Doorgaan naar hoofdcontent

Hoeveel zijn we nu waard

Begin april schreven we een blog over onze netto waarde. In het eerste kwartaal was die namelijk fors gestegen door de stiging van de WOZ-waarde en een fikse aflossing op de hypotheek met geld van een erfenis.
We schreven toen dat we hoopten dat om in het tweede kwartaal onze netto waarde met €6.000 te laten stijgen. Ik kan daar kort over zijn, dat hebben we niet gehaald.

Onze netto waarde steeg met "slechts" €4.200 het afgelopen kwartaal. Dit is te zien in het onderstaande tabelletje.


Hoe kwam deze stijging tot stand en waarom hebben we niet ons doel gehaald?

We losten in totaal €2.000 (600, 600 en 800 euro) extra af op de hypotheek. Samen met de reguliere aflossingen op het annuïteiten deel zakte de bruto hypotheek met zo'n €2.300. Het spaardepot steeg door de maandelijkse inleggen van €133 en de rente over het al gespaarde bedrag met €600. Onze buffer steeg met €500.

Ons belegde vermogen steeg weliswaar met ongeveer €800, maar dat had, gekeken naar de inleg die we toch nog deden deze maand een stuk meer kunnen zijn. Doordat de koersen een stuk minder snel stegen dan in het eerste kwartaal en de waarde van onze Amerikaanse beleggingen flink daalden door de instortende dollarkoers kwamen we op een veel lagere stijging uit dan we verwacht hadden. De laatste twee dagen van het kwartaal verloren we zo al ruim €400 aan waarde van de beleggingsportefeuille.

Voor komend kwartaal willen we kijken of we een stijging van €5.000 kunnen realiseren.

Houden jullie ook je netto waarde bij en hoe doen jullie dat?
Reacties

 1. Hoi. Is de waardedaling op de beleggingen echt 4.000,-? Dat is wel erg veel tov de waarde van de portefeuille. Is het misschien 400,-?
  Verder: volgend kwartaal beter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja.... doelen.....

  Jullie doel lijkt me uiteindelijk vooral te zijn dat je nettowaarde stijgt. En dat ziet er goed uit.

  Heb Je het al eens aangedurfd om op basis van de afgelopen twee jaar, een prognose te maken? Daar word je toch blij van?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Over een periode van 3 maanden toch best een flink stijging! Is er naast een kwartaal doel ook een einddoel voor jullie netto waarde?

  Ik heb zelf nog nooit onze totale netto waarde uitgerekend. Mijn focus ligt vooral op het laten groeien van een inkomstenstroom ipv de totale waarde. Maar het lijkt me op zich wel interessant om eens te kijken hoe we er nu voor staan, ik heb namelijk geen idee...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk gaat het niet om onze netto waarde, maar om voldoende financiële vrijheid. Om minder te werken, om meer te reizen etc.

   Verwijderen
  2. Ja daar heb je gelijk in! En hoe staat het daarmee? Al wat gerealiseerd?

   Verwijderen
  3. We werken nu samen 7 dagen. Was in het verleden 9. Dus dat gaat de goede kant op...

   Verwijderen
 4. In ons overzicht zien we de ontwikkeling van onze nettowaarde per maand. Door onze hypotheek en studieschulden ligt deze momenteel nog negatief, maar we hopen in december boven de 0 uit te komen! Als we zo goed doorgaan als afgelopen 2 maanden moet dat wel lukken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nee hou dat niet bij. weet dat ons huis op papier niet onder water staat, maar dat we zelfs bij aankoop al overwaarde hadden. we lossen netjes onze annuitaire hypotheek af, verder alleen een studieschuld, vind die info nuttig genoeg om te weten dat we t goed doen en niet in de - staan. geen zin om verder te gaan berekenen etc (waarschijnlijk wel als ik niet fulltime zou werken.. ben wel dol op cijfertjes.. :p)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…