Doorgaan naar hoofdcontent

We hebben 2x zoveel schuld als we verdienen

En dan heb ik het niet over ons gezin. Maar over alle Nederlandse gezinnen bij elkaar. Volgens dit artikel op RTLZ.nl bedragen de particuliere schulden 218% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit is dus inclusief de hypotheekschulden.

Dit is een stuk hoger dan de norm die de EU daarvoor gesteld heeft, namelijk 133%, maar een stuk lager dan ik eigenlijk had verwacht. Ik dacht me namelijk verhalen te kunnen herinneren dat de hypotheekschulden van alle Nederlanders samen wel 6x zo hoog waren ten opzichte van het BBP. Dat blijkt dus wel mee te vallen.

De hypotheekschulden zijn toegenomen en ook de studieschulden namen toe het afgelopen kwartaal. Andere persoonlijke schulden, zoals persoonlijk krediet namen juist iets af.

Als ik naar onze situatie kijk denk ik dat wij in het gemiddelde vallen. We hebben geen persoonlijke schulden en ook geen studieschulden (meer). Alleen een hypotheek. En die is precies 218% van ons bruto inkomen :). Dat is wel pas na de aflossing die op 1 oktober wordt verwerkt.

Wij zijn wat dat betreft dus een erg gemiddeld Nederlands gezin. Al hebben we niet 1,8 kind :).

Reacties

  1. Wij hebben ook alleen een hypotheekschuld Hoeveel procent die precies is van ons inkomen is een goede vraag.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan ja nagaan! Jullie hebben al heel veel afgelost, en zitten op 218%
    Geen idee hoe wij daarin zitten. Denk iets hoger. Maar dat is een (langdurige) schuld die je niet kunt vergelijken met een jaarinkomen natuurlijk. Schuld neemt af in de jaren, en inkomen neemt hopelijk toe ;)

    In die zin vind ik het ook een rare vergelijking van schuld tov BBP.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om te lezen, ik heb even gerekend en ik zit zelf op 222%

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oef, wij zitten rond de 400%, net een jaar geleden een huis gekocht met fikse hypotheek. Maar aangezien we 1.8 kind te weinig hebben, is er voldoende geld over om die hypotheek te betalen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hypotheek is 22% van mijn bruto salaris. Ik verdien een modaal salaris in de zorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Meestal is er dergelijke berekeningen geen rekening gehouden met spaardepots. Hier wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. even rekenen.. onze hypotheek is nog 229.000 (pas sinds vorig jaar feb dus nog niet veel afgelost) en nog een studieschuld van 5.500. maakt samen dus 234.500. ons inkomen is ong 45.000 en 12.000 dus 57.000. dus onze schuld is wel heel veel hoger.. ook ongeveer 400%. maar de hypotheek betalen is geen enkele moeite en lost zichzelf af gelukkig. een annuiteitenhypotheek dus slinkt elk jaar. en ook de studieschuld loopt niet lang meer. (wil m nog sneller aflossen.. eens overleggen met mn man, wil er gewoon vanaf :p maar sowieso nog maximaal 3,5 )

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hmm, mijn hypotheek is nog zo'n 400% van mijn bruto jaarinkomen. De hypotheek is gelukkig volledig annuïtair, door de aflossing zal deze ratio dalen. Daarnaast werk ik in een branch waar het erg goed gaat. De inkomens stijgen over het algemeen alweer, maar ik werk pas enkele jaren dus mijn inkomen stijgt relatief snel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze statistiek zegt niet zoveel. Stel je verdient 80000 , hypotheek 320000 (jouw deel), dus jouw hypotheekschuld is 400%. Maar je leeft vrij normaal/sober en houdt 20000 netto/jaar over, dan is er helemaal niets aan de hand. Een veel betere statistiek is dus je hypotheek: spaar ratio: hoe lager hoe beter.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....