Doorgaan naar hoofdcontent

Opvangkosten fors omlaag

Sinds deze zomervakantie is er voor ons in de kosten voor de kinderopvang een heleboel veranderd.Onze oudste dochter werd in de vakantie werd 4 jaar en kon dus niet meer op het kinderdagverblijf terecht waar ze vanaf haar geboorte naartoe ging. Zewas daar ook wel een beetje op uitgekeken aan het raken dus heel erg was dat niet.
En aangezien V met haar werk ook vastzit aan schoolvakanties hoefden we gedurende de zomervakantie ook geen andere opvang (BSO) te regelen. De maand augustus was daarom ook een maand zonder kosten aan opvang voor ons.

Na de zomervakantie mocht de oudste naar school. Ze had geen wendagen voor de vakantie gehad, maar mocht dat in de eerste week van het nieuwe schooljaar doen. Daar was ze het duidelijk niet mee eens toen we haar na dag één eerder ophaalden uit school terwijl de rest van de klas nog bleef (Ik hoop dat dat haar hele schoolcarriere zo blijft). Vanaf dag twee ging ze dus hele dagen.

De basisschool van onze dochter werkt met een continurooster, zoals schijnbaar steeds meer scholen doen. Die van onze school is echter wat extreem, de schooltijden zijn van kwart over 8 tot kwart over 1, waarbij er twee korte pauzes zijn om wat te eten en drinken voor de kinderen.

We dachten dat deze schooltijden ervoor zouden zorgen dat we veel buitenschoolse opvang zouden moeten afnemen, maar in de praktijk blijkt dat we met onze werkdagen perfect uitkomen om helemaal geen BSO te hoeven inschakelen. V werkt namelijk 2,5 dagen, ik 4 en samen met één opvangdag van (schoon)ouders kunnen we haar gewoon elke dag wegbrengen en weer ophalen.

Vanaf begin deze maand gaat onze jongste dochter naar het kinderdagverblijf waar onze oudste ook heen ging. Ondanks haar gehoorverlies kan ze gelukkig naar een normaal kinderdagverblijf. Ze gaat één dag in de week, net als haar zus in het begin.

Dit alles betekent ook een verandering in de financiën die zijn gemoeid met de opvang van onze kinderen.

Zo zijn de kosten van de kinderopvang gedaald van €592 naar €296. Een verschil van bijna 300 euro. Daar staat tegenover dat we nu ook minder kinderopvangtoeslag krijgen dan voorheen: €205 om €408. Ruim €100 minder dan voorheen. Netto levert ons dat een besparing op van €93.

Voor onze oudste dochter zijn er geen maandelijkse kosten meer. Wel krijgt ze schoolmelk op school, €53 per schooljaar. En natuurlijk de verplichte vrijwillige ouderbijdrage a 30 euro. Verdeel je dat over 12 maanden dan is dat nog geen 7 euro per maand. De totale kosten zijn dus ruim 86 euro lager dan voor de zomervakantie. En nu is het ook nog eens voor 2 kinderen...


Reacties

 1. Dat is fijne besparing. Het is alleen te hopen dat de kinderopvang niet teveel duurder wordt door de wijziging van 4 naar 3 baby's per leidster.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker zeg! Bij ons gingen de kosten na de zomer ook omlaag. 6u pw opvang voor jongst, i.p.v. 15u. Dus gaat zeker schelen (nog geen rekening gehad).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat scheelt flink, herkenbaar!

  Kijk hier voor mijn nieuwe blog:
  http://groeigeld.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier helaas een ander verhaal. Voor onze zoons samen nemen we per week 63 uur opvang af. Onze uitgaven zijn dus flink gestegen. Ik kijk uit naar september 2019, dan gaat zoon A naar school. Hierdoor zullen de kosten flink dalen. Vorige week kreeg ik het nieuwe uurtarief te horen: €0,30 per uur omhoog. Per dag worden er 2 x 10,5 uur afgenomen. Dus 21 x €0,30 = €6,30 per dag extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het toevoegen aan je leeslijst! Ik moet er nog een aanmaken, dan voeg ik deze blog ook toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo allemaal

  Voor degenen die failliet zijn, Interdit Bancaire, of die projecten en anderen hebben, maak je geen zorgen, want de kredietfinanciering van onze instelling kan helpen met de lening.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Rolandgadner@outlook.de
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…