Doorgaan naar hoofdcontent

30 jaar vast voor 2,6%

De gemiddelde hypotheekrente voor 30 jaar vast daalt richting de 3%. Dat is flink minder dan wij betalen op ons annuïteitendeel van de hypotheek (3,56%).

Er is volgens dit artikel zelfs een aanbieder die 30 jaar vast voor 2,6% (met NHG) aanbiedt. In deze vergelijking is dat ook te zien.
Zelf zou ik denk ik niet zo snel de hypotheekrente vastzetten voor een periode van 10 jaar, ook niet als we nu helemaal opnieuw een hypotheek zouden afsluiten. Maar bij een rente van 2,6% zou ik daar toch wel over gaan nadenken. Het verschil met een rentevaste periode van 10 jaar is namelijk maar 1%.

Wanneer zou ik dan kiezen voor een rentevaste periode van 30 jaar? Als ik zou verwachten dat we niet binnen een jaar of 10-15 de hypotheek helemaal kunnen aflossen. Dan is een vaste rente van 2,6% best aantrekkelijk.
Maar als we inschatten dat we binnen 15 jaar de hele hypotheek, of een heel groot deel ervan, kunnen aflossen zou ik toch voor een kortere periode gaan.

Hoe kijken jullie aan tegen het lang of kort vastzetten van de hypotheekrente?

Reacties

 1. Gewoon kort vastzetten, ik baal er nog steeds van dat ik hem 20 jaar heb vast gezet. Aangezien wij de hypotheek in totaal binnen 8-10 jaar willen aflossen. Maar dit plan had ik vooraf nog niet gesteld :p.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht eerder altijd: zo lang mogelijk is het beste, maar daarin hield ik geen rekening met vervroegd aflossen. Nu zou ik echt kijken naar het bedrag en hoe snel ik dat af zou kunnen lossen en dan denk ik toch wel aan max. 10 jaar. Je mag immers vaak 10% vrij per jaar, dus als je dat als doel stelt, ben je na die 10 jaar klaar. En anders is er een stuk minder over waarover je eventueel een wat hoger bedrag moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben destijds voor 10 jaar vastgezet, met de kennis van nu ontzettend dom. Volgend jaar loopt deze periode af en ik overweeg sterk om hem helemaal niet meer vast te zetten. Onze ogen zijn een half jaar geleden geopend voor het aflossen van de hypotheek en ik kijk er nu totaal anders na dan toen wij onze huidige woning kochten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als starters zou ik voor 30 jaar vast gaan, ipv extra aflossen,gaan beleggen. Op deze manier behaal je het meeste rendement.
  Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij zo'n bewering hoort wel een onderbouwing lijkt me zo. (Het lijkt me overigens absoluut onjuist.)

   Verwijderen
  2. Oeps, zou kunnen dat je gelijk hebt, Mark.
   Ik ga uit van mijn eigen situatie. Hypotheek van nu nog €110.000,= en beleggingen van €100.000,=
   Ik los niets extra af, stort alleen maar bij in beleggingen.
   Astrid

   Verwijderen
  3. Mark, voor langetermijnbeleggingen wordt een rendement van 7% wel reëel geacht. Als je dat inderdaad haalt is dat natuurlijk (een stuk) hoger dan de hypotheekrente (zeker als er nog hypotheekrenteaftrek is). Ik denk dat Astrid daarop doelde.
   Overigens zou ik starters zeker niet aanraden om 30 jaar vast te zetten; veruit de meeste mensen verhuizen binnen 10 jaar (bron: Vereniging Eigen Huis) en dan heb je 10 jaar lang teveel rente betaald. En het is nog maar de vraag of je de hypotheek kunt en wilt meenemen naar je nieuwe huis.

   Verwijderen
 5. Middelen is volgens mij de beste optie. Ook als je wilt aflossen, hypotheek in stukken knippen: bijvoorbeeld 1, 3, 7 jaar. De voordelen van een goedkope hypotheek en mogelijkheid om af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit nu ook met dit dilemma. 20 jaar afsluiten tegen 2.99% rente of 10 jaar tegen 2.28%. Ik kom van 5.2% voor 15 jaar vast. Dat was toen een goede deal, maar met de dalende rentes de afgelopen jaren heb ik me voorgenomen om de rente nooit meer zo lang vast te zetten. Maar nu is het toch wel weer heel aanlokkelijk om 29.99% voor 20 jaar vast te zetten. Het is gewoon absurd laag. En het verschil met 10 jaar is netto relatief klein. Wat zouden jij doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is moeilijk te zeggen, met alleen deze gegevens. Maar als je denkt de hypotheek in de komende 10 jaar substantieel af te lossen zou ik denk ik voor 10 jaar vast gaan.

   Verwijderen
 7. 10 Jaar geleden vast gezet voor 5%.....
  Gelukkig loopt de termijn over 2 jaar af.
  Middelen doet onze hypotheekverstrekker niet en oversluiten kon alleen met een boete van 14.000 euro.
  We hebben nog geen idee wat we dan gaan doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er is geen goed antwoord; het is heel persoonlijk.

  Heb je wel eens goed gekeken naar wat de aflossing doet bij een lager rentepercentage bij een annuïtaire hypotheek? Daar wil je juist in het begin een zo laag mogelijke rente. Veel mensen zien dit effect over het hoofd en worden hier ook door de adviseur niet op gewezen, helaas.

  Een startend stel met kinderwens en hoge LTI percentages? Lang vastzetten zou mijn voorkeur zijn.

  Starters met goede carriereperspectieven en een hypotheek met een lage LTI? Liever nu profiteren van de lage rente.

  Senioren richting pensioen? Een beetje zekerheid is wel lekker, maar als je hypotheeklasten erg laag zijn kun je ook wat risico nemen.

  Als je überhaupt van plan bent om je hypotheek sneller af te lossen zou ik nooit 30 jaar vast nemen. Dan betaal je verzekerinngspremie voor niks..

  Reken de scenario's door, beslis welke rentestijgingen je wel en niet kan hebben en op welke momenten in je leven(voor zover planbaar ;-)) en trek daar je eigen plan op. Nu lang vastzetten 'omdat 'ie zo laag staat' is echt een onzinnig en kort door de bocht advies. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb mijn hypotheek 3 jaar geleden voor 10 jaar vastgezet, en daar heb ik wel spijt van. Maar goed, dat is achteraf bekeken, want als de rente gestegen was, was ik er natuurlijk blij mee geweest.
  Ik baal nog het meest van het feit dat ik maar 10% boetevrij mag aflossen per jaar, daar heb ik me echt op verkeken destijds. Jammer genoeg kwam de aflosdrift pas na het afsluiten op gang. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb mijn hypotheek net vastgezet voor 10 jaar 1,8% en een deel 15 jaar 2,2% bij Florius ook met onbeperkt aflossen dat was een must voor ons. Echt een verschil met de vorige hypotheek van 4,9%!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wij hebben vorig jaar de rente vast laten zetten voor 20 jr. over 10 jr gaan de kids net of bijna studeren nl dus liever gewoon vaste lasten dan ipv opeens wijzigingen

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.