Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggingsaccount geopend

We zijn nu een paar maanden met een klein bedragje aan het beleggen via onze bank. En ondanks dat we er wel wat rendement opmaken snoepen de transactiekosten bij een deze kleine bedragen best een aanzienlijk deel van de gemaakte winst op. Dat is best zonde.

Daarom hebben we een account aangemaakt bij een online broker. De kosten voor beleggen zijn daar een stuk lager. Zowel voor de transacties als de jaarlijkse vaste kosten. 
Dat de transactiekosten een stuk lager zijn maakt het mogelijk om regelmatig in kleinere bedragen tegelijkertijd effecten te kopen en verkopen. 
De periodieke beleggingen blijven we wel bij onze bank doen, daar zitten namelijk geen transactiekosten aan verbonden....

Beleggen jullie ook en doe je dat dan bij een broker of je huisbank?

Reacties

 1. Wij beleggen nog niet, althans niet via deze manier. Via welke broker doe jij het?
  Wij investeren wel via Horecacrowdfunding in bedrijven met een meest defensieve rating, in ons geval het concept van La Cubanita.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij beleggen niet. Het lijkt me nu best link om geld in te leggen om te beleggen. De voorspellingen voor komende tijd zijn niet zo best en de beurzen dalen flink. De vooruitzichten voor de wereldeconomie hoor ik ook weinig positiefs over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt dat de beurzen nu dalen, maar het blijft koffiedik kijken.
   We beleggen met wat we kunnen missen en kunnen altijd nog verkopen. Maar dan nog kunnen we te laat zijn...

   Verwijderen
  2. Heb je aan b.i.t koins gedacht? Die schieten hard omhoog. Zou een risicospreiding kunnen zijn.

   Verwijderen
  3. nog niet, wel aan goud, maar daar wil ik me eerst meer in verdiepen. Kiezen tussen fysiek goud, futures, etc...

   Verwijderen
  4. Zilver heeft nog meer potentie om te stijgen dan goud omdat de verhouding goud/zilver nu erg scheef is.

   Verwijderen
  5. Dankje voor de tip, maar was er met zilver niet iets met btw bij zilver waardoor je eigenlijk het beste munten kunt kopen ipv baren...

   Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  7. Klopt, op de baren zit btw en op munten niet.

   Verwijderen
 3. Hoeveel beleg je per maand?
  En zou je niet liever dat geld 'beleggen' in je hypotheek? Of wil je naar passieve inkomsten op die manier toe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. beleg per maand 75€ vast en alles wat er per maand overblijft spaar ik op tot er weer een beetje volume is om een aankoop te doen.
   We willen en/en. dus en een passief inkomen en hypotheek aflossen/ Dat doen we buiten de reguliere aflossingen ook nog met 350€ per maand. Nu in de restschuld. Als die is afgelost gaan we €500 per maand op de hypotheek extra aflossen..

   Verwijderen
 4. Wij beleggen bij de ASN-bank. Daar viel het me een keer op dat het rendement iedere keer heel goed was. Inmiddels valt dat wat tegen (want zo gaan die dingen...). Ik vind het idee van beleggingsfondsen wel fijn, omdat het dan in ieder geval gespreid is en het risico niet zo hoog. Tenminste, dat leek me zo. En bij de ASN weet je dat ze ook in de juiste dingen investeren. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen bij een broker.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.