Doorgaan naar hoofdcontent

Joepie, weer meer lenen voor een huis

Het is weer zover. Nadat het tweede inkomen van een gezin lange tijd voor 50% meetelde in de bepaling van maximale hypotheek op basis van het inkomen, en dat percentage dit jaar 60% was, heeft het ministerie van financiën in al haar wijsheid besloten dat dit tweede inkomen volgend jaar voor 70% mag meetellen. Dit betekent dat tweeverdieners volgend jaar met hetzelfde inkomen als nu zich verder in de schulden mogen steken.
En ik verwacht ook dat dit tot nog meer problemen gaat leiden als relaties toch onverhoopt stuklopen. Bij een hypotheek ter hoogte van 1,7 of meer inkomens, is het vaak zelfs voor de meestverdienende niet te betalen om in het huis te blijven wonen. Huizen moeten dus gedwongen de verkoop in.

Dat is een goede manier om de huizenprijzen volgend jaar nog even te kunnen laten stijgen, ondanks dat de lonen niet zeer veel omhoog gaan, maar ik betwijfel of dit nou de goede weg is. Het schijnt trouwens dat men in de toekomst het tweede inkomen volledig te laten meenemen.

Reacties

  1. Tja... ik blijf er toch bij dat mensen gewoon GOED moeten NADENKEN voordat ze zich in de schulden steken....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idd. En dan ook later niet ZEUREN als blijkt dat ze teveel risico hebben genomen.
      En de overheid moet stoppen met BETUTTELEN.
      Maar da's mijn mening :)

      Verwijderen
  2. Ik ben het helemaal met mariimma eens. Maar, daarbij vind ik dat ook de overheid een rol heeft in de mate waarin zij dit faciliteren.
    Persoonlijk vind ik het geen goede ontwikkeling, juist vanwege de argumenten die jij in jouw blog al aanhaalt. De tijd zal het (helaas) uitwijzen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het mogelijk maken dat mensen meer kunnen lenen leidt alleen maar tot hogere huizenprijzen en hogere hypotheekleningen. Dit lost helemaal niets op. Een hele verkeerde ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zoveel mensen kopen een huis in opwelling, of denken dat zoiets hun relatie redt. Meestal is dat niet zo en moet NHG het verschil ophoesten. Ik vind dat echt niet handig.
    Waarom kiezen meer mensen er niet voor om op 1 salaris te kopen? Zo creeer je een stabielere huizenmarkt. En als privé-personen koop je veel meer vrijheid. Ik koop liever vrijheid dan een huis!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat de meerste lezers hier het helemaal met je eens zijn. Maar heel veel mensen kopen liever status dan vrijheid heb ik wel eens het idee.

      Verwijderen
    2. Moet je wel in een regio wonen, waar je op één salaris een acceptabel huis kunt kopen. Niet iedereen kan zomaar in elk gedeelte van het land wonen, daarbij zijn de inkomens in gebieden verder dan de randstad ook weer lager.

      Dus te makkelijk om het alleen aan statusdrang te hangen.

      Verwijderen
    3. Dat is een beetje kip-ei verhaal vind ik. Omdat je steeds meer van het 2e inkomen mag inzetten voor de hypotheek worden de prijzen hoger en kunnen steeds meer mensen het niet meer af op 1 salaris.

      Verwijderen
    4. Ik weet niet waar je woont, maar in het midden van het land kost een tussenwoning al rond de € 275.000 (en dan heb je nog niks bijzonders). Verder sta je ongeveer 7-10 jaar op de wachtlijst voor een huurwoning, dus dat is vaak ook geen optie. Hier is het niet zo eenvoudig om een huis te kopen op 1 salaris.

      Verwijderen
  5. In de Geldgids staat dat eind 2019 alle huizen in alle provincies die onder water stonden weer op het hoogste niveau van 2008 zullen staan. Iedereen boven water, maar wat gaat er gebeuren als de bubbel weer uiteen spat?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....