Doorgaan naar hoofdcontent

Hoeveel zijn we nu waard

Begin april schreven we een blog over onze netto waarde. In het eerste kwartaal was die namelijk fors gestegen door de stiging van de WOZ-waarde en een fikse aflossing op de hypotheek met geld van een erfenis.
We schreven toen dat we hoopten dat om in het tweede kwartaal onze netto waarde met €6.000 te laten stijgen. Ik kan daar kort over zijn, dat hebben we niet gehaald.

Onze netto waarde steeg met "slechts" €4.200 het afgelopen kwartaal. Dit is te zien in het onderstaande tabelletje.


Hoe kwam deze stijging tot stand en waarom hebben we niet ons doel gehaald?

We losten in totaal €2.000 (600, 600 en 800 euro) extra af op de hypotheek. Samen met de reguliere aflossingen op het annuïteiten deel zakte de bruto hypotheek met zo'n €2.300. Het spaardepot steeg door de maandelijkse inleggen van €133 en de rente over het al gespaarde bedrag met €600. Onze buffer steeg met €500.

Ons belegde vermogen steeg weliswaar met ongeveer €800, maar dat had, gekeken naar de inleg die we toch nog deden deze maand een stuk meer kunnen zijn. Doordat de koersen een stuk minder snel stegen dan in het eerste kwartaal en de waarde van onze Amerikaanse beleggingen flink daalden door de instortende dollarkoers kwamen we op een veel lagere stijging uit dan we verwacht hadden. De laatste twee dagen van het kwartaal verloren we zo al ruim €400 aan waarde van de beleggingsportefeuille.

Voor komend kwartaal willen we kijken of we een stijging van €5.000 kunnen realiseren.

Houden jullie ook je netto waarde bij en hoe doen jullie dat?




Reacties

 1. Hoi. Is de waardedaling op de beleggingen echt 4.000,-? Dat is wel erg veel tov de waarde van de portefeuille. Is het misschien 400,-?
  Verder: volgend kwartaal beter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja.... doelen.....

  Jullie doel lijkt me uiteindelijk vooral te zijn dat je nettowaarde stijgt. En dat ziet er goed uit.

  Heb Je het al eens aangedurfd om op basis van de afgelopen twee jaar, een prognose te maken? Daar word je toch blij van?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Over een periode van 3 maanden toch best een flink stijging! Is er naast een kwartaal doel ook een einddoel voor jullie netto waarde?

  Ik heb zelf nog nooit onze totale netto waarde uitgerekend. Mijn focus ligt vooral op het laten groeien van een inkomstenstroom ipv de totale waarde. Maar het lijkt me op zich wel interessant om eens te kijken hoe we er nu voor staan, ik heb namelijk geen idee...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk gaat het niet om onze netto waarde, maar om voldoende financiële vrijheid. Om minder te werken, om meer te reizen etc.

   Verwijderen
  2. Ja daar heb je gelijk in! En hoe staat het daarmee? Al wat gerealiseerd?

   Verwijderen
  3. We werken nu samen 7 dagen. Was in het verleden 9. Dus dat gaat de goede kant op...

   Verwijderen
 4. In ons overzicht zien we de ontwikkeling van onze nettowaarde per maand. Door onze hypotheek en studieschulden ligt deze momenteel nog negatief, maar we hopen in december boven de 0 uit te komen! Als we zo goed doorgaan als afgelopen 2 maanden moet dat wel lukken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nee hou dat niet bij. weet dat ons huis op papier niet onder water staat, maar dat we zelfs bij aankoop al overwaarde hadden. we lossen netjes onze annuitaire hypotheek af, verder alleen een studieschuld, vind die info nuttig genoeg om te weten dat we t goed doen en niet in de - staan. geen zin om verder te gaan berekenen etc (waarschijnlijk wel als ik niet fulltime zou werken.. ben wel dol op cijfertjes.. :p)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…