Doorgaan naar hoofdcontent

Hogere lonen nodig en lagere lasten

Deze week riepen zowel De Nederlandsche Bank als het IMF dat de lonen in Nederland (fors) omhoog moeten/kunnen. Ook op de radio hoorde ik er diverse discussies over.

Een aantal redenen worden genoemd.waarom de lonen best omhoog kunnen:

  • Het besteedbaar inkomen is de laatste jaren alleen maar gedaald
  • Veel bedrijven hebben enorme reserves en weten niet wat ze met dat geld moeten doen
  • Een hoger besteedbaar inkomen leidt tot meer economische groei
Eigenlijk zijn dit allemaal de bekende argumenten. DNB zegt dit al een aantal jaar. Gisteren volgde ook een voorspelbare reactie van de werkgevers: De lonen moeten niet omhoog maar de lasten moeten omlaag.

Ik denk dat beide moet gebeuren. 

Op de radio hoorde ik emeritus hoogleraar Kleinknecht zeggen dat hogere lonen via een kettingreactie kan zorgen voor een afbouw van het opkoopprogramma van de ECB. Als ik het goed heb onthouden zat dat ongeveer als volgt:
  • Nederland heeft een groot handelsoverschot en spaart dus te veel. Andere landen in de EU hebben juist een handelstekort (Zuid Europa)
  • Door hogere lonen wordt er meer uitgegeven en daalt het handelsoverschot
  • Dan wordt vanzelf het handelstekort in Zuid Europa ook kleiner en kan daar de staatsschuld worden beperkt.
  • Hierdoor wordt de marktrente op de staatsleningen van die landen lager en komt de noodzaak van een opkoopprogramma ook te vervallen.
Zoals ik al schreef vind ik dat zowel de lasten omlaag als de lonen omhoog moeten. Wat vinden jullie, hogere lonen, lagere lasten of allebei.

Reacties

  1. als ik enkel kijk naar onze situatie ? we kunnen makkelijk sparen.. meer loon mag, maar is dus niet noodzakelijk.. onze gezinsbv is erg gezond ;) maar snap dat t voor veel mensen anders ligt.. dus in t alemeen ? geen idee... eerlijk gezegd...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat niemand 'nee' zegt tegen hogere lonen en/of lagere lasten. Meer overhouden juich ik uiteraard toe voor mezelf en anderen.

    Alleen..we zijn nu al een duur land ten opzichte van buiten Europese landen. Dus ik denk dat lonen verhogen niet zo gunstig gaat zijn voor ons als speler op de wereldmarkt.
    Vermoedelijk is lasten laten dalen ook niet realistisch, aangezien de belastingen toch nodig zijn voor scholen, veiligheid, zorg etc. dus blijven we vast waar we nu zitten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....