Doorgaan naar hoofdcontent

Een vierdaagse werkweek: goed idee?

In België is er een discussie op gang gekomen over het invoeren van een vierdaagse werkweek, maar wel tegen hetzelfde salaris. Gisteren kwam ik hier een klein stukje over tegen op de website van het AD.
Oud-premier DiRupo komt met een, nog niet heel concreet uitgewerkt, plan voor een vierdaagse werkweek met behoud van loon. Veel meer valt er nog niet over te vinden, ook op Belgische nieuwssites vond ik er maar weinig over terug. De enige argumentatie die ik kon vinden was dat gedurende de geschiedenis de werkweek steeds korter werd en dat er blijkbaar in België plannen zijn in de andere richting.

Ik ben op zich een voorstander van zulke denkbeelden, zoals ik ook voorstander was van het experiment in Zweden met een 6-uriger werkdag.

Dat veel "deskundigen" in Nederland hier niet aan toe zijn, of gewoon erg conservatief, blijkt wel uit de commentaren in het stukje op het AD. "Kan niet in Nederland" is de strekking.

De redenen die genoemd worden:
 • De mensen die fulltime willen werken worden in hun vrije keuze beperkt
 • Veel mensen hebben dat geld gewoon nodig
 • Politiek niet haalbaar
 • Nederland en België zijn te verschillend
 • De werkgevers zullen zich benadeeld voelen
Ik zal proberen te reageren op de bovenstaande argumenten.

Ik geloof best dat er mensen zijn die heel veel  plezier en voldoening uit hun werk houden en daar erg graag mee bezig zijn. Ik vraag me echter af of ze 5 dagen werken omdat ze dat graag willen of omdat dat nu eenmaal de definitie van een fulltime baan is. Als fulltime wordt gedefinieerd als 4 dagen werken ze nog steeds fulltime. Daarnaast kunnen ze altijd nog een tweede baantje nemen als ze echt zo graag vijf dagen willen werken. Dan hebben ze nog meer te besteden dan nu ook.

Dat mensen het geld gewoon nodig hebben gaat niet op. Simpelweg omdat het plan al aangeeft dat het minder werken met hetzelfde salaris is. De mensen houden dus even veel geld over, alleen krijgen ze meer vrije tijd.

Politiek niet haalbaar? Dat geloof ik gelijk. Het politieke landschap is in de laatste decennia zo veranderd van vooruitstrevend naar conservatief, dat ik denk dat dit in dit landschap er nooit zal komen.

Nederland en België zijn te verschillend: Ik weet het echt niet.

Dat werkgevers zich benadeeld zullen voelen, daar kan ik wel in meekomen. Maar het experiment in Zweden met een werkdag van 6 uur leverde veel minder ziekteverzuim op en meer efficiëntie. Ik verwacht dat dat ook zal gebeuren met een vierdaagse werkweek. Ik zie dat namelijk nu al vaak gebeuren. Ikzelf en andere collega's die vier dagen werken hebben over het algemeen een even groot takenpakket als de collega's die 5 dagen werken en redden dat ook gemakkelijk. Ik denk dus dat er niet significant minder werk gedaan wordt als je maar vier dagen per week werkt.

Waar niemand in het stuk over nadenkt is het maatschappelijke aspect. Wanneer je een dag minder werkt heb je ook meer tijd voor maatschappelijke zaken. Denk aan mantelzorg, vrijwilligerswerk, etc.

Een vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon betekent ook een loonsverhoging van 25% per gewerkt uur. Dat zou helemaal niet erg zijn en zou in één klap de achterstand die de lonen hebben opgelopen ten opzichte van de groei van de economie ongedaan maken. De economie is sinds 2000 namelijk met 12% gestegen terwijl de koopkracht met 3% is gedaald in die periode. Een scheefgroei van 15% dus.

Wat vinden jullie van een vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon?

