit bedrag iets soortgelijks terug zouden kunnen kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij wonen wij niet heel veel bij elkaar vandaan als ik me jouw blog over de sinterklaasintocht van vorig jaar goed kan hierinneren. Dus het zal wel ongeveer hetzelfde zijn schat ik in..

   Verwijderen
 7. Bij ons vaak boven de vraagprijs. Er wordt ook vaak 'gelokt' met een vrij lage vraagprijs en dan bieden vanaf. Mensen vroegen 235 voor hun huis en toen verkochten 37,5 erboven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In de stad waar wij wonen (midden Nederland) is de markt zeker oververhit. Waar eerst nog in specifieke wijken tegen opbod verkocht werd, is dat nu gemeengoed. Binnen een paar dagen zijn huizen verkocht.

  Wij hebben laatst een waardebepaling ons huis laten uitvoeren (wij willen overigens niet verhuizen; waren gewoon erg benieuwd). Er werd een vanaf prijs van € 250.000,00 geadviseerd, waarbij de opbrengst ligt tegen de € 260.000,00.

  Het huis kochten wij begin 2005 voor € 219.000,00. Op het dieptepunt was de waarde € 199.000,00 en nu dus (op het hoogtepunt) € 250.000,00. Het punt is dat als je verkoopt en koopt in dezelfde regio je ook weer een naar mijn mening te duur huis terug koopt.

  Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling, een ontwikkeling waarvan wij in het verleden blijkbaar niet veel geleerd hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb net een appartement gekocht in regio Utrecht en ja ook in heb boven vraagprijs geboden. Utrecht zelf is nog meer overspannen.

  In de stad waar ik keek is het proces momenteel een beetje als volgt:

  Er zijn 2 a 3 bezichtigingsdagen, daarna kan je een openingsbod doen, vervolgens ga je door in het "proces" en mag je een eindbod doen.

  Ik heb voor dit huis een bod op een ander huis gedaan (in de tussentijd meerdere huizen bekeken uiteraard), en daar waren in 2 dagen 12 bezichtigingen waarvan er 11 een bod deden.
  Het is dus eigenlijk gewoon 1 groot gokspel.

  Het appartement wat ik nu gekocht heb ging net iets anders. In dit geval wilde de erfgenamen iemand in de woning die er echt in wil. Dus zij zijn voornamelijk afgegaan op wat de makelaar ze ook vertelde.

  Ik kom zelf nu uit Lelystad (vrije sector huur) maar als ik het hier zie en hoor staat er ook bij de huizen een vanaf prijs, en bieden eronder heeft geen zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier een hotspot in de randstad en daar gaan ze als warme broodjes.. Komt geen bord in de tuin aan te pas en boven de vraagprijs. Wij blijven nog wel even zitten..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben 10 maanden geleden ons huis gekocht voor 350.000. Deze maand is een soort gelijk huis in onze straat verkocht voor 469.000. Deze was wel iets meer van deze tijd qua inrichting maar ik stond echt versteld van dit in mijn ogen grote verschil.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…