Doorgaan naar hoofdcontent

Extra aflossing april

Gisteren werd het salaris van M weer gestort. We hebben besloten om gelijk op die dag een aflossing te doen sinds onze bank de manier van extra aflossingen verrekenen heeft aangepast.

We lossen deze maand weer €425 af op onze annuïtaire hypotheek. De maandlasten dalen hiermee met €2,11. In totaal losten we dit jaar €1.150 extra af. Dat is 13% van ons doel van 2018. Aangezien we nog 306 maanden te gaan hebben, levert deze aflossing een besparing uiteindelijk ruim 645 euro op.
Ik ben overigens benieuwd wat het "na-ijl"-effect is van de aflossing van vorige maand.

Doen jullie nog extra aflossingen deze maand?

Reacties

 1. Nee deze maand niet. We gaan in mei een paar dagen naar vrienden in Spanje en de tickets moeten we deze maand betalen. Daarnaast is onze dochter jaren en met feestjes en cadeautje (we knappen haar kamer op) blijft er weinig over. Ik krijg ook een hele papierwinkel van onze hypotheek verstrekker dus ik spaar tot ik ongeveer EUR 1500 heb staan en los dat ineens af ipv elke maand EUR 500 (minimum bedrag). Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij doen 1x per jaar een groter bedrag, het liefst 5000 euro.
  Daar gaan we voor en het is nog elk jaar gelukt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vorig jaar heb ik na alle aflossingen sinds 2013, besloten om alleen nog maar bij te storten in het spaardepot. In plaats van aflossen ben ik begonnen met beleggen. Zo zit mijn spaargeld niet vast in stenen en haal ik ook een hoger rendement....!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker! Dat is over de resterende looptijd een prachtige besparing. Ik hoop dat man zijn overuren volgende week uitbetaald worden. Dit zal de eerste keer zijn en ik heb geen idee hoeveel dit zal zijn. Als het mee valt zit er misschien wel een aflossing in op onze schuld (niet de hypotheek).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij zijn dit jaar nog wel even bezig met alle spaarpotjes vullen. die eerst. daarna pas extra aflossen. en dan denk ik eerst de studielening ook al kost die t minst rente. hoe eerder we daarvan af zijn hoe eerder we t geld van die aflossing overhouden elke maand. gaat gewoon its sneller :p

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit jaar 20K aflossen en dan nog een hypotheek van 50K over (en de laatste 50K aflossen in de komende 3 jaar).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…