Doorgaan naar hoofdcontent

Extra aflossing juni naar voren gehaald

Sinds onze bank het tijdstip waarop de extra aflossing wordt afgeschreven heeft aangepast, het wordt namelijk direct bij opdracht afgeschreven en berekend, doen wij de maandelijkse extra aflossing op de hypotheek altijd op de dag dat het salaris van M wordt gestort. Dat is altijd halverwege de maand.

Deze maand zijn we echter op dat moment lekker op vakantie. En alhoewel we vorig jaar vanaf de camping een aflossing deden, hebben we nu besloten om de aflossing wat naar voren te halen zodat we in de vakantie daar niet meer aan hoeven te denken. We schieten de aflossing nu even voor uit de buffer en maken die gelijk weer over zodra het salaris gestort wordt. De opdracht daarvoor staat al klaar.

Gisteren kon na het verwerken van alle stortingen, aflossingen etc. voor het eerst deze maand weer een aflossing gedaan worden op onze hypotheek, dus dat hebben we gelijk maar gedaan. We hebben net als de voorgaande maanden weer €425 afgelost op onze annuïteitenhypotheek. Hiermee dalen onze maandlasten met €2,12 en wellicht nog een klein beetje meer. Door de drie voorgaande aflossingen die direct werden afgeschreven daalden onze maandlasten elke keer met 1 cent meer dan wanneer er gewoon aan het einde van de maand zou worden afgelost. Ik verwacht dat dat er de maandlasten daarom dit keer ook weer met een cent extra zullen dalen (wie het kleine niet eert...) De teveel betaalde rente wordt aan het eind van de volgende maand verrekend namelijk.

Met deze aflossing komen de totale extra aflossingen dit jaar op precies €2.000. In totaal hebben we nu ruim €40.600 extra afgelost. Al onze extra aflossingen zijn te vinden op onze aflossingenpagina. De hypotheek zal met ruim €500 dalen deze maand door ook nog een reguliere aflossing op de annuïteitenhypotheek.

On hypotheekoverzicht kun je vinden op de hypotheekpagina.

Hebben jullie nog een extra aflossing gepland staan deze maand?

Reacties

 1. Goed bezig hoor, respect! We lossen af op onze schuld bij schoonouders zodra het vakantiegeld gearriveerd is. Eerst die schuld weg, dan de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel slim, zo hebben wij dat ook gedaan met de schuld bij mijn moeder om de restschuld te financieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons verschilt het stortingsmoment, waardoor we al een aantal keer in het rood kwamen en debetrente moesten betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, onze volgende aflossing staat voor augustus gepland. Ik wilde de 10% die we mogen aflossen verdelen over 3x, waarbij 1 betaling in april gedaan is en er dan nog twee in respectievelijk augustus en december komen. Dan spreiden we de boel een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben begin dit jaar ons oude huis met flinke overwaarde verkocht en zijn daarom flink aan t aflossen op de aflossingsvrije hypotheek die we mee hebben genomen uit de oude woning.
  We hebben aanvullend een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek afgesloten. Wat is het gevolg als ik extra aflos op een van deze 2 hypotheekvormen? Looptijd zal er niet korter van worden (staat vast) maar betaal ik dan de volgende maand iets minder aflossing en dus minder rente? Is dat het voordeel?
  Mijn redenatie is tot nu toe dat aflossen op alv-hypotheek het meeste oplevert omdat die een hogere rente heeft en dat bij L en A-hypotheek de schuld uiteindelijk toch wel afgelost wordt.
  Wie brengt me op andere ideeën ?? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je betaalt uiteindelijk de meeste rente op de aflossingsvrije en ook deze zal toch afgelost moeten worden. ik zou dus, als de rente% aardig bij elkaar liggen, op de alv aflossen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…