zaterdag 17 juni 2017

Hogere lonen nodig en lagere lasten

Deze week riepen zowel De Nederlandsche Bank als het IMF dat de lonen in Nederland (fors) omhoog moeten/kunnen. Ook op de radio hoorde ik er diverse discussies over.

Een aantal redenen worden genoemd.waarom de lonen best omhoog kunnen:

 • Het besteedbaar inkomen is de laatste jaren alleen maar gedaald
 • Veel bedrijven hebben enorme reserves en weten niet wat ze met dat geld moeten doen
 • Een hoger besteedbaar inkomen leidt tot meer economische groei
Eigenlijk zijn dit allemaal de bekende argumenten. DNB zegt dit al een aantal jaar. Gisteren volgde ook een voorspelbare reactie van de werkgevers: De lonen moeten niet omhoog maar de lasten moeten omlaag.

Ik denk dat beide moet gebeuren. 

Op de radio hoorde ik emeritus hoogleraar Kleinknecht zeggen dat hogere lonen via een kettingreactie kan zorgen voor een afbouw van het opkoopprogramma van de ECB. Als ik het goed heb onthouden zat dat ongeveer als volgt:
 • Nederland heeft een groot handelsoverschot en spaart dus te veel. Andere landen in de EU hebben juist een handelstekort (Zuid Europa)
 • Door hogere lonen wordt er meer uitgegeven en daalt het handelsoverschot
 • Dan wordt vanzelf het handelstekort in Zuid Europa ook kleiner en kan daar de staatsschuld worden beperkt.
 • Hierdoor wordt de marktrente op de staatsleningen van die landen lager en komt de noodzaak van een opkoopprogramma ook te vervallen.
Zoals ik al schreef vind ik dat zowel de lasten omlaag als de lonen omhoog moeten. Wat vinden jullie, hogere lonen, lagere lasten of allebei.

2 opmerkingen:

 1. als ik enkel kijk naar onze situatie ? we kunnen makkelijk sparen.. meer loon mag, maar is dus niet noodzakelijk.. onze gezinsbv is erg gezond ;) maar snap dat t voor veel mensen anders ligt.. dus in t alemeen ? geen idee... eerlijk gezegd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat niemand 'nee' zegt tegen hogere lonen en/of lagere lasten. Meer overhouden juich ik uiteraard toe voor mezelf en anderen.

  Alleen..we zijn nu al een duur land ten opzichte van buiten Europese landen. Dus ik denk dat lonen verhogen niet zo gunstig gaat zijn voor ons als speler op de wereldmarkt.
  Vermoedelijk is lasten laten dalen ook niet realistisch, aangezien de belastingen toch nodig zijn voor scholen, veiligheid, zorg etc. dus blijven we vast waar we nu zitten.

  BeantwoordenVerwijderen