Doorgaan naar hoofdcontent

Scheefwoners wegjagen werkt niet

De praktijk om de zogenaamde scheefhuurders uit sociale huurwoningen te jagen blijkt niet te werken. Dat blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de ING. Maar liefst 87% van de scheefhuurders denken niet méér aan verhuizen dan voordat de inkomensafhankelijke huurverhoging werd ingevoerd. Daarvoor werd een aantal redenen opgegeven?

 • Huren in de vrije sector liggen nog veel hoger dan deze verhoogde huren
 • Scheefhuurders willen of kunnen geen huis kopen
 • Mensen denken vaak pas echt na over verhuizen bij een verandering in de relationele sfeer, zoals het beginnen of eindigen van een relatie, of bijvoorbeeld het krijgen van een kind.
Wat ik van een scheefwonende collega begreep ik dat de inkomensafhankelijke huurverhoging niet overal wordt toegepast. Hij kreeg het afgelopen jaar een huurverhoging van 0,1%. Dus geen enkele reden om actie te ondernemen.

Voor sociale huurwoningen mag maximaal €710,68 per maand aan huur gerekend worden. Dat is sinds deze maand meer dan de bruto hypotheeklasten van ons huis. Zie ons hypotheekoverzicht. Die liggen sinds de laatste aflossing op €707,88 en we verwachten dit jaar de maandlasten nog wel onder de €700 te krijgen. En dan hebben we de hypotheekrenteaftrek nog niet eens meegenomen.

Kennen jullie mensen die verhuisd zijn door de inkomensafhankelijke huurverhoging?

Reacties

 1. Mijn ouders woonden ook jaren scheef. Ze moesten zoveel meer huur gaan betalen in de vrije sector (bijna 2x) terwijl ze niet erg ver boven de inkomensgrens zitten. Ze bleven dus maar zitten hoewel de straat achteruit holde qua bewoners en ze een toeslag moesten betalen. Pas toen de twee buurvrouwen overleden en er veel overlast kwam, hebben ze de stap gewaagd. Nu zitten ze erg naar hun zin maar wel duur en met een huurverhoging van 4% steeds duurder. Kopen is gezien hun leeftijd geen optie meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn opgestapt na deze maatregel. Maar dat komt wel doordat we toen al binnen afzienbare tijd een huis wilden kopen. Dit was het laatste stapje om dat proces in gang te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn broer heeft zijn woning gekocht die hij dus huurde van de WB. Ook n.a.v. de huurverhogingen.
  Mijn ouders willen kleiner wonen maar kunnen de hogere huur niet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze scheefwoontoeslag was €2,23 per maand, niet echt een bedrag dat ons motiveerde om te gaan verhuizen. Uiteindelijk zijn we verhuisd toen ik een vaste baan kreeg-toen pas konden we een hypotheek krijgen. Omdat de buurt steeds slechter werd hebben we de stap wel zo snel mogelijk gezet. Maar die scheefwoonboete is voor scheefwoners een klein bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn ook weer gaan kopen toen de regel in gevoerd werd, simpel omdat we nu met een groter huis in een leukere buurt wonen en daarbij is onze hypotheek lasten lager als onze huurwoning per maand was!
  Wat nu wel gebeurde, in de oude buurt zijn heel veel mensen vertrokken vanwege deze regel waardoor er nu allemaal mensen me héél laag inkomen wonen en veel leegstand.. de buurt is daar echt achteruit gehold ze hebben letterlijk nu een achterbuurt gecreeerd, dus weet niet wat beter is..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vraag me af wat er met de scheefwoner gebeurt als zijn inkomen daalt, bijvoorbeeld door pensionering. Dan gaat de hogere huur vast niet terug naar beneden.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor dat kan wel hoor!!
   Je moet bij de belasting dienst een inkomens verklaring van jou en je partner aanvragen.
   bij de gemeente een uittreksel aanvragen uit de gemeentelijke basis administratie waaruit blijkt dat je met 2 personen in je huurwoning woont.
   Deze gegevens stuur je naar je woningcorporatie met een brief waarin je verzoekt om een huurverlaging conform de wettelijk regels ivm een lager inkomen door pensionering (ww,wia enzv).

   Verwijderen
 7. Mijn vorige buurvrouw is verhuisd om deze reden, helaas leverde dit geen woonruimte op voor iemand met een lager inkomen omdat de huurwoningen waar ik woon verkocht worden als er een huurder uitgaat, ik ben samen met een buurman nog de enige huurder. Op deze manier levert het verhogen van huren van scheefwoners dus geen woonruimte op voor mensen met een lager inkomen. Iets wat volgens mij eigenlijk de bedoeling was.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…