Doorgaan naar hoofdcontent

Levensstandaard in Frankrijk

Tijdens  de vakantie doen wij vaker per week boodschappen dan dat we thuis doen. Waar we in Nederland 1x per week naar de supermarkt gaan, doen we dat tijdens de vakantie om de dag. Daarnaast gingen we dagelijks naar de bakker voor vers brood. Dat scheelde ook best wat ten opzichte van thuis.
Dit heeft vooral te maken met de grootte van onze elektrische koelbox. Daar krijgen we, naast de waterflessen die we erin hebben, voor twee dagen avondeten in opgeslagen.
Nu kijken we ook in het buitenland naar de prijzen van producten, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat boodschappen doen in Frankrijk toch een stukje duurder is dan in Nederland. En natuurlijk koop je tijdens de vakantie wat vaker dan normaal we extra's lekkers dan dat we thuis zouden doen.

In Nederland besteden wij voor ons drieën rond de 40 euro per week aan levensmiddelen. In Frankrijk waren we dat bijna het dubbele per week uit. Waar zit dat dan in? Voor het grootste gedeelte ligt het verschil toch wel in vlees en vis. Maar daar staat tegenover dat er we ook eigenlijk geen plofkipfilets in de schappen hebben zien liggen. Ook heeft bijna elke supermarkt gewoon nog een verse vis afdeling en een slager die het vlees voor je snijdt als je niet de verpakte spullen wilt kopen. In tegenstelling tot Nederland kun je nog bijna zien waar het vlees vandaan komt wat je koopt.

Ook vinden wij het op vakantie leuk om bij de plaatselijke makelaars te kijken naar wat de huizen in de buurt kosten. Dat scheelde in het gebied waar wij zaten toch behoorlijk met Nederland in het algemeen en zeker met de Randstad.
In de dorpen waren de prijzen voor huizen nog wel enigszins vergelijkbaar met Nederland buiten de Randstad, maar de huizen buiten de dorpen waren echt heel goedkoop.
Voor €211.000 kocht je daar een perceel van 1,6 hectare, waarop 5 gebouwen stonden inclusief een geheel gerenoveerd woonhuis en een gastenhuisje. Een ideale woning om een B&B te beginnen (niet dat we dat van plan zijn)

Hebben jullie ook die "tic" om naar huizenprijzen te kijken als je ergens anders bent?

Reacties

 1. Ja hoor, ik kan het ook niet laten. Het liefst van al neem ik dan nog een gratis vastgoedbrochure mee ook, om thuis nog eens in te bladeren en bij weg te dromen.

  Vlees is inderdaad een stuk duurder in Frankrijk, als je kwaliteit wil. Andere zaken zijn in de supermarkt dan weer een stuk goedkoper (stokbrood!, verse groenten en fruit, ...).

  Als we in Frankrijk op reis gaan, dan neem ik mijn boodschappenbudget van thuis + 40% voor de extra's (BBQ, ijsjes, chips en nootjes, aperitief, ...). Vakantie blijft voor ons genieten, ook op culinair vlak. En zo is het al ingerekend in je budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig om te lezen, ik woon in Frankrijk en ik vind de boodschappen in Nederland altijd veel duurder. Ik krijg natuurlijk wel altijd de folders in de brievenbus met de aanbiedingen, bovendien heb je hier een veel grotere keuze. Wij kochten ons huis 14 jaar geleden voor 33.000 euro, het is een 200 jaar oude boerderij, ik heb nog geen dag spijt gehad.
  Groet Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig om te lezen. En dat is helemaal weinig geld voor een huis. Vooral brood liep op bij ons. Twee stokbroden per dat voor ca. 3 euro terwijl we in nederland aan 2 broden voor 4 euro genoeg hebben

   Verwijderen
  2. Ik heb elke dag een half stokbrood voor 47 cent, een heel stokbrood is 94 cent, thuis gebracht in de winkel bij de bakker is het goedkoper. Ik woon in de Haute Marne.

   Verwijderen
 3. Ik kijk ook graag naar huizen op onze vakantieplek. Ook in Frankrijk gekeken en het viel ons op dat de huizen veel goedkoper waren en de boodschappen duurder. Overal in Frankrijk vond ik de boodschappen duurder. Landen die ik qua voedselprijzen lager vond zijn Spanje, Hongarije, Duitsland. En het lekkerste eten was in Italie, vooral groente en fruit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het ook duur in FR. Maar komt toch ook wel doordat je extra's koopt in de vorm van toetjes, kaasjes oid. Stokbrood was bij onze bakker rond de 0,95€ dus heel netjes zie ik vergeleken met jouw ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben dol op buitenlandse supermarkten, ik kan er echt uren in rondbrengen. Ik vind het heel leuk om producten te bekijken die wij niet hebben en om prijzen te vergelijken. En ja, met huizen heb ik het ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.