woensdag 10 augustus 2016

Levensstandaard in Frankrijk

Tijdens  de vakantie doen wij vaker per week boodschappen dan dat we thuis doen. Waar we in Nederland 1x per week naar de supermarkt gaan, doen we dat tijdens de vakantie om de dag. Daarnaast gingen we dagelijks naar de bakker voor vers brood. Dat scheelde ook best wat ten opzichte van thuis.
Dit heeft vooral te maken met de grootte van onze elektrische koelbox. Daar krijgen we, naast de waterflessen die we erin hebben, voor twee dagen avondeten in opgeslagen.
Nu kijken we ook in het buitenland naar de prijzen van producten, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat boodschappen doen in Frankrijk toch een stukje duurder is dan in Nederland. En natuurlijk koop je tijdens de vakantie wat vaker dan normaal we extra's lekkers dan dat we thuis zouden doen.

In Nederland besteden wij voor ons drieën rond de 40 euro per week aan levensmiddelen. In Frankrijk waren we dat bijna het dubbele per week uit. Waar zit dat dan in? Voor het grootste gedeelte ligt het verschil toch wel in vlees en vis. Maar daar staat tegenover dat er we ook eigenlijk geen plofkipfilets in de schappen hebben zien liggen. Ook heeft bijna elke supermarkt gewoon nog een verse vis afdeling en een slager die het vlees voor je snijdt als je niet de verpakte spullen wilt kopen. In tegenstelling tot Nederland kun je nog bijna zien waar het vlees vandaan komt wat je koopt.

Ook vinden wij het op vakantie leuk om bij de plaatselijke makelaars te kijken naar wat de huizen in de buurt kosten. Dat scheelde in het gebied waar wij zaten toch behoorlijk met Nederland in het algemeen en zeker met de Randstad.
In de dorpen waren de prijzen voor huizen nog wel enigszins vergelijkbaar met Nederland buiten de Randstad, maar de huizen buiten de dorpen waren echt heel goedkoop.
Voor €211.000 kocht je daar een perceel van 1,6 hectare, waarop 5 gebouwen stonden inclusief een geheel gerenoveerd woonhuis en een gastenhuisje. Een ideale woning om een B&B te beginnen (niet dat we dat van plan zijn)

Hebben jullie ook die "tic" om naar huizenprijzen te kijken als je ergens anders bent?

7 opmerkingen:

 1. Ja hoor, ik kan het ook niet laten. Het liefst van al neem ik dan nog een gratis vastgoedbrochure mee ook, om thuis nog eens in te bladeren en bij weg te dromen.

  Vlees is inderdaad een stuk duurder in Frankrijk, als je kwaliteit wil. Andere zaken zijn in de supermarkt dan weer een stuk goedkoper (stokbrood!, verse groenten en fruit, ...).

  Als we in Frankrijk op reis gaan, dan neem ik mijn boodschappenbudget van thuis + 40% voor de extra's (BBQ, ijsjes, chips en nootjes, aperitief, ...). Vakantie blijft voor ons genieten, ook op culinair vlak. En zo is het al ingerekend in je budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig om te lezen, ik woon in Frankrijk en ik vind de boodschappen in Nederland altijd veel duurder. Ik krijg natuurlijk wel altijd de folders in de brievenbus met de aanbiedingen, bovendien heb je hier een veel grotere keuze. Wij kochten ons huis 14 jaar geleden voor 33.000 euro, het is een 200 jaar oude boerderij, ik heb nog geen dag spijt gehad.
  Groet Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig om te lezen. En dat is helemaal weinig geld voor een huis. Vooral brood liep op bij ons. Twee stokbroden per dat voor ca. 3 euro terwijl we in nederland aan 2 broden voor 4 euro genoeg hebben

   Verwijderen
  2. Ik heb elke dag een half stokbrood voor 47 cent, een heel stokbrood is 94 cent, thuis gebracht in de winkel bij de bakker is het goedkoper. Ik woon in de Haute Marne.

   Verwijderen
 3. Ik kijk ook graag naar huizen op onze vakantieplek. Ook in Frankrijk gekeken en het viel ons op dat de huizen veel goedkoper waren en de boodschappen duurder. Overal in Frankrijk vond ik de boodschappen duurder. Landen die ik qua voedselprijzen lager vond zijn Spanje, Hongarije, Duitsland. En het lekkerste eten was in Italie, vooral groente en fruit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het ook duur in FR. Maar komt toch ook wel doordat je extra's koopt in de vorm van toetjes, kaasjes oid. Stokbrood was bij onze bakker rond de 0,95€ dus heel netjes zie ik vergeleken met jouw ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben dol op buitenlandse supermarkten, ik kan er echt uren in rondbrengen. Ik vind het heel leuk om producten te bekijken die wij niet hebben en om prijzen te vergelijken. En ja, met huizen heb ik het ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen