Doorgaan naar hoofdcontent

Ons oude appartement is nu een ton meer waard

Toen wij, na twee jaar met dubbele lasten, eindelijk ons oude appartement in Rotterdam verkochten, waren we maar wat blij. Dat was in september 2015. We kregen er weliswaar net zo veel  oor het huis als M er voor betaald had, maar hielden wel een restschuld over ter hoogte van de kosten koper, zo'n €14.000. Deze restschuld hebben we vorig jaar geheel terugbetaald.

Nu zagen we vorige week een bericht op Facebook van onze oud-bovenbuurvrouw. Zij heeft haar appartement nu te koop gezet. Voor een vraagprijs van meer dan €100.000 hoger dan dat wij er twee jaar geleden voor kregen.

En ondanks dat we nog volledig achter de beslissingswedstrijd staan dat we toen ons appartement verkochten,  voelt dat toch een beetje zuur. Dat zou snel verdiend hebben kunnen zijn. 

Aan de andere kant, hadden we dan nog 2 jaar met dubbele lasten gezeten waarbij we dus ook niet hadden kunnen aflossen op onze huidige hypotheek en waarbij we ieder dubbeltje hadden moeten omdraaien. En de gemoedsrust van de afgelopen 2 jaar is misschien wel meer waard dan een ton....

Schieten de huizenprijzen bij jullie ook zo snel omhoog?

Reacties

 1. In Den Haag idem, huis gekocht in 2015 en het huis naast ons is verkocht voor 30.000 euro meer. Terwijl dat huis in veel slechtere staat is, dan toen wij ons huis kochten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me goed voorstellen dat je daar wel even van baalt, want dat is een boel geld. Hier in de Achterhoek valt het nog mee met de prijzen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, het staat te koop voor €100.000 meer, maar dat zegt niet of men (de koper) dat waard vindt (de verkoopster uiteraard wel). Het gaat om de uiteindelijke verkoopprijs, niet waar het voor te koop staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou geen spijt hebben omdat:
  1) dit een vraagprijs is en
  2) wellicht niet marktconform en
  3) mevrouw denkt dat de bomen tot in de hemel groeien en
  4) gemoedsrust inderdaad veel meer waard kan zijn en
  5) ik "spijt" sowieso niet zo'n nuttige emotie vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar. Ons oude apartement ook verkocht met dik verlies, in 2013 en nu te verkocht voor 40.000€ meer dan wij kregen toen. Maar dan hadden we nu ook 75.000€ meer moeten neertellen voor ons huidige huis, dus we zijn blij met onze situatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ons huis is bijna 3x zoveel waard geworden, wat is nu het juiste moment om nog een keer te verhuizen?
  Wachten op de volgende crisis of het hoogtepunt in de markt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verkopen op het hoogtepunt. Huren.
   Kopen op het dieptepunt.
   ;)

   Verwijderen
 7. Ik heb ik 2013 mijn galt gekocht voor 135000 - na een jaar leegstand. Nu staat er niets leeg, en een flat (in slechte staat) was vorige maand na een week verkocht voor 165000. In een opkomende wijk in Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mij opvalt bij ons in de buurt is dat de woningen die op Funda komen meestal binnen een week of twee verkocht zijn. Dat is wel eens anders geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het juiste aan-- of verkoopmoment bestaat niet. Niet met aandelen, niet met huizen.
  Kijk niet achteruit, maar naar de toekomst. Die als en dan momenten. Je hebt er niets aan.

  Een tijd lang dubbele lasten, maar vooral de onzekerheid. Je wist toch niet wanneer de huizenprijzen gingen stijgen.
  Alles hing af van de banken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Achteraf is altijd makkelijk (én goedkoop) wonen.

  Wij zitten aan de andere kant van de medaille, 2,5 jaar geleden op een populaire plek in de randstad ons huis gekocht. Vorig jaar 2 makelaars over de vloer gehad en toen zaten we al boven de €80000,= stijging tov aankoopprijs+kosten koper+verbouwing. Je schiet er alleen niets mee op, want ons volgende huis is waarschijnlijk toch duurder en dus harder gestegen ;-)

  Wel geeft het misschien mogelijkheden om een vastgoedhypotheek te krijgen in de toekomst nu de LTV nog maar zo'n 65% is en dan kunnen we het gaan verhuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ja denk t wel. ook bij de nieuwbouwhuizen.. elke volgende fase zijn de huizen weer duurder... terwijl ze niet groter zijn dat dezelfde huizen in de vorige fase.. (de nieuwbouwwijk wordt nu vol/afgebouwd, heeft jaren stil gelegen door de crisis) en ook bestaande huizen gaan als warme broodjes over de toonbank t is dat we niet willen verhuizen anders had ik ons huis ook laten taxeren haha. anderhalf jr geleden gekocht, veel geklust en ergens nieuwsgerigi hoeveel t nu waard is... al was t toen al hoger getaxeerd dan waar we t voor kochten omdat t gedwongen verkoop was.... maar goed we betalen netjes onze annuitaire hypotheek en we zien wel ooit als we t verkopen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is het verkopen en nieuw kopen bij laagtij verstandiger dan bij hoogtij?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben ons vorige huis in 2010 voor een leuke prijs gekocht in de crisis en nu net met goede winst verkocht. We hadden het geluk dat we uit de randstad zijn verhuisd dus ons nieuwe huis hebben we ook ver onder de vraagprijs kunnen kopen. Kortom pure timing die op dat moment juist voor ons was anders hadden we vast ook net quite gespeeld als we het vorig jaar hadden verkocht. Maar het voelt wel lekker...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…