Doorgaan naar hoofdcontent

Opvangkosten fors omlaag

Sinds deze zomervakantie is er voor ons in de kosten voor de kinderopvang een heleboel veranderd.Onze oudste dochter werd in de vakantie werd 4 jaar en kon dus niet meer op het kinderdagverblijf terecht waar ze vanaf haar geboorte naartoe ging. Zewas daar ook wel een beetje op uitgekeken aan het raken dus heel erg was dat niet.
En aangezien V met haar werk ook vastzit aan schoolvakanties hoefden we gedurende de zomervakantie ook geen andere opvang (BSO) te regelen. De maand augustus was daarom ook een maand zonder kosten aan opvang voor ons.

Na de zomervakantie mocht de oudste naar school. Ze had geen wendagen voor de vakantie gehad, maar mocht dat in de eerste week van het nieuwe schooljaar doen. Daar was ze het duidelijk niet mee eens toen we haar na dag één eerder ophaalden uit school terwijl de rest van de klas nog bleef (Ik hoop dat dat haar hele schoolcarriere zo blijft). Vanaf dag twee ging ze dus hele dagen.

De basisschool van onze dochter werkt met een continurooster, zoals schijnbaar steeds meer scholen doen. Die van onze school is echter wat extreem, de schooltijden zijn van kwart over 8 tot kwart over 1, waarbij er twee korte pauzes zijn om wat te eten en drinken voor de kinderen.

We dachten dat deze schooltijden ervoor zouden zorgen dat we veel buitenschoolse opvang zouden moeten afnemen, maar in de praktijk blijkt dat we met onze werkdagen perfect uitkomen om helemaal geen BSO te hoeven inschakelen. V werkt namelijk 2,5 dagen, ik 4 en samen met één opvangdag van (schoon)ouders kunnen we haar gewoon elke dag wegbrengen en weer ophalen.

Vanaf begin deze maand gaat onze jongste dochter naar het kinderdagverblijf waar onze oudste ook heen ging. Ondanks haar gehoorverlies kan ze gelukkig naar een normaal kinderdagverblijf. Ze gaat één dag in de week, net als haar zus in het begin.

Dit alles betekent ook een verandering in de financiën die zijn gemoeid met de opvang van onze kinderen.

Zo zijn de kosten van de kinderopvang gedaald van €592 naar €296. Een verschil van bijna 300 euro. Daar staat tegenover dat we nu ook minder kinderopvangtoeslag krijgen dan voorheen: €205 om €408. Ruim €100 minder dan voorheen. Netto levert ons dat een besparing op van €93.

Voor onze oudste dochter zijn er geen maandelijkse kosten meer. Wel krijgt ze schoolmelk op school, €53 per schooljaar. En natuurlijk de verplichte vrijwillige ouderbijdrage a 30 euro. Verdeel je dat over 12 maanden dan is dat nog geen 7 euro per maand. De totale kosten zijn dus ruim 86 euro lager dan voor de zomervakantie. En nu is het ook nog eens voor 2 kinderen...


Reacties

 1. Dat is fijne besparing. Het is alleen te hopen dat de kinderopvang niet teveel duurder wordt door de wijziging van 4 naar 3 baby's per leidster.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker zeg! Bij ons gingen de kosten na de zomer ook omlaag. 6u pw opvang voor jongst, i.p.v. 15u. Dus gaat zeker schelen (nog geen rekening gehad).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat scheelt flink, herkenbaar!

  Kijk hier voor mijn nieuwe blog:
  http://groeigeld.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier helaas een ander verhaal. Voor onze zoons samen nemen we per week 63 uur opvang af. Onze uitgaven zijn dus flink gestegen. Ik kijk uit naar september 2019, dan gaat zoon A naar school. Hierdoor zullen de kosten flink dalen. Vorige week kreeg ik het nieuwe uurtarief te horen: €0,30 per uur omhoog. Per dag worden er 2 x 10,5 uur afgenomen. Dus 21 x €0,30 = €6,30 per dag extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het toevoegen aan je leeslijst! Ik moet er nog een aanmaken, dan voeg ik deze blog ook toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo allemaal

  Voor degenen die failliet zijn, Interdit Bancaire, of die projecten en anderen hebben, maak je geen zorgen, want de kredietfinanciering van onze instelling kan helpen met de lening.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Rolandgadner@outlook.de
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …