Doorgaan naar hoofdcontent

We hebben 2x zoveel schuld als we verdienen

En dan heb ik het niet over ons gezin. Maar over alle Nederlandse gezinnen bij elkaar. Volgens dit artikel op RTLZ.nl bedragen de particuliere schulden 218% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit is dus inclusief de hypotheekschulden.

Dit is een stuk hoger dan de norm die de EU daarvoor gesteld heeft, namelijk 133%, maar een stuk lager dan ik eigenlijk had verwacht. Ik dacht me namelijk verhalen te kunnen herinneren dat de hypotheekschulden van alle Nederlanders samen wel 6x zo hoog waren ten opzichte van het BBP. Dat blijkt dus wel mee te vallen.

De hypotheekschulden zijn toegenomen en ook de studieschulden namen toe het afgelopen kwartaal. Andere persoonlijke schulden, zoals persoonlijk krediet namen juist iets af.

Als ik naar onze situatie kijk denk ik dat wij in het gemiddelde vallen. We hebben geen persoonlijke schulden en ook geen studieschulden (meer). Alleen een hypotheek. En die is precies 218% van ons bruto inkomen :). Dat is wel pas na de aflossing die op 1 oktober wordt verwerkt.

Wij zijn wat dat betreft dus een erg gemiddeld Nederlands gezin. Al hebben we niet 1,8 kind :).

Reacties

 1. Wij hebben ook alleen een hypotheekschuld Hoeveel procent die precies is van ons inkomen is een goede vraag.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan ja nagaan! Jullie hebben al heel veel afgelost, en zitten op 218%
  Geen idee hoe wij daarin zitten. Denk iets hoger. Maar dat is een (langdurige) schuld die je niet kunt vergelijken met een jaarinkomen natuurlijk. Schuld neemt af in de jaren, en inkomen neemt hopelijk toe ;)

  In die zin vind ik het ook een rare vergelijking van schuld tov BBP.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen, ik heb even gerekend en ik zit zelf op 222%

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oef, wij zitten rond de 400%, net een jaar geleden een huis gekocht met fikse hypotheek. Maar aangezien we 1.8 kind te weinig hebben, is er voldoende geld over om die hypotheek te betalen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hypotheek is 22% van mijn bruto salaris. Ik verdien een modaal salaris in de zorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meestal is er dergelijke berekeningen geen rekening gehouden met spaardepots. Hier wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. even rekenen.. onze hypotheek is nog 229.000 (pas sinds vorig jaar feb dus nog niet veel afgelost) en nog een studieschuld van 5.500. maakt samen dus 234.500. ons inkomen is ong 45.000 en 12.000 dus 57.000. dus onze schuld is wel heel veel hoger.. ook ongeveer 400%. maar de hypotheek betalen is geen enkele moeite en lost zichzelf af gelukkig. een annuiteitenhypotheek dus slinkt elk jaar. en ook de studieschuld loopt niet lang meer. (wil m nog sneller aflossen.. eens overleggen met mn man, wil er gewoon vanaf :p maar sowieso nog maximaal 3,5 )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmm, mijn hypotheek is nog zo'n 400% van mijn bruto jaarinkomen. De hypotheek is gelukkig volledig annuïtair, door de aflossing zal deze ratio dalen. Daarnaast werk ik in een branch waar het erg goed gaat. De inkomens stijgen over het algemeen alweer, maar ik werk pas enkele jaren dus mijn inkomen stijgt relatief snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze statistiek zegt niet zoveel. Stel je verdient 80000 , hypotheek 320000 (jouw deel), dus jouw hypotheekschuld is 400%. Maar je leeft vrij normaal/sober en houdt 20000 netto/jaar over, dan is er helemaal niets aan de hand. Een veel betere statistiek is dus je hypotheek: spaar ratio: hoe lager hoe beter.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…