Doorgaan naar hoofdcontent

Hoeveel zijn we nu waard?

Het jaar zit er bijna op en alle afschrijvingen voor dit jaar zijn intussen gebeurd. Ook de laatste extra aflossing van de hypotheek is intussen afgeschreven. Tijd om de balans op te maken. Hoeveel zijn we nu waard, en misschien nog wel belangrijker, zijn we erop vooruit gegaan in dit jaar? Dat kan ik vast wel verklappen, we zijn erop vooruit gegaan.

Eerst maar eens de kille cijfers:


Ten opzichte van vorig kwartaal zijn we er zo'n €6.000 op vooruit gegaan. Een groot deel daarvan komt door een schenking van de moeder van M, die ze eigenlijk jaarlijks doet aan het eind van het jaar. Andere jaren heb ik daar wel eens over geblogd, dit keer niet. Overigens kreeg onze dochter ook een mooie schenking, zodat ze met haar 3 jaar al een mooi spaarpotje heeft. De overige toename kwam uit onze eigen inkomsten.

Verder was dit kwartaal een duurdere periode dan dat andere jaren was. Dit had te maken met de nieuwe kamer voor onze dochter en een aantal aankopen voor de komende baby.

Vanaf 1 januari dit jaar is onze netto waarde met exact €35.000 toegenomen en als we vergelijken met eind vorig jaar is het zelfs 47.000 euro. Het verschil zit hem in de toegenomen WOZ-waarde van ons huis.

Reacties

 1. Qua kwartalen is het al mooi, maar als je inderdaad kijkt naar het verschil met eind vorig jaar, dan zeg ik: petje af hoor! Supergoed gedaan! Ik zie inderdaad wel een stevige toename in WOZ, maar neem aan dat dat dan ook écht zo is? Voor zover je dat kunt bepalen natuurlijk. Ook mooi dat de laatste hypotheekaflossing weer gedaan is! Daar hebben we hier ook gisteren net de bevestiging van gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik zie waar de huizen nu voor verkocht worden dan zou ik ook makkelijk een halve ton meer als waarde van het huis kunnen rekenen. Maar ik wil onszelf ook niet rijk rekenen...

   Verwijderen
 2. Mooi overzicht! Wat bewust omgaan met de financien al niet kan doen met je nettowaarde! Petje af... dat 2018 maar weer een mooi jaar mag worden! (niet alleen in financieel opzicht natuurlijk!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik kan het overzicht van 2017 niet zien zit een advertentie overheen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal even kijken of ik dat kan aanpassen. Het kan helpen als je op de tabel klikt..

   Verwijderen
  2. Als je er op klikt dan komt 'ie groot in beeld :)

   Verwijderen
 4. Wat leuk om te lezen hier, hoe andere mensen het aanpakken. Wij houden ons ook bezig met aflossen en zijn inmiddels 85.000 euro verder. Dat slaapt een stuk fijner, vind je niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuk! ik hou t sinds dit jaar ook bij (en ook heel simpel zonder de auto en meubels etc mee te rekenen)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Very nice post.really I apperciate your blog.Thanks for sharing.keep sharing more blogs.

  หนังสยองขวัญ

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verschil zeg, tussen het begin en eind van 2017! Goed bezig!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom. Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden. Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen.  Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000 Hypotheekrente: 2% Looptijd 30 jaar De basis We beginnen met deze gegevens in te vullen. Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit kom

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin