Doorgaan naar hoofdcontent

Scheefwoners wegjagen werkt niet

De praktijk om de zogenaamde scheefhuurders uit sociale huurwoningen te jagen blijkt niet te werken. Dat blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de ING. Maar liefst 87% van de scheefhuurders denken niet méér aan verhuizen dan voordat de inkomensafhankelijke huurverhoging werd ingevoerd. Daarvoor werd een aantal redenen opgegeven?

 • Huren in de vrije sector liggen nog veel hoger dan deze verhoogde huren
 • Scheefhuurders willen of kunnen geen huis kopen
 • Mensen denken vaak pas echt na over verhuizen bij een verandering in de relationele sfeer, zoals het beginnen of eindigen van een relatie, of bijvoorbeeld het krijgen van een kind.
Wat ik van een scheefwonende collega begreep ik dat de inkomensafhankelijke huurverhoging niet overal wordt toegepast. Hij kreeg het afgelopen jaar een huurverhoging van 0,1%. Dus geen enkele reden om actie te ondernemen.

Voor sociale huurwoningen mag maximaal €710,68 per maand aan huur gerekend worden. Dat is sinds deze maand meer dan de bruto hypotheeklasten van ons huis. Zie ons hypotheekoverzicht. Die liggen sinds de laatste aflossing op €707,88 en we verwachten dit jaar de maandlasten nog wel onder de €700 te krijgen. En dan hebben we de hypotheekrenteaftrek nog niet eens meegenomen.

Kennen jullie mensen die verhuisd zijn door de inkomensafhankelijke huurverhoging?

Reacties

 1. Mijn ouders woonden ook jaren scheef. Ze moesten zoveel meer huur gaan betalen in de vrije sector (bijna 2x) terwijl ze niet erg ver boven de inkomensgrens zitten. Ze bleven dus maar zitten hoewel de straat achteruit holde qua bewoners en ze een toeslag moesten betalen. Pas toen de twee buurvrouwen overleden en er veel overlast kwam, hebben ze de stap gewaagd. Nu zitten ze erg naar hun zin maar wel duur en met een huurverhoging van 4% steeds duurder. Kopen is gezien hun leeftijd geen optie meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn opgestapt na deze maatregel. Maar dat komt wel doordat we toen al binnen afzienbare tijd een huis wilden kopen. Dit was het laatste stapje om dat proces in gang te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn broer heeft zijn woning gekocht die hij dus huurde van de WB. Ook n.a.v. de huurverhogingen.
  Mijn ouders willen kleiner wonen maar kunnen de hogere huur niet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze scheefwoontoeslag was €2,23 per maand, niet echt een bedrag dat ons motiveerde om te gaan verhuizen. Uiteindelijk zijn we verhuisd toen ik een vaste baan kreeg-toen pas konden we een hypotheek krijgen. Omdat de buurt steeds slechter werd hebben we de stap wel zo snel mogelijk gezet. Maar die scheefwoonboete is voor scheefwoners een klein bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn ook weer gaan kopen toen de regel in gevoerd werd, simpel omdat we nu met een groter huis in een leukere buurt wonen en daarbij is onze hypotheek lasten lager als onze huurwoning per maand was!
  Wat nu wel gebeurde, in de oude buurt zijn heel veel mensen vertrokken vanwege deze regel waardoor er nu allemaal mensen me héél laag inkomen wonen en veel leegstand.. de buurt is daar echt achteruit gehold ze hebben letterlijk nu een achterbuurt gecreeerd, dus weet niet wat beter is..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vraag me af wat er met de scheefwoner gebeurt als zijn inkomen daalt, bijvoorbeeld door pensionering. Dan gaat de hogere huur vast niet terug naar beneden.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor dat kan wel hoor!!
   Je moet bij de belasting dienst een inkomens verklaring van jou en je partner aanvragen.
   bij de gemeente een uittreksel aanvragen uit de gemeentelijke basis administratie waaruit blijkt dat je met 2 personen in je huurwoning woont.
   Deze gegevens stuur je naar je woningcorporatie met een brief waarin je verzoekt om een huurverlaging conform de wettelijk regels ivm een lager inkomen door pensionering (ww,wia enzv).

   Verwijderen
 7. Mijn vorige buurvrouw is verhuisd om deze reden, helaas leverde dit geen woonruimte op voor iemand met een lager inkomen omdat de huurwoningen waar ik woon verkocht worden als er een huurder uitgaat, ik ben samen met een buurman nog de enige huurder. Op deze manier levert het verhogen van huren van scheefwoners dus geen woonruimte op voor mensen met een lager inkomen. Iets wat volgens mij eigenlijk de bedoeling was.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.