Doorgaan naar hoofdcontent

Joepie, weer meer lenen voor een huis

Het is weer zover. Nadat het tweede inkomen van een gezin lange tijd voor 50% meetelde in de bepaling van maximale hypotheek op basis van het inkomen, en dat percentage dit jaar 60% was, heeft het ministerie van financiën in al haar wijsheid besloten dat dit tweede inkomen volgend jaar voor 70% mag meetellen. Dit betekent dat tweeverdieners volgend jaar met hetzelfde inkomen als nu zich verder in de schulden mogen steken.
En ik verwacht ook dat dit tot nog meer problemen gaat leiden als relaties toch onverhoopt stuklopen. Bij een hypotheek ter hoogte van 1,7 of meer inkomens, is het vaak zelfs voor de meestverdienende niet te betalen om in het huis te blijven wonen. Huizen moeten dus gedwongen de verkoop in.

Dat is een goede manier om de huizenprijzen volgend jaar nog even te kunnen laten stijgen, ondanks dat de lonen niet zeer veel omhoog gaan, maar ik betwijfel of dit nou de goede weg is. Het schijnt trouwens dat men in de toekomst het tweede inkomen volledig te laten meenemen.

Reacties

 1. Tja... ik blijf er toch bij dat mensen gewoon GOED moeten NADENKEN voordat ze zich in de schulden steken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd. En dan ook later niet ZEUREN als blijkt dat ze teveel risico hebben genomen.
   En de overheid moet stoppen met BETUTTELEN.
   Maar da's mijn mening :)

   Verwijderen
 2. Ik ben het helemaal met mariimma eens. Maar, daarbij vind ik dat ook de overheid een rol heeft in de mate waarin zij dit faciliteren.
  Persoonlijk vind ik het geen goede ontwikkeling, juist vanwege de argumenten die jij in jouw blog al aanhaalt. De tijd zal het (helaas) uitwijzen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het mogelijk maken dat mensen meer kunnen lenen leidt alleen maar tot hogere huizenprijzen en hogere hypotheekleningen. Dit lost helemaal niets op. Een hele verkeerde ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoveel mensen kopen een huis in opwelling, of denken dat zoiets hun relatie redt. Meestal is dat niet zo en moet NHG het verschil ophoesten. Ik vind dat echt niet handig.
  Waarom kiezen meer mensen er niet voor om op 1 salaris te kopen? Zo creeer je een stabielere huizenmarkt. En als privé-personen koop je veel meer vrijheid. Ik koop liever vrijheid dan een huis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de meerste lezers hier het helemaal met je eens zijn. Maar heel veel mensen kopen liever status dan vrijheid heb ik wel eens het idee.

   Verwijderen
  2. Moet je wel in een regio wonen, waar je op één salaris een acceptabel huis kunt kopen. Niet iedereen kan zomaar in elk gedeelte van het land wonen, daarbij zijn de inkomens in gebieden verder dan de randstad ook weer lager.

   Dus te makkelijk om het alleen aan statusdrang te hangen.

   Verwijderen
  3. Dat is een beetje kip-ei verhaal vind ik. Omdat je steeds meer van het 2e inkomen mag inzetten voor de hypotheek worden de prijzen hoger en kunnen steeds meer mensen het niet meer af op 1 salaris.

   Verwijderen
  4. Ik weet niet waar je woont, maar in het midden van het land kost een tussenwoning al rond de € 275.000 (en dan heb je nog niks bijzonders). Verder sta je ongeveer 7-10 jaar op de wachtlijst voor een huurwoning, dus dat is vaak ook geen optie. Hier is het niet zo eenvoudig om een huis te kopen op 1 salaris.

   Verwijderen
 5. In de Geldgids staat dat eind 2019 alle huizen in alle provincies die onder water stonden weer op het hoogste niveau van 2008 zullen staan. Iedereen boven water, maar wat gaat er gebeuren als de bubbel weer uiteen spat?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…