Reacties

 1. Ik ben 4x9 gaan werken tegen hetzelfde salaris.
  Wel werk ik op mijn vrije dag een paar uurtjes thuis, die ik weer als verlof mag opnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja zou leuk zijn! Denk dat het bedrijfsleven dit niet haalbaar zal blijven vinden.
  Misschien een compromis, bijv 10% salaris inleveren en 4 dagen werken? Ik denk dat mijn man dat wel zou willen doen.
  Vooral vanwege de meer tijd voor vrijwilligerswerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een vierdaagse werkweek voor het zelfde geld betekent een loonsverhoging van 25% per uur.
  Stel je verdient nu 500 euro voor 40 uur werk, dat is 12,50 euro per uur.
  Dat wordt dan 500 euro voor 32 uur werk, dat is 15,63 euro per uur.
  Stijging : (15,63-12,50)/12,50 = 25%

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zou voor de werkeloosheid en ziekte uitval zeker goed zijn. Ook wordt de werkdruk dan beter verdeeld. Verder is er meer tijd voor ontspanning en je familie en vrienden. Ik denk dat we er met z'n allen een stuk gelukkiger van zouden worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zomaar een vraagje, de mensen die nu minder dagen werken, bv 24 uur per week, krijgen die de loonstijging ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werk in de zorg, wij mogen maar een beperkt aantal uren draaien per dienst zodat ik met mijn fulltime contract 5 dagen per week werk en vaak, wanneer ik vakantie dagen opneem, nog een dagje extra.
  Managers mogen uiteraard 9 uur per dag draaien waardoor ze maar 4 dagen per week aanwezig hoeven te zijn.
  Ik vind persoonlijk dit verschil heel groot en de bereikbaarheid/ effectiviteit van de managers is om te huilen. Zelfvoorzienend team, geen invalkrachten aanwezig... Kortom, zoek het maar uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat de efficiëntie-winst groter is bij werkdagen van 6 uur dan bij maar 4 dagen per week werken. Puur door het concentratievermogen van de mensheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zou best willen maar als gastouder kan ik niet alles helemaal zelf bepalen of het kost me "klanten"... ouders werken nu in de zorg, met wisselendediensten als ik een vaste dag vrij neem (is dat dus zeeer zeker niet met behoud van salaris :p ) komt dat niet altijd overheen met hun wensen en die van hun baas ;) ik heb met 5 gezinnen te maken die dan allemaal dezelfde dag als mij vrij moeten kunnen houden of andere opvang regelen ? leuk idd... maar ja met behoud van inkomen is het voor zzpers zeker niet natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit kan toch prima. Het is een voorstel vanuit de politiek. Werkgevers kunnen zich uiteraard geen loonsverhoging van 25% permitteren zonder toegenomen productiviteit. Dan zouden ze niet meer kunnen concurreren. Als de overheid zich wel een belasting verlaging kan permitteren waardoor het nettoloon met 25% stijgt.... Dan lijkt me dat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit kan toch prima. Het is een voorstel vanuit de politiek. Werkgevers kunnen zich uiteraard geen loonsverhoging van 25% permitteren zonder toegenomen productiviteit. Dan zouden ze niet meer kunnen concurreren. Als de overheid zich wel een belasting verlaging kan permitteren waardoor het nettoloon met 25% stijgt.... Dan lijkt me dat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als de politiek zo'n aantrekkelijk balletje opgooit,is het eerste wat ik denk:"Waar zit de adder onder het gras" en "Welke andere maatregel wordt hiermee verborgen".

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 4 dagen werken voor hetzelfde salaris voor alle Nederlanders? Onmogelijk. Het kan alleen als je muren om Nederland zet. Het gaat immers om onze concurrentiepositie in de wereld. Daar is niet aan te ontkomen. Voor werkgevers en politiek is het veel slimmer om de lat op 5 dagen te houden bij huidige kosten en alleen extra kosten te accepteren als mensen ziek zijn of tijdelijk uitvallen. Juist die dingen zijn in Nederland goed geregeld. Ik kom veel voor werk in Azie en dan worden elke keer weer je ogen geopend....

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…